Ziare.com

Inversarea polilor magnetici ai Pamantului produce un fenomen nemaiintalnit de secole

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 13:39

   

Inversarea polilor magnetici ai Pamantului produce un fenomen nemaiintalnit de secole
Inversarea polilor magnetici ai Pamantului se afla in plina desfasurare, iar ultima data cand s-a produs a fost acum 800.000 de ani. In prezent, se petrece un fenomen nemaiintalnit in ultimii 220 de ani.

Astfel, polul nord magnetic a trecut de linia Grid North (termen de navigatie care se refera la directia nord de pe harti - n.red.) de la vest la est, pentru prima data in 200 de ani, cauzand o refacere a hartilor Ordnance Survey, potrivit Huffington Post.

Desi de obicei polii magnetici ai Pamantului sunt considerati o eterna "constanta", in realitate ei sunt in continua miscare.

Polul nord magnetic se deplaseaza in directii diferite, in locuri diferite, datorita variatiilor fortei magnetice, iar cei care au grija de intocmirea hartilor trebuie sa le adapteze in mod constant, pentru a trasa diferentele produse.

Exista si anumite constante, chiar lasand la o parte asa-zisul "True North", care este directia Polului Nord geografic. Pozitia polului nord magnetic s-a schimbat in timp, el a fost la vest de Grid North cu cateva grade timp de mai bine de doua secole.

De fapt, polul nord magnetic s-a situat in acea pozitie inca din 1791, de la fondarea agentiei britanice Ordnance Survey, care intocmeste hartile nationale din Marea Britanie.

Dar acum Ordnance Survey a anuntat o schimbare istorica a pozitiei polului nord magnetic. "Schimbarea se va produce incet in toata tara, dar in prezent ea poate fi vazuta doar pe hartile noastre", se spune pe site-ul oficial al agentiei.

Treptat, schimbarea se va reflecta pe cele mai multe harti din Marea Britanie, daca nimic nu se va mai intampla.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8115 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor