Urina este potabila, la bordul Statiei Spatiale

Joi, 21 Mai 2009, ora 18:26
2379 citiri
Urina este potabila, la bordul Statiei Spatiale
foto: NASA

Astronautii de la bordul Statiei Spatiale au baut miercuri, in premiera, apa reciclata din propria urina si transpiratie.

Cei trei astronauti au ciocnit paharele si au gustat pentru prima data apa de productie proprie, marcand astfel poate chiar inceputul unei noi ere spatiale, potrivit myway.com

"Are un gust grozav", a spus astronautul american Michael Barratt. Un gust dupa care "merita sa alergi", a continuat el, privindu-l pe colegul sau rus, Gennady Padalka, incercand sa prinda cateva picaturi de apa ce pluteau prin fata camerei de luat vederi.

De pe Arakis, pe Planeta Rosie

Astronautii beau noua apa reciclata doar cand rezervele de apa "adevarata" sunt pe terminate.

In momentul in care personalul statiei se va dubla, ajungand la 6 persoane, inventia va dobandi o importanta cruciala.

NASA incearca astfel sa scape mai ieftin, reducand costurile de transport, enorme, pentru apa adusa de pe Terra cu nave spatiale sau rachete cargou.

Pana de curand, inventia NASA era gasita numai in deserturile Arakisului, planeta imaginata de Frank Herbert in seria SF Dune.

Acum, cu ajutorul noii tehnologii, avanposturile de pe Luna si Marte par a fi astazi cu un pas mai aproape.

Apa de productie proprie

Sistemul de reciclare a fost adus la bordul statiei in luna noiembrie, cu naveta Endeavour, insa nu a putut fi folosit decat dupa analizarea probelor in laboratoarele NASA de la sol.

Noul sistem preia urina din toaletele echipajului intr-un recipient in care aceasta este fiarta pana la evaporare.

Vaporii obtinuti sunt colectati si filtrati, iar rezidurile sunt aruncate, spune Marybeth Edeen, managerul statiei spatiale, responsabil de sistem.

Folosind "resursele" unui echipaj de 6 persoane, sistemul poate produce 20 de litri de apa in doar 6 ore.

Chiar daca nu toata lumea este incantata de idee, sisteme asemanatoare sunt folosite deja pe Pamant, insa timpul de filtrare este mult mai lung, spune Edeen.

Tehnologia folosita de NASA in dezvoltarea acestui sistem a inceput sa fie folosita dupa tsunami-ul din Asia, din 2004.

NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
Descoperirile științifice legate de univers au demonstrat că acestea sunt practic fără limite, iar omenirea este entuziasmată atunci când primește noi vești de dincolo de lumea noastră....
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Statia Spatiala Internationala, #NASA, #apa reciclata urina , #experiment