Liderul PDL din PE: Ponta ataca Uniunea si nu stie nimic despre fondurile europene

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 15:53
2255 citiri
Liderul PDL din PE: Ponta ataca Uniunea si nu stie nimic despre fondurile europene

Liderul grupului deputatilor PDL din Parlamentul European, Marian Jean Marinescu, spune ca premierul Victor Ponta a atacat UE prin scrisoarea trimisa presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si a dovedit astfel ca nu stie cum se aloca fondurile europene.

"Acea scrisoare s-a vrut o replica la scrisoarea domnului Barroso din vara, un gest de fronda. Sunt doua puncte care ma intriga in scrisoarea domnului Ponta - primul se refera la faptul ca ii cere domnului Barroso sa rezolve problema fondurilor europene blocate pentru Romania. Problema se rezolva la noi acasa, nu la Comisie. E un mod prin care ataca Uniunea, un gest de politica interna prin care vrea sa le spuna oamenilor care nu stiu cum merg lucrurile 'Comisia e de vina'. E o abordare externa paguboasa pentru Romania", a spus Marinescu pentru Ziare.com.

Europarlamentarul a vorbit si despre un alt punct, in care premierul Ponta facea referire la negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene.

"La alt punct, Ponta cere mai multi bani pentru Romania la urmatoarea alocare de fonduri, doar ca nu se dau bani pentru fiecare stat, adica nu spui 'Spania ia atat, Romania ia 10 milioane', alocarile se fac prin regulamentele orizontale la fiecare program, pe acolo vin banii", a explicat Marinescu.

"Ponta nu stie cum se aloca fondurile europene", a adaugat eurodeputatul.

Congresul PPE, un eveniment de marca pentru Romania si Europa

Marian Jean Marinescu a spus ca Romania a avut de beneficiat la capitolul imagine de pe marginea faptului ca am organizat congresul Partidului Popular European la Bucuresti.

"Congresul PPE a fost un eveniment de imagine foarte bun pentru Romania si Europa. S-a adoptat un nou program politic al PPE, care atinge toate provocarile din Europa. Ultimul document politic adoptat de PPE a fost la sfarsitul anilor '90 la Salonic. PPE a zis ca UE trebuie sa se extinda si s-a intamplat. Si acum se va intampla ce isi doreste PPE. Congresul va ramane un eveniment de marca in istoria PPE si a Europei", ne-a declarat Marinescu.

Uniunea bancara, un lucru foarte bun

Marian Jean Marinescu considera ca acordul pentru o uniune bancara europeana, adoptat in cadrul Consiliului European din 18-19 octombrie, poate aduce beneficii Europei si Romaniei.

"Cred ca e un lucru foarte bun. Daca va uitati, criza actuala a fost declansata de criza financiara, determinata la randul sau de utilizarea unor instrumente nocive de catre banci. O supraveghere europeana poate sa aduca beneficii, sa instituie reguli comune, e un pas in fata", s-a aratat de parere eurodeputatul PDL.

Liderii europeni au cazut de acord, in noaptea de joi spre vineri, in timpul Consiliului European de toamna, desfasurat in Bruxelles, sa introduca un organism unic pentru supravegherea sistemului bancar, in cursul anului viitor.

Cadrul legislativ ar trebui pus la punct pana pe 1 ianuarie 2013, iar Banca Centrala Europeana (BCE) va avea un rol esential, fiindu-i oferita reponsabilitatea monitorizarii, cu puterea de a interveni in politicile oricarei banci din zona euro.

Intelegerea pare sa fie un compromis intre Franta si Germania, care, anterior, aveau neintelegeri cu privire la momentul ales si numarul bancilor care ar trebui supravegheate de BCE. Negocierile cu celelalte statele membre vor continua vineri, in a doua zi a summit-ului, cand ar trebui sa se si semneze tratatul in acest sens.

Noul sistem, care va rupe legaturile dintre banci si guverne, considerandu-se ca aceasta sta la baza crizei financiare, ar putea include toate cele peste 6.000 de banci din zona euro, pana la 1 ianuarie 2014.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: Ziare.com