Animale disparute si nu prea (Galerie foto)

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 18:40
8400 citiri
Animale disparute si nu prea (Galerie foto)
Foto: Time

Din varii motive, oamenii de stiinta nu pot sti clar daca unele specii sunt disparute sau nu, de-a lungul timpului existand mai multe cazuri in care o specie a fost considerata pierita, dar ulterior s-a descoperit ca mai exista exemplare.

Time a revizuit mai multe studii tocmai a vedea cate specii sunt in aceasta situatie.

1. Chelonoidis elephantopus

In ianuarie, publicatia "Current Biology" a dezvaluit ca o subspecie de broaste testoase uriase, despre care se credea ca este disparuta de mai bine de 150 de ani, exista inca in Insula Isabela din grupul de insule Galapagos. Desi un exemplar nu a fost vazut pana in prezent, publicatia afirma ca sunt mai multe probe ADN care dovedesc ca aceasta exista.

Testoasa, Chelonoidis elephantopus, poate cantari pana la 400 de kilograme si poate supravietui ani intregi fara apa si mancare. Cel mai probabil aceasta a fost transportata pe Insula Isabela cu vase ale unor pirati sau cu baleniere.

2. Langurul cenusiu al lui Miller

In iunie 2011, mai multi cercetatori care isi desfasurau activitatea in jungla deasa din Indonezia au instalat cateva camere de filmat sperand ca vor inregistra imagini cu leoparzi si urangutani, insa, cand au vazut filmele, au descoperit ca surprinsesera si ceva neasteptat: cateva maimute din specia Miller's Grizzled Langurs (langurul cenusiu al lui Miller), considerata disparuta.

Acestea locuiau candva in insulele indoneziene Sumatra si Java, precum si in Peninsula Thai-Malay, dar o cercetare din 2005 nu a mai gasit nicio urma din primatele rare. Iar acum, dupa ce s-a descoperit ca specia nu a disparut, cercetatorii fac cautari pentru a afla si numarul exemplarelor care mai traiesc.

3. Coelacanth

Despre Coelacanth, o vietuitoare marina, s-a crezut ca a disparut in urma cu 65 de milioane de ani, dar in 1938 un exemplar a fost descoperit pe coasta de est a Africii de Sud, devenind probabil cel mai faimos exemplu al taxonului Lazarus. Coelacanth are o inima de forma unui tub drept, iar o parte de 98,5% din cutia craniana este umpluta cu grasime.

4. Sobolanul laotian de stanca

Un sobolan laotian de stanca a fost gasit in 2005, la un magazin alimentar situat pe o parte a fluviului Mekong. Initial s-a crezut ca este un exemplar al unei specii noi, dar dupa cercetari atente s-a descoperit ca acesta apartinea unei familii antice de sobolani, despre care se credea ca era disparuta de 11 milioane de ani. Sobolanul laotian de stanca seamana cu o veverita, in special datorita cozii lungi si stufoase.

5. Oposumul pigmeu de munte

Aceasta specie a fost considerata pierita pana in 1966, cand un exemplar a fost descoperit la o cabana din Australia. In lunile de primavara si vara, aceste mici marsupiale - circa 45 de grame fiecare - aduna mancare pentru a o consuma iarna, cand hiberneaza.

6. Worcester's Buttonquail

Despre aceasta specie din Filipine s-a crezut ca s-a stins pana cand un exemplar a fost surprins de o camera de filmat, in 2009, in muntii Luzon. Un ornitolog din cadrul Clubului Mondial al Pasarilor a inclus pasarea intr-un documentar, dar mai tarziu s-a descoperit ca aceasta a fost vanduta pentru a fi gatita.

"Suntem foarte incantati ca aceasta specie rar vazuta a fost fotografiata din intamplare. Ar putea fi singura fotografie a acestei pasari putin cunoscute. Insa, ma simt trist ca localnicii nu apreciaza biodiversitatea din jurul lor si ca pasarea a fost vanduta pentru gatit. Daca aceasta era ultimul exemplar din specia ei?", a declarat presedintele clubului, pentru "Daily Mail".

7. Bridled Nailtail Wallaby

Animalele wallaby sunt mici mamifere care seamana cu cangurii, iar cele din categoria Bridled Nailtail Wallaby au fost considerate disparute pana in 1973, cand au fost descoperite in Queensland, Australia. Ele traiau anterior in special in jumatatea estica a Australiei, dar au fost impinse din habitatul lor de vulpi, si mai tarziu, imputinate si mai mult din cauza vanatorii (pentru pielea valoroasa).

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#specii disparitie, #specii redescoperite, #specii disparute reaparute, #specii disparute aparitie , #specie