7 adaptari spectaculoase ale animalelor la mediul ostil (Galerie foto)

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 08:01
110668 citiri
7 adaptari spectaculoase ale animalelor la mediul ostil (Galerie foto)
Foto: Listverse

Natura a suferit de-a lungul timpului numeroase transformari radicale. Asta a dus fie la disparitia unor specii de animale, fie la adaptarea acestora la noile conditii de viata, de multe ori nefavorabile.

Listverse prezinta modalitatile surprinzatoare prin care organismul animalelor s-a adaptat la mediul ostil.

Pestii din zona arctica

Cu cat temperatura mediului este mai mica, cu atat pestii reusesc mai greu sa isi mentina functiile metabolice. Ba mai mult, atunci cand temperatura scade, in celulele organismului lor pot aparea mici cristale de gheata care cauzeaza leziuni grave si, in cele din urma, moarte.

Cu toate astea, pestii din zona arctica fac exceptie de la aceasta regula. Recent, oamenii de stiinta au descoperit in sangele lor o proteina anti inghet, care impiedica formarea cristalelor de gheata. O proteina similara a fost descoperita si la speciile de gandaci care traiesc la altitudini mari sau in regiuni din apropierea zonei arctice.

Caldura generata prin procese chimice si mecanice

Pe langa faptul ca animalele cu sange rece nu isi pot mentine temperatura constanta si sunt mai sensibile la schimbarile mediului, ele sunt capabile doar de scurte momente de energie.

O categorie speciala, insa, o reprezinta insectele care devin foarte active, generand caldura prin mijloace chimice si mecanice. Procesul consta in miscari musculare rapide si constante.

ventilator la purtator

Pastrarea unei temperaturi scazute devine o provocare, mai ales pentru animele mari si energice din zonele tropicale. In cazul elefantului sau ieurelui, urechile actioneaza ca niste ventilatoare, avand multe vase de sange care ajuta animalul sa isi raceasca corpul atunci cand e foarte cald.

Potrivit oamenilor de stiinta, si organismul dinozaurilor din familia Stegosaurus reactiona la fel.

Schimbarea proprietatilor sangelui

Pentru a functiona mai bine in medii ostile, unele animale au capacitatea de a dezvolta compozitii diferite ale sangelui. Asa se intampla in cazul unor animale precum casalotul si gasca indiana. Ambele specii detin abilitatea de stoca mai mult oxigen in celulele sangelui decat alte necuvantatoare.

Casalotul are nevoie de asta pentru momentele in care isi cauta hrana in apa, la adancimi mari, iar gasca indiana pentru perioadele in care zboara la altitudini mari, acolo unde aerul este sarac in oxigen.

Adaptari ce tin de respiratie

In zonele tropicale si ecuatoriale, alternanta anotimpurilor este greu de indurat pentru multe specii de animale. Pestii Dipnoi se protejeaza intr-un mod aparte de seceta, creand un sac de mucus, iar alte specii de peste, cum ar fi somnul sau tiparul, nu doar ca pot respira in afara apei, ci pot petrece scurte perioade de timp pe uscat.

Se pare ca acesti pesti nu iau oxigenul din aer prin plamani sau branhii, ci prin folosirea unei zone speciale, aflata in intestine.

Adaptare spectaculoasa a papagalilor din Nicaragua

O specie de papagali originara din Nicaragua obisnuieste sa isi faca cuib in apropierea craterului vulcanului Masaya. Partea ciudata este ca acel crater degaja in mod constant gaze sulfuroase, letale atat pentru animale, cat si pentru oameni.

Daca fauna din acea zona s-a adaptat in milioane de ani de evolutie, papagalii au adoptat recent acest stil de viata. Inca se cerceteaza cum au reusit asta.

Megatermie

Acest fenomen reprezinta abilitatea de a genera caldura datorita masei corporale mari, un proces intalnit la broasca testoasa pieloasa Luthui, cea mai mare broasca testoasa din lume, sau la rechinii de dimensiuni impresionante. Aceasta crestere a temperaturii corpului datorata marimii lor permite animalelor sa fie energice in apele reci.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#animale adaptari mediu ostil, #adaptare animale mediu, #adaptari uimitoare specii animale, #animale adaptari medii vitrege , #specie