Orban, despre abrogarea recursului compensatoriu: Daca se tergiverseaza in Parlament, vom emite OUG

Luni, 02 Decembrie 2019, ora 17:09
3481 citiri
Orban, despre abrogarea recursului compensatoriu: Daca se tergiverseaza in Parlament, vom emite OUG
Foto: Guvernul Romaniei

Ludovic Orban a declarat ca Guvernul va emite o ordonanta de urgenta, in cazul in care Parlamentul va tergiversa adoptarea proiectului de lege privind abrogarea recursului compensatoriu sau daca modificarile vor fi atacate la Curtea Constitutionala.

"Putem modifica mai multe acte normative, poate fi unul sau doua. Evident trebuie sa discutam si cu partenerii nostri legat de acest subiect si in functie de discutiile cu partenerii nostri vom stabili cat mai exact datele. Voi avea discutii la sedinta de Guvern care va avea loc spre sfarsitul saptamanii acesteia vom lua decizia. Este tot proiectul nostru de lege pe care evident ca noi il sustinem. Asteptam votul Parlamentului. Daca este aprobat de Camera Deputatilor, inseamna ca nu mai are rost sa ne angajam raspunderea pe el. In cazul in care nu este adoptat, evident abrogarea recursului compensatoriu va intra pe proiectul de lege pe care ne angajam raspunderea, pe justitie", a afirmat Ludovic Orban, luni, la Parlament.

Intrebat ce masuri vor fi luate, daca vor fi atacate actele normative la CCR, premierul a raspuns: "In cazul in care din dorinta evidenta de a tergiversa adoptarea, vom face ceea ce avem la dispozitie, ca si instrument constitutional si anume vom emite ordonanta de urgenta".

Chestionat ce se intampla cu faptul ca PNL a promis, inaintea motiunii de cenzura impotriva Cabinetului Dancila, ca nu va adopta ordonante de urgenta in domeniul Justitiei, Ludovic Orban a replicat: "Suntem intr-o situatie in care cred ca va intelege toata lumea si nu vom fi nevoiti sa dam ordonanta de urgenta, dar suntem obligati sa apelam la aceasta procedura care sa permita adoptarea rapida a acestor modificari".

Premierul a declarat ca justitia va fi blocata de modificarile aduse pana acum de PSD, astfel ca ordonanta de urgenta si-ar gasi astfel justificarea, ca ultima solutie.

Anterior, premierul Orban spusese ca abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Seful Executivului a precizat ca masura nu inseamna ca imediat dupa abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

Camera Deputatilor a introdus pe ordinea de zi a plenului de miercuri mai multe proiecte de lege, printre care abrogarea recursului compensatoriu, abrogarea pensiilor speciale, eliminarea supraacizei la carburanti si cel privind transportului judetean de calatori.

#Orban OUG Justitie, #Orban recurs compensatoriu , #premier