De la cititori: PH-ul catastrofei din Ungaria

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 21:53
6762 citiri
De la cititori: PH-ul catastrofei din Ungaria

Vazand cum trateaza presa mondiala dezastrul ecologic din Ungaria, nu m-am putut abtine de a observa lipsa de cunostiinte de baza a multor jurnalisti, care au idei proprii, obtuze, in ceea ce priveste asa-numitul "pH".

PH-ul reprezinta o masura a proprietatilor solutiilor chimice, din punct de vedere acid sau alkalin.

Stabilit in 1924, de chimistul danez Seren Peder Lauritz Serensem, el este numit, in latina, "pondus Hydrogenii" sau "potentialul hidrogenului", definind numarul de atomi de hidrogen ionizati (incarcati electric), intr-un volum specific de solutie, la o temperatura "standard".

O concentrare redusa de ioni de hidrogen e caracteristica acizilor, in timp ce relatia reciproca se refera la alkaline (baze).

Scara de masurare a acestor cantitati de ioni de hydrogen este de la "0" (aciditate extrema) la "14" (alkalinitate extrema). Aceasta masuratoare e logaritmica si nu reprezinta nici "procente", nici "parti pe milion", cum au definit-o multi dintre amicii nostri, care n-au avut nici macar inspiratia sa ia un manual de stiinte naturale de clasa a patra primara, o enciclopedie sau sa caute pe Google semnificatia acestei expresii.

Un pH neutru, cum ar fi apa distilata, cade la mijlocul scalei, cu o valoare de pH 7. Viata nu e posibila, decat cu foarte rare exceptii, in medii cu pH sub 6 sau peste 8.

Masurarea pH-ului e extrem de importanta in medicina, biologie, chimie industriala, agricultura si alte multe domenii de activitate umana. Toate plantele si animalele au o predilectie pentru un pH specific, traind si dezvoltandu-se bine numai intre anumite limite, extrem de inguste.

Coniferele, de exemplu, creeaza un sol acid, mediu preferat de unele plante, ferigi si ciuperci. Copacii cu "frunze late" creeaza un sol alkalin, preferat de alte plante.

Pestii mor in apele care depasesc limitele de pH intre 6,5 si 7,5. Fiind masurat pe o scara logaritmica, o diferenta in pH de numai un punct inseamna o crestere sau o scadere a caracteristicilor solutiei cu un factor de 10.

Ca o exemplificare, va rog sa-mi permiteti sa mentionez pH-ul unor solutii comune:

Solutii acide

Acid gastric 1,0

Suc de lamaie 2,0

Cafea neagra 5,0

Urina 6,0

Solutii alkaline

Var nestins 13,0

Detergent 12,0

Apa de mare 8,0

Apa distilata 7,0

Testele de laborator pentru masurarea pH-ului au fost facute, la inceput, cu un agent de origina vegetala "lithmus", de aici si expresia americana "lithmus test", pentru examene sau probe extrem de severe.

Incorporat, mai tarziu, in hartie de filtru, a fost numit Turnesol. Se colora rosu in mediu acid si albastru in cel alkalin. Acest lithmus, de fapt, este un amestec de pigmenti proveniti din licheni nordici, in special cei din Scandinavia, cum ar fi Roccella tinctoria, care este folosit de secole in comunitatile lapone pentru vopsitul lanii.

Prin 1960, s-au introdus aparate electrice analoage care, de fapt, au masurat conductivitatea electrica a solutiilor, interpoland, pe o scara liniara, o valoare aproximata pentru pH. La ora actuala se folosesc multe modele de aparate electronice pentru masurat pH-ul, care se calibreaza cu solutii etalon, cu pH bine definit.

Un pH de 13,0, cum a fost cel masurat recent in Ungaria, in namolul toxic rosu, este extrem de nociv, echivalent cu cel al varului nestins sau al decolorantului industrial Clorox.

In modesta mea parere, as sugera tuturor celor care se aventureaza in domenii nefamiliare, sa se documenteze, inainte de a-si crea o imagine de ignoranti neglijenti, cu atat mai mult cu cat sursele de informare sunt la indemana oricui. E usor sa faci greseli, dar e foarte greu sa le corectezi, dupa ce ai umplut lumea sau Internetul cu ele.

Un corespondent din Budapesta, de exemplu, al unui ziar din Uruguay, a venit cu o "savanta" explicatie, cum ca pH-ul ar inseamna "para heder" (care pute) si exprima efectul chimicalelor asupra receptorilor creierului uman.

Bine inteles, aceasta explicatie a fost raspandita de presa lumii spaniole ca un banc, dar nu ma indoiesc ca multi dintre cititori au luat-o drept informatie "stiintifica" autentica.

Asa se intampla cand ne inecam in torentul de informatii.

Citeste si:
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
La Târgu Mureș s-a iscat un scandal între PNL și UDMR după ce primăria a aprobat acordarea în regim de urgență a 80.000 de lei din buget pentru a organiza „Turul ciclist rutier Zseklerla...