Bogdan Chirieac: Un contracandidat de temut pentru Basescu

Autor:
Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 11:58
13941 citiri
Bogdan Chirieac: Un contracandidat de temut pentru Basescu

Austrian Airlines (AUA) a fost vanduta de guvernul de la Viena pentru suma aproape simbolica de 336.000 de euro. Cele 41,6% actiuni detinute de stat au fost achizitionate de Lufthansa, ce va forma, astfel, cea mai mare companie aeriana de pe Continent.

Criza economica isi arata coltii in toate domeniile. Germanii au declarat ca interesul lor este mentinerea bazei operationale de acasa, adica din Europa.

Vanzarea AUA confirma dificultatile uriase cu care se confrunta Austria. Viena a injectat acum o luna 100 de miliarde de euro in sistemul bancar, infuzie de care au beneficiat inclusiv banci precum Erste Bank sau Raiffeisen, institutii ce au multiple filiale si in Romania.

Nici macar OMV-ul, ce se poate baza si pe petrolul romanesc, nu se simte prea bine. Contractele futures incheiate la Londra pentru luna ianuarie s-au tranzactionat la 41,25 dolari barilul de petrol, si asta in ciuda faptului ca pe 17 decembrie este programata o reuniune OPEC menita, probabil, sa hotarasca a treia diminuare a productiei in ultimele doua luni.

Problema este ca, sub 30 de dolari barilul, nu mai sunt acoperite costurile de exploatare in zone dificile asa cum este, de exemplu, Marea Nordului.

Oricum, nici Germania nu se simte deloc bine. Anul viitor s-a prevazut o contractie economica de 0,8 la suta, fata de + 0,2 cat se anticipa cu numai o luna in urma. Dupa ce, in septembrie, dna Merkel parea de neinvins la alegerile din 2009, acum, in decembrie, nu pare sa mai aiba vreo sansa de victorie...

Marea Britanie, tara europeana cu cel mai coerent program anti-criza, a planificat consumul, in sensul in care cvasi-totalitatea comenzilor de stat si majoritatea consumului privat sunt indreptate spre firmele britanice. Se pare ca efectele benefice ale programului nu se fac inca simtite.

In Spania, piata imobiliara s-a prabusit si, odata cu ea, si economia. Se face apel acum la resursele existente in America Latina, zona in care companiile spaniole mai au, deocamdata, ceva seva.

Pana si tarile nordice sunt lovite cumplit. In Suedia, Volvo si Saab sunt in pragul falimentului. Guvernul a anuntat un plan de sustinere a economiei de un milliard de euro. Suma, considerata ridicol de mica, a starnit critici, dar Guvernul de la Stockholm a fost ferm: deocamdata atatia bani avem.

Franta lui Sarkozy este, ca de obicei, foarte galagioasa. Guvernul sustine la greu marile companii franceze, dar efortul se pare ca nu este suficient. E nevoie si de concursul altor piete, care, din nefericire, nu mai exista.

In Statele Unite, cei trei mari producatori de automobile - General Motors, Ford si Chrysler- se gandesc sa faca o singura companie de automobile, menita sa faca fata mai usor vremurilor. Guvernul american tocmai le-a acordat un ajutor financiar de 21 miliarde de dolari. Balonul de oxigen nu a inselat insa pe nimeni. Producatorii auto vor ramane din nou fara bani in circa trei luni de zile.

Statele Unite se afla, oricum, in cea mai adanca recesiune din 1929 incoace. Economia se contracta de 12 luni consecutiv. 533.000 de oameni au ramas fara slujba in luna noiembrie, cea mai mare cifra din ultimii 34 de ani. Analistii de pe Wall Street nu ezita sa foloseasca, pentru a descrie situatia, cuvinte precum "dezastru" si "colaps". Oricum, 30 de milioane de americani au solicitat guvernului bonuri de masa, fapt ce le asigura minimum necesar de hrana.

In Asia, lucrurile stau si mai prost. Gigantul japonez Honda a anuntat ca iese din cursele de formula 1. Japonia nu poate face mare lucru pentru iesirea din criza. Datoria Guvernului a atins deja 180 la suta din PIB.

