10 orase in ruina, din cauza dezastrelor (Galerie foto)

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 08:35
6977 citiri
10 orase in ruina, din cauza dezastrelor (Galerie foto)
Foto: Listverse.com

Eruptii vulcanice, contaminarea cu diverse substante toxice, inundatii sau alte dezastre naturale au dus la evacuarea unor regiuni pana atunci locuite.

Listverse prezinta 10 astfel de orase abandonate, multe dintre aceste regiuni fiind si acum pustii.

Times Beach, Missouri, Statele Unite ale Americii

In anii '70, drumurile de acces din Times Beach nu erau pavate, asa ca locuitorii erau afectati de cantitatea mare de praf. Autoritatile l-au angajat pe Russell Bliss, un transportator al carui rol era de a asfalta strazile orasului. In paralel, insa, acelasi Bliss a fost angajat si de catre o alta companie pentru a se ocupa de eliminarea deseurilor toxice produse de o firma de farmaceutice, deseuri in care se gasea dioxina TCDD.

Aceasta substanta extrem de toxica poate duce la afectiuni si tulburari ale sistemului imunitar, al celui de reproducere, cauzand diverse forme de cancer. Bliss a folosit in materialele de asfaltare ale orasului din Missouri tocmai aceste substante chimice, in decembrie 1982 Agentia pentru Protectia Mediului descoperind in solul contaminat un nivel de dioxina de o suta de ori mai mare decat cel acceptat.

Situatia s-a inrautatit dupa ce raul din apropiere a inundat orasul. Pana in 1985, orasul a fost demolat, iar solul incinerat. Rezultatele din 2012 arata ca regiunea nu mai prezinta niciun pericol pentru sanatate.

Wittenoom, Australia

Orasul din Australia de Vest a fost infiintat in 1947 pentru muncitorii de la mina din apropiere. Cu timpul, insa, numarul locuitorilor a crescut, astfel incat, in 1966, anul in care orasul a fost evacuat, populatia ajunsese la 20.000 de locuitori.

In tot acest timp, nimeni nu si-a dat seama de pericolul prezent in nisipul si praful extras tocmai din mina de crocidolit. Locuitorii nu stiau ca crocidolitul sau "azbestul albastru" este una dintre cele mai toxice substante pentru om, cauzand forme de cancer atunci cand este inhalat. Desi specialistii in sanatate si mediu au ridicat aceasta problema, proprietarii minei i-au ignorat complet.

Mina a fost inchisa in 1966, iar, la scurt timp, cercetarile au relevat faptul ca particulele de substante toxice se gaseau pe toate cladirile orasului. De-abia in 1979, Guvernul s-a implicat in relocarea rezidentilor orasului, unii acceptand aceasta varianta, altii alegand sa infrunte pericolul.

In urma cercetarilor mai ample, s-a constatat ca mai mult de 2.000 de locuitori au murit in urma afectiunilor provocate de expunerea la azbest.

Insula Deception, Antarctica

Insula Deception se afla in mijlocul Insulelor Shetland de Sud. Locuita din secolul XIX, insula localizata la peste 100 de kilometri nord de Antarctica era in trecut baza vanatorilor de balene. Pana in 1914, pe insula existau 14 fabrici pentru prelucrarea grasimii de balena, avand proprietari diversi. Dupa ce fabricile au fost inchise, in 1944, britanicii au stabilit aici o baza stiintifica, la fel ca si Chile, 10 ani mai tarziu.

Eruptiiile vulcanului din 1967, 1968 si 1969 i-au obligat pe rezidenti sa plece, lasand in urma cateva cabane si statii de alimentare. In momentul de fata, insula nu mai este locuita, insa numerosi turisti se aventureaza in zona pentru a vedea ruinele, constand in echipamente, statii de alimentare, de cercetare stiintifica si un hangar de avioane.

Beichuan, China

Provincia Sichuan din China a fost lovita in data de 12 mai 2008 de un cutremur puternic, cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter. Mai mult de 69.000 de oameni au murit, 374.000 au fost raniti, iar milioane de locuitori au ramas fara adapost. Unul dintre cele mai afectate orase a fost Beichuan, acolo unde mai mult de 80% din cladiri s-au prabusit.

Guvernul a decis sa le ofere adapost locuitorilor intr-o alta zona si sa nu demoleze ruinele ramase. Ulterior, Beichuan a fost transformat in muzeu.

