Cauza neobisnuita ce a dus la prabusirea civilizatiei Maya

Marti, 29 Mai 2012, ora 10:30
8792 citiri
Cauza neobisnuita ce a dus la prabusirea civilizatiei Maya
Foto: Science Daily

Disparitia civilizatiei Maya ramane un subiect pe care oamenii de stiinta il abordeaza in continuare cu mult interes.

Arheologii americani au descoperit ca, pe langa schimbarile climatice, un alt factor cheie al prabusirii culturii mayase il reprezinta modificarea rutelor comerciale din acea vreme.

"Cercetarile noastre arata ca schimbarea modului in care se facea comert a avut un rol determinant in colapsul civilizatiei Maya", considera arheologii americani, informeaza Science Daily.

Procesul istoric major, denumit prabusirea civilizatiei Maya, ce a avut loc in urma cu aproximativ 1.000 de ani in regiunea Mesoamerica trebuie privit acum dintr-o alta perspectiva.

Noile cercetari efectuate de catre oamenii de stiinta de la Muzeul Field si Universitatea Illinois din Chicago au relevat faptul ca nu numai schimbarile climatice ar fi singura sau principala cauza a disparitiei culturii Maya.

Intr-adevar, unele asezari Maya au fost amplasate in cele mai aride zone. "Schimbarile climatice, o conducere dezastruoasa, dar si alti factori au contribuit la prabusirea vechii civilizatii.

Schimbarea rutelor de comert a fost un factor cheie. Pentru civilizatia Maya, care nu a avut obiecte facute din metal, obsidianul (sau sticla vulcanica) a fost extrem de apreciat, datorita marginilor sale ascutite, fiind folosit in confectionarea uneltelor de taiat.

Conducatorii mayasi isi exercitau puterea prin controlul accesului la obsidian, care era tranzactionat prin intermediul retelelor comerciale. Ei obtineau bunuri importante in schimbul obsidianului sau trimiteau daruri altor lideri mayasi.

Schimbarile produse in modul in care se faceau tranzactiile comerciale ar fi necesitat mai mult obsidian.

Cercetatorii au preluat informatii de la mai multe situri mayase si au folosit analiza chimica pentru a identifica sursa obsidianului. Au gasit trei locuri in Guatemala si mai multe in Mexic si Honduras.

Ei au realizat o harta a retelelor prin care se transporta obsidian. Ei au localizat trasee, care se intindeau de-a lungul raurilor, mai ales in partea de nord a Guatemalei, in statul mexican Chaipas, in sudul Yucatanului si in Belize.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#cauza disparitia civilizatiei Maya, #prabusirea civilizatiei Maya, #colapsul culturii Maya , #descoperire
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă le-o fi explicat şi lor vreun ministru al transporturilor că la
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5