Nici macar China, cu uriasul sau potential uman, nu are perspective incurajatoare. Cresterea economica de anul viitor a fost coborata succesiv de la 14 la suta in vara la 10 la suta in septembrie, la 8 la suta in decembrie si, probabil, sub 5 la suta in ianuarie-februarie anul viitor.

Romania se afla inca in campanie electorala. Cu toate acestea, starea adevarata a economiei romanesti incepe sa iasa la iveala. Deficitul bugetar a sarit brusc in noiembrie la peste 3 la suta din PIB. Ministerul Finantelor nu a mai incasat aproape 2,8 miliarde de euro, fiindca firmele romanesti nu au mai avut profit sau si-au redus semnificativ activitatea.

Masurile aberante de majorare a pensiilor si salariilor bugetarilor in 2008, fara existenta unei baze economice reale se razbuna acum. Cu trei saptamani in urma, toata clasa politica romaneasca, de la premierul Tariceanu la presedintele Basescu se revolta cand Standard and Poors cobora Romania sub nivelul de investment grade.

Astazi, cifrele lasate in urma de Guvernul Tariceanu II ne fac sa ne gandim daca nu cumva agentia de rating nu a avut dreptate... PNL conditioneaza orice intrare la guvernare de numirea premierului - fapt ce putea fi inteles ca mijloc de negociere - si de aplicarea programului liberal anti-criza. Situatia este absolut ridicola.

In spatele norilor cu cifre colorate, zamislite de ministrul Vosganian sta o realitate cruda a Romaniei de astazi: in patru ani de guvernare, cinci kilometri de autostrada, plus inca 15 kilometri la centura Pitestiului.

Cu lumea in criza, nu mai intereseaza pe nimeni cine a fost de vina: legile aberante votate de Parlamentul de la Bucuresti, ministrii de la PD, santajul PSD. Intr-una dintre cele mai infloritoare perioade economice din Romania, cand in jurul nostru, in Estul Europei, s-au facut minuni, statul roman atat a putut sa faca: cativa kilometri de sosea, nici un spital de nivel european, nici o scoala, nici un cartier de locuinte sociale.

Astazi, la Bucuresti, se contureaza un guvern PDL-PSD, cu un premier care ar putea fi, la fel de bine, Mihai Stanisoara sau Gheorghe Pogea, sau chiar Teodor Stolojan. Mai inainte chiar de impartirea ministerelor, a secretarilor de stat, a agentiilor guvernamentale, a serviciilor descentralizate, Romania ar trebui sa creeze sub patronajul presedintelui Basescu un comitet de actiune anti-criza.

Asa au americanii, englezii sau germanii. Acesta nu ar trebui sa cuprinda, in nici un caz, oameni alesi pe criterii de partid sau functionari de stat care nu au reusit de doi ani sa acceseze fondurile structurale europene, sau profesori care au vazut economia reala doar in plimbarile prin Occident si au citit despre ea doar prin lucrari si tratate.

Pur si simplu, acest comitet ar trebui sa aiba eficienta unei companii private de nivel occidental, capabile sa produca solutii si nu hartii fara valoare. Acolo ar trebui sa se afle cele mai luminate creiere ale Romaniei. Acolo ar trebui sa se zamisleasca adevaratul program de guvernare al Romaniei pentru urmatorii ani.

Fituicile ridicole produse de partide anul trecut prin vara nu au nici o conexiune cu lumea reala. In Romania de astazi, in afara de BNR, care tine lucrurile in mana, nimeni nu are idee despre ce si cum ar trebui facut.

De ce ar trebui facut acest comitet sub directul patronaj al presedintelui Basescu? Fiindca, din acest moment, el intra intr-o campanie electorala unde nu va putea minti.

Daca Romania va fi guvernata bine, daca intr-o tara unde somajul va avea anul viitor doua cifre, romanii vor simti forta, ordine si coerenta, presedintele Basescu isi va lua cel de-al doilea mandat. Daca nu, starea economiei va fi cu adevarat candidatul care il va invinge pe Traian Basescu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#criza financiara internationala, #alegerea guvernului 2008, #masuri anticriza Romania , #Romania
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
E posibil ca să cîntăm "S-AU SCUTURAT TOŢI TRANDAFIRII" dacă nu luăm în serios CRIZA CAR RÎNJEŞTE LA NOI
A
asterix si obelix
rank 1