Două țări cer închiderea frontierelor externe ale UE. Motivul invocat

Miercuri, 05 Iulie 2023, ora 18:32
4232 citiri
Două țări cer închiderea frontierelor externe ale UE. Motivul invocat
Șefa guvernului Italiei, Georgia Meloni, și premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki FOTO Twitter/Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi omoloaga sa italiană Georgia Meloni au convenit miercuri, 5 iulie, să pledeze pentru o ”închidere a frontierelor externe ale UE” în faţa migraţiei clandestine, transmite agenţia EFE.

Vorbind la o conferinţă de presă comună în timpul unei vizite efectuate la Varşovia de şefa guvernului italian, aceasta şi premierul polonez au manifestat, conform celui din urmă, ”poziţii foarte asemănătoare, dacă nu chiar identice” în chestiuni precum migraţia, securitatea şi susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia.

Polonia nu este de acord cu migraţia ilegală. Nu suntem de acord nici cu impunerea unor sancţiuni pentru refuzul preluării (de migranţi)”, a declarat Morawiecki, făcând referire la planul Comisiei Europene de relocare a migranţilor în interiorul UE prin cote obligatorii sau plata unor contribuţii financiare de către ţările ce refuză aceste relocări.

”Cine conduce într-o ţară anume? Este Comisia Europeană cea care poate impune cote, sancţiuni, taxe ... sau un stat suveran este cel care decide în interiorul frontierelor sale şi hotărăşte pe cine acceptă şi pe cine nu acceptă?”, a întrebat premierul polonez.

Un acord european convenit la începutul lunii iunie la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) înăspreşte regulile privind dreptul de azil în UE, dar include şi cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre. Acordul prevede astfel că statele UE vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din statele membre aflate sub presiune migratorie, precum Italia, sau să plătească o contribuţie financiară de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestui acord, iar Bulgaria, Lituania, Malta şi Slovacia s-au abţinut, dar textul a fost adoptat prin majoritate calificată şi va fi baza negocierilor viitoare cu Parlamentul European pentru adoptarea unui Pact european privind azilul şi migraţia.

Polonia a propus ca alternativă la planul Comisiei Europene un ”plan al frontierelor sigure” şi a transmis că nu va aplica noile cote de migranţi, urmând să organizeze în toamnă şi un referendum pe această temă odată cu alegerile legislative, amintind pe de altă parte că a primit deja din Ucraina peste un milion de refugiaţi de război.

La conferinţa de presă de la Varşovia, şefa guvernului italian a evidenţiat cooperarea şi ”relaţiile bilaterale foarte strânse” între Italia şi Polonia. ”De fapt, în aproape toate temele discutate la Consiliul European poziţiile noastre sunt comune”, a remarcat Georgia Meloni.

Cât despre ajutorul militar destinat Ucrainei pentru a o susţine în războiul cu Rusia, ea a estimat că adoptarea acum a ”unei atitudini de pasivitate ar fi extrem de periculoasă” şi a cerut trimiterea de ”arme noi şi moderne” Kievului, precum şi muniţii, atât timp cât va fi necesar.

Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Pe o listă a celor mai exclusiviste locuri din Europa, demne de vizitat din martie până în noiembrie, insula Capri ocupă un loc de cinste. Este refugiul ideal după sau în timpul unui...
#migratie ilegala UE, #inchidere frontiere externe, #Georgia Meloni, #Mateusz Morawiecki, #Italia, #Polonia , #Uniunea Europeana