Mancarea de tip "fast food" dauneaza grav ursilor

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 12:26
1737 citiri
Mancarea de tip "fast food" dauneaza grav ursilor
ursi, mancare, fast-food

Nu doar sanatatea oamenilor este serios afectata de mancarea de tip "fast food", ci si a ursilor, releva un studiu efectuat de o echipa de cerecetatori americani.

Atractia ursilor pentru mancarea din zonele urbane, fenomen cunoscut si la noi sub titulatura de "ursi gunoieri" ii duce pe acestia direct in mormant, si mult mai repede decat ar fi normal, atrage atentia studiul condus de Wildlife Conservation Society (WCS).

Timp de zece ani, cercetatorii WCS au analizat efectele pe care activitatea umana le are asupra ursilor negri (Ursus americanus) din muntii Sierra Nevada. Si acolo ca si in Romania, ursii parasesc zonele lor traditionale pentru a cobora in orase unde hrana este mult mai accesibila - cu toate ca este foarte nesanatoasa.

Oamenii de stiinta au urmarit in mod special 12 femele urs aflate intr-un mediu urban si 10 in salbaticie intre anii 1997-2006. Toti cei 22 de subiecti au fost urmariti pe toata perioada vietii, deoarece studiul s-a oprit in momentul in care toti ursii din mediul urban au murit.

Echipa a urmarit si 43 de pui de urs de sex feminin, din care 28 nu au supravietuit dupa varsta de 15 luni. In total, au fost inregistrate in aceasta perioada 156 de ursi morti - din care doar cinci au decedat in urma unor cauze care nu au legatura cu activitatea umana.

Cu toate ca ursul este o specie protejata, 89 de exemplare au murit in urma accidentelor rutiere, 27 de agentiile care se ocupa cu siguranta publica, 17 pentru atacuri asupra animalelor domestice si 16 au trebuit eutanasiati pentru ca sanatatea lor era prea precara. Ursii care traiesc pe langa aglomerarile urbane au o greutate cu 30% mai mare decat cea a ursilor din salbaticie, datorita dietei "fast food".

Drept rezultat, femelele dau nastere la varste mult mai tinere (4-5 ani, comparativ cu 7-8 in salbaticie). Cu toate acestea, nu se reproduc suficient de mult pentru a stopa declinul populatiei de ursi, mai ales ca foarte multi mor la varste foarte mici. Puii de urs din mediul urban au o rata a mortalitatii ingrijoratoare.

"Zonele urbane devin cea mai performanta capcana pentru ursi. Datorita cantitatilor abundente de mancare - in special gunoi- ursii sunt atrasi din zonele retrase, de padure in zonele urbane unde isi gasesc in cele din urma moartea", explica Jon Beckmann, seful echipei de cercetatori.

Maria Ionescu

Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Hematidrosis este o maladie extrem de rară, în care o bolnavul elimină prin pori sânge. Practic, în corpul celor care suferă de această boală se află de 20 de ori mai multă adrenalină...
#ursi, #mancare, #fast food, #dauneaza, #boli , #experiment