Viata cailor din Delta

Luni, 17 Mai 2010, ora 12:20
4588 citiri
Viata cailor din Delta

Caii din balta, asa cum le spun bastinasii, traiesc in grupuri incepand de la 30 pana la 140 de exemplare, numarul lor fiind influentat de vegetatie si de habitatul disponibil.

Instinctul de grup la caii salbateci din Delta este foarte puternic, in fiecare grup existand o ierarhie aparte, cei mai puternici armasari mancand si inmultindu-se preferential. Totusi, ei sunt si cei grijulii, fiind responsabili de directia traseelor, de alegerea locurilor de innoptare sau hranire.

In natura, familiile tind sa stea impreuna, iepele fiind protectoare cu manjii mici si foarte dure cu cei trecuti de 1,5 ani, deoarece acestia se afla intr-un fel de perioada de pregatire, a precizat dr. Stefan Raileanu, medic veterinar.

Manjii trebuie sa devina rezistenti si puternici, sa invete micile trucuri care mai tarziu sa le foloseasca pentru a-si gasi un loc cat mai bun in ierarhia respectivului grup.

Efectivele de cabaline salbatice din teritoriul deltaic se prezinta in doua fenotipuri, unul ce prezinta evidente caractere ale rasei Arabe si unul cu caractere ce apartin rasei Hutul. Rezistenta la frig si la temperaturi foarte ridicate, copita dura, greutatea de 300-350 kg sunt caractere comune ambelor fenotipuri.

Analizand conditiile de trai ale cailor din Delta, multi le catalogheaza ca fiind improprii si gasesc prezenta acestui animal in zona ca fiind nepotrivita, ca fiind rezervor de boli infectioase.

Zeci de cai salbatici din Delta au murit de foame

Totusi, la o analiza lucida, lucrurile nu stau deloc asa. Caii fac parte din ecosistem, tund iarba cu dintii, ingroapa semintele unor plante care nu ar germina fara prezenta lor in zona, ajuta la mentinerea unor populatii de coleoptere, iar toate acestea realizeaza un echilibru. De aceea orice piesa lipsa duce la dezechilibru nedorit.

Judetul Tulcea are o populatie de aproximativ 10.000 cabaline, dintre care circa 40% traiesc in Delta Dunarii, in conditii deosebite.

Ariile naturale protejate din Delta au administratori noi

Ungurii, prin Parcul National Hortobagy si Kisukunsag aplica programe de conservare si reusesc sa atraga chiar forarte multi turisti doar prin faptul ca acolo mai exista inca vite si cai salbatici. La noi insa, multi vad rezolvarea problemei cailor din Delta Dunarii in abator.

Incarcat de istorie, legende si povestiri cu diferite semnificatii, cantat de atatia rapsozi, in opinia noastra, calul nu poate disparea din aceste zone. Chiar semisalbatec, pastrand splendoarea libertatii, el devine din cand in cand cuminte, usurandu-i munca prietenului sau, omul.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#cai Delta, #cai salbatici Delta, #ecosistem Delta Dunarii, #specii Delta Dunarii , #specie