Top granite neobisnuite (Galerie foto)

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 12:08
36922 citiri
Top granite neobisnuite (Galerie foto)

De regula, frontiera dintre o tara si alta nu iese in evidenta intr-un mod special, fiind marcata cel mai adesea prin panouri pe care scrie "Bine-ai venit in... " si pe care sunt mentionate cele doua state alaturate.

Unele granite insa sunt mai neobisnuite si merita mentionate, conform Listverse.

1. Granita dintre Spania si Maroc

Ceuta este un oras cu o suprafata de 18,5 kilometri patrati, care apartine Spaniei; este o enclava localizata pe coasta de nord a Africii de Nord, inconjurata de Maroc. Separat de Peninsula Iberica prin Stramtoarea Gibraltar, Ceuta este insa pretins de Maroc, alaturi de cateva insule mediteraneene, ceea ce a determinat Spania sa ridice ca frontiera un zid inalt de trei metri in jurul orasului, care are deasupra si sarma ghimpata.

2. Granita dintre Baarle-Nassau si Baarle-Hertog

Baarle-Nassau este un municipiu din Olanda care imparte o granita neobisnuita cu orasul belgian Baarle-Hertog. Cel din urma este constituit din 26 de suprafete separate, inconjurate de Baarle-Nassau, dar unele portiuni din Baarle-Hertog contin de asemenea suprafete care apartin Baarle-Nassau. Cea mai mica parcela care apartine Belgiei are doar doua treimi dintr-un acru. In poza se poate vedea granita neobisnuita, Belgia la dreapta si Olanda la stanga, granita care imparte in doua chiar si mai multe case.

3. Bir Tawil

Bir Tawil este o bucata de pamant care are aproximativ 2.060 de kilometri patrati si este asezata intre Egipt si Sudan. Din cauza faptului ca nu are niciun fel de resurse, spre deosebire de o alta bucata din regiune, numita Halaib, fiecare tara pretinde ca Bir Tawil apartine celeilalte tari (si ca Halaib - portiunea mai buna - apartine statului respectiv). Prin urmare, Bir Tawil este singura zona din lume (in afara Antarcticii) care nu este revendicata de vreo natiune.

4. Muntele Everest

Faptul ca acest munte este cel mai inalt din lume este foarte cunoscut, insa putini stiu ca granita dintre Nepal si China trece exact prin mijlocul muntelui, inclusiv al varfului lui, ceea ce face ca granita dintre cele doua state sa fie si cea mai inalta din lume.

5. Orasul Derby Line din Vermont (SUA)

Acest oras este situat in zona granitei dintre Statele Unite ale Americii si Canada, frontiera fiind localizata chiar pe suprafata pe care sunt asezate si unele cladiri si case. Astfel, in cazul unor asemenea locuinte se poate gati cina intr-o tara si sta la masa in alta. Cladirea Operei, de exemplu construita chiar pe granita, are locuri in SUA, dar si in Canada. In plus, beneficiaza si de doua adrese, pentru fiecare tara in parte.

6. Districtul Cooch-Behar

Acesta are granite similare cazului care face referire la Baarle-Nassau si Baarle-Hertog. Mai exact, exista cateva parcele sub jurisdictia Bangladeshului, dar care sunt situate in interiorul Indiei, si invers.

7. Zona demilitarizata coreeana

Aceasta reprezinta o fasie de pamant de 258 kilometri lungime si 4 kilometri latime, care separa Coreea de Nord si Coreea de Sud, fiind cea mai bine pazita frontiera din lume (in ciuda denumirii). Zona a inceput sa semene chiar cu o rezervatie naturala, datorita prezentei reduse a oamenilor, specii de plante aflate in pericol de disparitie prosperand aici.

8. Raul Tumen

Acesta este un rau din Asia de nord-est. Intr-o anumita zona, la granita dintre Rusia si Coreea de Nord, la sud de lacul Khasan, albia raului Tumen trece si prin China. Astfel, o persoana poate pleca din Coreea de Nord si, urmarind linia raului spre nord, poate trece prin China si in cele din urma sa ajunga in Rusia, parcurgand mai putin de un kilometru.

9. Insulele Diomede

Este vorba de doua insule din Stramtoarea Bering. Micul Diomede apartine Statelor Unite ale Americii, iar Marele Diomede apartine Rusiei si este nelocuita. Cele doua insule sunt situate la numai patru kilometri distanta una de cealalta, insa au ore diferite.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#granite neobisnuite, #frontiere ciudate, #granite neasteptate, #frontiere neobisnuite, #granite inedite , #inedit