NASA si ESA, in cautarea materiei intunecate a Universului

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 09:53
1853 citiri
NASA si ESA, in cautarea materiei intunecate a Universului
foto: technologyreview.com

Un detector unic de particule va fi atasat Spatiei Spatiale Internationale pentru a studia Universul si originile lui. Numele lui este AMS-02 si va oferi foarte multe informatii pretioase in legattura cu originea si structura Universului.

Spectrometrul Alfa Magnetic (Alpha Magnetic Spectrometer, AMS-02) este supus acum unor teste de interferenta electro-magnetica, in laboratorul Agentiei Spatiale Europene, aflat in Olanda. Proiectul apartine unei echipe internationale de cercetatori, conform technologyreview.com .

Acesta este cel mai mare detector de particule care va exista in spatiu, devansandu-l pe cel actual, apartinand rusilor si italienilor. El va avea sarcina de a detecta materia intunecata din Univers, antimateria si de a masura cu mai mare acuratete compozitia razelor cosmice.

Si cei de la NASA, implicati in proiect, se mandresc cu faptul ca acest detector este unic in lume. La construirea lui au participat 56 de institutii din 16 tari, fiind sponsorizat de Departamentul pentru Energie al SUA.

Laureatul Nobel din 1976, profesorul de Fizica de la MIT University (SUA), Samuel Ting, a fost si el cooptat in echipa. Spectrometrul va fi lansat catre Statia Spatiala Internationala in luna februarie 2011. Va fi atasat Statiei si va oferi aproximativ 7 Gigabiti de informatii pe secunda. Aceste date vor fi transmise unei statii aflate la sol, pentru analiza.

Pot fi analizate diferite aspecte legate de particule: traiectoria, masa, viteza si energia. Spectrometrul va fi dotat cu un GPS si un sistem de urmarire a stelelor, pentru a se pozitiona corect, precum si cu 650 de microprocesoare care sa ajute la transformarea semnalului primit de la detectoare in informatie care poate fi analizata.

Rusia si Italia au lansat un asemenea echipament in spatiu, denumit Pamela, in anul 2007. Acesta este mult mai mic si mai putin performant decat AMS-02, dupa cum declara Roberto Battiston, profesor de Fizica la Universitatea din Perugia si la Institutul National de Fizica Nucleara din Perugia, Italia. El este si purtatorul de cuvant al proiectului AMS-02.

Spectrometrul care va fi lansat in spatiu cantareste 7 tone, avand o inaltime si latime de 4,5 metri.

"Vechiului detector Pamela ii va lua un an pentru a detecta informatiile culese de AMS-02 in una-doua zile", a declarat profesorul italian.

NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
Descoperirile științifice legate de univers au demonstrat că acestea sunt practic fără limite, iar omenirea este entuziasmată atunci când primește noi vești de dincolo de lumea noastră....
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
#misiune NASA, #spectrometru AMS 02, #Pamela Statia Spatiala, #Univers antimaterie , #spatiu