Saint-Jean-Vianney, Quebec, Canada

In data de 4 mai 1971, oraselul din Quebec a fost lovit de un dezastru despre care se stiu prea putine. Se pare ca, dupa o ploaie puternica, baza pe care era construit orasul s-a prabusit. Mai mult de 40 de case au fost inghitite de craterul care s-a format.

Ciudat este ca, inaintea acestui eveniment, au fost raportate numeroase intamplari mai putin obisnuite: temeliile mai multor case s-au surpat cu cativa centimetri, au aparut fisuri mari in strazi si drumurile de acces, oamenii au auzit zgomote subterane puternice. In timpul alunecarii de teren, 31 de oameni au fost ucisi. Localitatea a fost apoi abandonata, iar localnicii s-au mutat in Arvida, un oras din apropiere.

Gilman, Colorado, Statele Unite ale Americii

In Gilman se afla in trecut Eagle Mine, una dintre cele mai importante mine din stat, avand rezerve masive de zinc si plumb. In plus, sute de muncitori lucrau la mina din oras, deschisa pentru prima oara in 1886. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, mina a inceput sa aiba probleme financiare majore, asa ca in 1977 a fost inchisa.

Dupa acest moment, pompele care impiedicau plumbul si zincul sa se reverse in apa subterana au fost inchise, asa ca multe dintre substantele chimice au ajuns in raul Eagle, o sursa principala de alimentare cu apa potabila pentru locuitorii din zona. Agentia pentru Protectia Mediului a luat masuri si i-a evacuat pe toti locuitorii.

Desi numeroase au fost realizate numeroase proiecte de decontaminare, orasul este inchis si astazi.

Tomioka, Fukushima, Japonia

Dupa dezastrul din 2011, urmat de colapsul centralei nucleare de la Fukushima, a fost stabilita o zona de carantina in jurul instalatiei pentru a impiedica expunerea la radiatii. Tomioka a fost unul dintre orasele evacuate, iar in prezent un singur locuitor mai traieste in zona. Se pare ca acesta nu a putut pleca, alegand sa ramana si sa hraneasca animalele abandonate in timpul evacuarii. Deocamdata, nu se stie daca regiunea va mai fi vreodata potrivita pentru locuit.

Tyneham, Dorset, Marea Britanie

Odata cu inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial, numeroase zone din mediul rural al Marii Britanii au fost alocate bazelor militare. Tyneham, din Dorset, este unul dintre aceste exemple, fiind cedat in 1943 bazelor de pregatire militara. Bineinteles, cei 252 de locuitori au fost evacuati. Cum zona este inca impanzita cu dispozitive militare, nu se stie in ce masura ar fi posibila reintoarcerea in zona a urmasilor locuitorilor din Tyneham.

San Juan Parangaricutiro, Mexic

In 1940, in San Juan Parangaricutiro, doi fermieri au asistat la formarea unei fisuri adanci de 2 metri, care emana un miros puternic de oua putrezite. In doar o zi, conul inalt de 100 de metri ivit din pamant a inceput sa arunce fum si cenusa, imprastiata peste toate satele din apropiere. La cateva luni de la aceasta intamplare, vulcanul care ajunsese la o inaltime de 424 de metri a erupt.

Satele din apropiere, San Juan Parangaricutiro si Paricutin, au fost evacuate. Pana la sfarsitul lui 1944, ambele sate erau ingropate sub lava groasa a vulcanului, singura dovada a existentei lor ramanand turnul bisericii din San Juan Parangaricutiro.

Agdam, Azerbaidjan

In iulie 1993, orasul Agdam a fost capturat de fortele apartinand republicii Nagomo Karabakh, o republica sustinuta de Armenia. Astfel, se dorea extinderea teritoriilor detinute de Nagomo Karabah. In urma acestui eveniment, s-a produs o evacuare in masa a locuitorilor orasului, pana la finalul lui iulie orasul fiind sub controlul absolut al fortelor Nagomo Karabakh.

Temandu-se de un contraatac al fortelor azere, Nagomo Karabakh a distrus orasul, prevenind si recuperea acestuia. Astazi, zona vechiului oras Agdam este una tampon intre Azerbaidjan si republica, ceea ce o face imposibil de locuit.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#orase abandonate cataclisme, #orase abandonate dezastre, #orase parasite , #fenomen