Maria Zaharova, atac josnic la președintele Republicii Moldova. „Maia Sandu este o ruşine”

Joi, 02 Noiembrie 2023, ora 14:22
4382 citiri
Maria Zaharova, atac josnic la președintele Republicii Moldova. „Maia Sandu este o ruşine”
Purtătoarea de cuvânt a MAE din Rusia FOTO / Hepta

Reprezentanții Rusiei au transmis joi, 2 noiembrie, că preşedintele proeuropean al Republicii Moldova, Maia Sandu, este o "ruşine" pentru ţara sa şi au acuzat guvernul de la Chişinău că încearcă să distragă atenţia de la propriile eşecuri înaintea alegerilor locale prin exagerarea ameninţării ce ar veni din partea Rusiei.

Maia Sandu, care a denunţat războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina şi a acuzat Moscova că ar fi încercat să răstoarne guvernarea de la Chişinău printr-o lovitură de stat, a declarat miercuri că Rusia încearcă să cumpere alegători la alegerile locale din acest weekend.

"Maia Sandu este o ruşine pentru ţară şi principala ameninţare pentru poporul moldovean", a susţinut Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, într-o conferinţă de presă.

Moscova, a spus Zaharova, a monitorizat situaţia înaintea alegerilor (de duminică) şi a acuzat guvernul moldovean că încearcă să folosească ameninţarea exagerată din partea Rusiei pentru a distrage atenţia de la propriile sale deficienţe considerabile.

"Autorităţile moldovene continuă să elimine orice manifestare de disidenţă şi desfăşoară represiuni împotriva oponenţilor politici", susţine Zaharova.

În octombrie, Republica Moldova a scos în afara legii Partidul Shor (de opoziţie, prorus), al fostului primar de Soroca, Ilan Şor, care se ascunde în străinătate de justiţia moldoveană, declarându-l "neconstituţional", o măsură criticată de Rusia.

Zaharova s-a mai plâns că şase observatori ruşi la alegerile de duminică în Republica Moldova nu au fost acreditaţi, precum şi angajaţi ai ambasadei Rusiei la Chişinău.

Orientarea antirusă a conducerii moldovene "s-a intensificat semnificativ după ce Chişinăul a primit statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, deoarece Bruxellesul nu are nevoie în componenţa UE de state ai căror cetăţeni au o atitudine bună faţă de Rusia", a declarat Zaharova, potrivit TASS.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a mai spus că Maia Sandu, încercând să obţină favoruri din partea Occidentului, amplifică rusofobia în Republica Moldova, "unde aşa ceva nu există şi nici nu a existat".

Maia Sandu este politicianul care se bucură în continuare de cea mai mare încredere în rândul cetăţenilor Republicii Moldova, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de compania iData, făcut publice joi la Chişinău, potrivit Deschide.md.

Astfel, preşedintele Republicii Moldova este susţinut de 22% dintre cei intervievaţi. Pe locul doi s-a clasat oligarhul fugar Ilan Şor cu 10,6%, fiind urmat de fostul preşedinte prorus Igor Dodon cu 9,4%.

Peste 31% din cei intervievaţi au declarat că nu au încredere în niciun om politic autohton.

Sondajul a fost realizat în perioada 22-29 octombrie pe un eşantion de 1.322 de participanţi din 353 de localităţi. Marja de eroare este de +/- 2,9%, potrivit Deschide.md.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#Maria Zaharova, #maia sandu, #Rusia, #Republica Moldova, #razboi Ucraina , #Rusia