Marko Bela: Rromii trebuie sa fie implicati in orice solutie

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 14:55
1001 citiri
Marko Bela: Rromii trebuie sa fie implicati in orice solutie

Problema rromilor nu poate fi solutionata fara participarea rromilor insisi si este nevoie de protejarea caracteristicilor etnice si culturale ale acestora, care nu exclude insa integrarea lor in societate, a declarat vicepremierul Marko Bela, intr-un interviu publicat marti de waz.euobserver.com.

"Insist asupra faptului ca aceasta comunitate a rromilor are caracteristici specifice, prin care difera de restul societatii. Este foarte important ca rromii sa fie tratati nu numai ca indivizi, dar si ca o colectivitate. (...)

Nu putem spune ca am facut totul si ca am luat toate masurile necesare pentru ameliorarea situatiei rromilor din Romania. Totusi, am inregistrat unele progrese importante in ultimii ani. De exemplu, am creat un cadru institutional pentru a trata problemele rromilor. Avem, astfel, un mediator pentru problemele medicale si unul pentru cele privind invatamantul", a spus Marko Bela.

Un alt exemplu dat de vicepremierul Marko Bela cu privire la eforturile in domeniul integrarii sociale a rromilor este existenta unei agentii pentru rromi la nivelul guvernului roman.

"Evident, este nevoie de o cooperare mai buna intre ministere, dar progresele nu trebuie ignorate, de exemplu cele din domeniul invatamantului. Avem rezervat un anumit numar de locuri pentru tinerii rromi in universitati, inclusiv la Academia de Politie. Sunt de acord ca progresele sunt lente, dar mergem in directia buna", a continuat vicepremierul.

In opinia sa, semnele de intrebare apar atunci cand "oamenii incep sa spuna ca problema rromilor trebuie sa fie solutionata exclusiv in interiorul Romaniei".

"Majoritatea tarilor din UE se confrunta cu problema rromilor. Este nevoie de un efort comun pentru a o rezolva. Priviti la Franta - tot ce a facut pana acum a fost sa insiste pe faptul ca ne va trimite inapoi rromii 'nostri'. Nu as numi asta o solutie. Astfel, Franta doar isi evidentiaza propria incapacitate fata de acest fenomen", incheie Marko Bela.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Marko Bela, #Marko Bela rromi, #rromi Europa , #vicepremier