Agnes-Ioan, singura femeie Papa?

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 20:05
7047 citiri
Agnes-Ioan, singura femeie Papa?
teenproblem.net

Legenda Joannei - singura femeie care a reusit sa stea pe tronul papal - dateaza din secolul al XII-lea, dar se crede ca ea a trait si a devenit Papa in secolul al IX-lea.

Joanna a fost fiica unui misionar din Anglia, stabilit in orasul german Mainz. Numele ei a fost Agnes, fiind, inca de mica, un copil cu o minte ascutita si foarte talentat. Ea a fost obisnuita sa se imbrace cu haine de sex masculin, pentru ca il ajuta pe tatal sau in timp ce acesta citea predici in mijlocul multimii, informeaza teenproblem.net

Fata a fost fortata sa se deghizeze in baiat, pentru ca la aceea vreme femeilor le erau interzise asemenea practici, fiind considerate sacrilegii.

Cand a implinit varsta de 19 ani, Agnes s-a indragostit de un calugar benedictin. A plecat cu acesta la Atena, atrasa de stiinta si cu o sete de cunoastere iesita din comun. A ajuns la Atena imbracata tot in haine barbatesti, continuand sa se dea drept barbat pe tot parcursul sederii aici si mai tarziu.

Dupa multe peripetii a ajuns la Roma, unde cunostintele si intelepciunea au atras atentia clerului. Agnes si-a luat numele de Ioan, asigurandu-si un post de notar la Curtea Papala. A devenit apoi cardinal, iar, in cele din urma, a fost aleasa Papa, nebanuind nimeni ca de fapt este fata.

Aproape doi ani, Agnes-Ioan al VIII-lea a condus Biserica Romano-Catolica. Natura ei feminina a tradat-o insa, iar ea s-a indragostit din nou. De aceasta data lucrurile au devenit serioase, ramanand insarcinata. Agnes a mascat foarte bine acest lucru, purtand haine papale mult mai largi decat in mod normal.

Agnes a nascut in timpul procesiunii de la catedrala "Sf. Petru" catre Palatul Papal, pe strada Via Sacra. Conform unei versiuni, Agnes-Ioan a murit pe loc, in timp ce alte legende sustin ca ea fost legata de o coada de cal si tarata pe strazi. Apoi, ar fi fost batuta cu pietre pana la moarte, impreuna cu copilul ei.

De atunci, procesiunea papala nu trece niciodata prin Via Sacra. Iar, fiecare Papa nou ales trebuie sa stea pe un scaun special care seamana cu o toaleta, avand o gaura in mijloc. Astfel, este verificat sexul Papei, pentru ca, niciodata, sa nu se mai repete povestea Ioanei.

Multi istorici sunt sceptici in privinta existentei Papesei Ioana. Istoricii catolici, de asemenea, neaga vehement existenta unui asemenea episod in viata Bisericii Catolice. Pe aceasta poveste s-au sprijnit alte culte, precum protestantii si alti adversari ai Bisericii Romano-Catolice.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#femeie papa, #Ioana femeia papa, #Agnes femeia papesa , #religii
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
"Pe aceasta poveste s-au sprijnit alte culte, precum protestantii si alti adversari ai Bisericii Romano-Catolice."