Biodiversitate - speciile care au pierdut si cele care au castigat in 2012 (Galerie foto)

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 11:06
7148 citiri
Biodiversitate - speciile care au pierdut si cele care au castigat in 2012 (Galerie foto)

Aproape o treime dintre speciile examinate sunt pe cale de disparitie, estimeaza Uniunea internationala pentru conservarea naturii (IUCN). O alta organizatie de protejare a mediului, World Wildlife Fund (WWF), a prezentat intr-un raport trei specii castigatoare, insa, din pacate, si trei care au avut de suferit in acest an.

IUCN a cifrat la 19.817 numarul speciilor amenintate. In fiecare an, mii de specii de animale si plante dispar. Distrugerea habitatului, poluarea mediului si interventiile umane directe reprezinta cele mai mari amenintari, potrivit Le Matin.

Comertul cu animale sau parti de animale salbatice cunoaste o crestere fara precedent, iar braconajul in Africa nu a fost niciodata atat de agresiv.

La sfarsitul acestui an, organizatia WWF a anuntat speciile a caror supravietuire a fost periclitata in 2012 si cele in cazul carora situatia s-a ameliorat.

Speciile care au pierdut

Randunica - daca numarul acestor pasari scade in ritmul actual, nu ne vom mai putea bucura mult timp de ciripitul lor care anunta sosirea primaverii. Se apreciaza ca in ultimii 20 de ani, populatia randunicilor a scazut cu o cincime, iar din 2010 a fost trecuta pe lista speciilor amenintate cu disparitia.

O explicatie a acestui fapt o constituie urbanizarea excesiva si faptul ca multi proprietari distrug cuiburile pentru a nu se murdari cu excremente fatadele cladirilor. Pentru a supravietui in orase, randunicile au nevoie de suficient spatiu natural in jur, unde sa gaseasca insecte pentru a se hrani si material pentru a-si construe cuibul.

Ori, in ritmul actual de urbanizare, spatiile verzi dispar cu repeziciune pentru a face fata cladirilor, Randunicile, alte vietuitoare, dar si oamenii sufera enorm in urma acestui lucru.

Pentru broasca testoasa din Madagascar, pronosticul nu este deloc bun: in mai putin de douazeci de ani, aceasta specie poate disparea. Defrisarile masive, pasunatul bovinelor, exploatarea carbunelui, toate acestea afecteaza habitatul acestei broaste testoase de uscat. Desi specia este protejata, comertul ilegal este infloritor: exemplarele sunt prinse si vandute pentru piele, in scopuri culinare sau ca animale de companie.

Conform unui studiu efectuat de WWF, 1000 de testoase dispar in fiecare saptamana, mai ales in sud-vestul tarii. Din 2001, cand populatia acestei specii a fost estimata la 12 milioane de exemplare, s-a redus in prezent la jumatate. Se fac eforturi pentru educarea populatiei si pedepsirea mai aspra a braconajului, insa lucrurile se misca greu, datorita faptului ca veniturile din comertul cu broaste sunt uriase fata de castigul obisnuit dintr-o tara saraca, cum este Madagascarul.

Elefantul african - expertii estimeaza ca in 2012, mai mult de 10.000 de exemplare au fost victimele braconajului, in special in padurile din Africa Centrala. Comertul cu fildes este foarte profitabil, o pereche de colti de dimensiuni mari putand fi vanduta si cu 120.000 de dolari. Cererea de fildes este in crestere in Vietnam si China, unde este folosit in preparea de produse medicale si in arta. Organizatia WWF a cerut inasprirea pedespeselor pentru braconaj.

Speciile care au castigat

Porcul mistret - in timp ce la inceputul anilor '80 aceasta specie era amenintata cu disparitia, in prezent, in multe zone din Europa, numarul lor a crescut. Mistretii s-au adaptat, deoarece astazi nu se mai marginesc la hrana pe care le-o ofera padurea (fructe, insecte, ciuperci, rozatoare, ghinde). Ei si-au extins meniul la porumb, ovaz, grau si cartofi cultivati, spre dezamagirea multor agricultori. In unele zone, se organizeaza campanii de vanatoare controlata pentru a limita aceste daune.

Dugongul, acest mamifer ierbivor marin, numic si vaca marina, este o specie amenintata de multi ani cu disparitia din cauza mai multor cauze: vanarea pentru carne si grasime, poluarea apelor putin adanci, bogate in alge, unde traieste si ritmul de inmultire lent (face doar un pui, odata la cativa ani). Traieste in Oceanul Indian si Oceanului Pacific de Vest.

Prin plasarea de catre Republica Mozambic a mai mult de un milion de hectare de coasta sub protectie, dugongii au putut sa respire din nou in 2012. In aceasta vasta arie protejata, pe Coasta de Est a Africii, nu numai dugongii, ci si pestii, balenele si delfinii au gasit conditii bune pentru supravietuire.

Broasca raioasa Kihansi Spray - descoperita in 1996, treisprezece ani mai tarziu a fost data disparuta din habitatul sau natural, o zona din Tanzania, aflata sub doua cascade. Acestea supravietuiau cu stropii de apa care ajungeau la ele. La un momendat dat, din cauza construirii unui baraj, apa nu a mai ajuns la aceste broaste micute, iar numarul lor s-a redus rapid. Contracand apoi o bacterie mortala, populatia a fost decimata.

O gradina zoologica din SUA a reusit sa salveze 500 de exemplare, carora le-a creat conditii de trai si reproducere. Astazi, numarul exemplarelor de aici se ridica la 6000. Prin crearea unui sistem de vaporizare artificial, circa 2000 de exemplare se vor intoarce in habitatul lor natural. Este prima reintroducere in natura a unei specii de amfibieni "declarata disparuta in salbaticie", de catre IUCN.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#biodiversitate, #specii amenintate disparitie, #randunica disparitie, #elefant african braconaj, #broasca testoasa Madagascar comert, #porc mistret adaptare, #Broasca raioasa Kihansi Spray, #dugong Ocean Indian , #specie