Mihai Tanasescu - premier? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 12 Mai 2011, ora 14:10
6984 citiri
Mihai Tanasescu - premier? (Opinii)

Daca tot ne guverneaza FMI, singura noastra sansa de altfel, de ce n-ar da Fondul si premierul in locul ineptei noastre clase politice?

Ar fi pentru prima data, dupa Mugur Isarescu, cand am avea un premier determinat cu adevarat pe reforma si independent de clientela. Si ma tem ca exact din aceste motive, sansele sa-l avem sunt minime.

Dar o varianta intrata foarte serios in discutie in ultimele zile va face refuzul clasei politice si, mai ales, al Opozitiei foarte dificil. Pentru prima data, Mihai Tanasescu reprezentantul Romaniei la FMI, a anuntat ca, daca i-ar fi propus, ar accepta postul de prim minstru al Romaniei.

Nu este pentru prima data cand Mihai Tanasescu se afla, teoretic cel putin, in fata unei astfel de optiuni. Numele lui a fost vehiculat ca potential premier si in timpul teribilei crize guvernamentale dinaintea prezidentialelor din 2009 si chiar la inceputul acestui an, cand presedintele a invocat solutia unui premier independent.

De fiecare data, insa, Mihai Tanasescu a explicat ca e nevoie de un premier politic. Schimbarea este, asadar, radicala.

De ce ar opta Traian Basescu pentru Mihai Tanasescu? Presedintele nu a facut un secret din faptul ca doreste un premier tehnocrat, desi, si in cazul sau, discutam despre o schimbare radicala de viziune pe acest subiect. O schimbare provocata, probabil, de constientizarea faptului ca nu va gasi in PD-L un politician independent de clientela si dispus la reforma pana la capat.

Emil Boc este ezitant, omul jumatatilor de masura, dependent de baronet si, pe deasupra, complet decredibilizat in ochii opiniei publice.

Mihai Tanasescu, desprins de viata politica romaneasca, cu o buna credibilitate in randul romanilor, un excelent finantist si omul FMI pe deasupra, este exact ceea ce trebuie pentru a pune in aplicare noile obiective stabilite cu Fondul, in frunte cu misiunea la limita imposibilului de a declienteliza regiile si societatile de stat, misiune de care niciun premier de pana acum nici macar nu s-a gandit sa se apuce.

De ce n-ar fi desemnarea lui Mihai Tanasescu una dintre intelegerile secrete dintre Traian Basescu si FMI, prin care cele doua parti sa se asigure ca prevederile noii scrisori de intentie chiar vor fi puse in practica? Caci altfel, nu-l vad pe Emil Boc sau pe oricare alt premier politic razand clientela nici intr-o suta de ani, indiferent de consecinte.

Din punct de vedere politic, desemnarea lui Mihai Tanasescu ar fi o miscare de tip Maior - SRI. Chiar daca domnia sa a plecat din PSD in urma cu 4 ani, si nu chiar in cei mai cordiali termeni, el a fost totusi ministrul de Finante al Guvernului Nastase. Si inca un ministru bun, care a incheiat anul electoral 2004 cu cel mai mic deficit din ultimii 20 de ani.

E drept ca tot Mihai Tanasescu a nationalizat banii Casei de Sanatate, dar nici Guvernul PNL, nici cel PD-L nu s-au grabit sa corecteze aceasta eroare, ci au profitat din plin de ea. Pana la plecarea sa la Washington, Mihai Tanasescu a fost socotit coordonatorul politicilor economice ale PSD si trebuie sa recunoastem, din acest punct de vedere, Guvernul Nastase a fost performant, dupa cum arata cifrele si recunostea inclusiv Traian Basescu.

Prin urmare, PSD ar trebui sa-si renege o parte din propriul trecut, si mai ales partea Nastase care-i e atat de draga, pentru a contesta profesionalismul lui Mihai Tanasescu. In ipoteza acestei desemnari, situatia social democratilor va fi asadar una foarte delicata si un eventual vot negativ se poate intoarce oricand impotriva lor.

Respingerea lui Mihai Tanasescu, tehnocrat cu radacini pesediste, expertul FMI cu o foarte buna cota si la Bruxelles, insarcinat sa formeze un guvern de uniune nationala care sa redreseze economia tarii si increderea populatiei si cu care sa ne ducem pana la alegerile din 2012, ar fi extrem de riscanta. 'Nici pe al vostru nu-l vreti?', se va intreba iritat electoratul, satul de politica stearpa si dornic de nitel profesionalism.

Asadar, din momentul unui eventual vot negativ la adresa lui Mihai Tanasescu, toate prostiile guvernarii vor fi decontate si de Opozitie.

Una peste alta, Mihai Tanasescu are calificarea, detasarea si experienta politice, pozitionarea, dar si anvergura necesare pentru a domina ca independent un guvern politic, pentru a face reforme radicale si pentru a pune frana pornirilor electorale bugetofage la care ne putem astepta anul viitor. E drept, el poate ramane fara sprijin politic pe parcurs, insa cu aceleasi riscuri electroale pentru cei care ar tranti un premier pus pe casapit clientela in aplauzele multimii.

Ce ar putea impiedica desemnarea lui Mihai Tanasescu? In primul rand, PD-L. Ultimul lucru pe care si-l doresc baronii democrat liberali si boierii instalati de ei in toate punctele cheie este un premier care sa se apuce sa rada clientela si sa inchida robinetele bugetului tocmai in an electoral. Pentru a impiedica asa dezastru, probabil ca baronetul ar fi dispus sa taie puntile cu presedintele. Caci de Palatul Cotroceni nu-i mai leaga decat avertismentul formulat de Emil Boc: fara presedinte, PD-L se linge pe bot de guvernare.

Dar guvernarea fara bani de la buget si fara clientela e pustie si nici macar nu mai merita pastrata. Asa ca actuala formula, atat de profitabila, trebuie aparata cu orice pret, iar pretul desprinderii de un presedinte care oricum nu mai aduce niciun beneficiu electoral partidului nici macar nu e unul mare.

La fel de adevarat este ca parlamentarii PD-L n-ar risca un vot negativ in Parlament, care sa deschida calea anticipatelor, adica n-ar risca sa se priveze de ultimul an din ceea ce pentru unii dintre ei ar putea fi ultimul mandat. Democrat libralii se sinucid daca se duc acum la anticipate. Asadar, ei trebuie sa impiedice eventuala desemnare a lui Mihai Tanasescu sau a oricarui alt tehnocrat.

Si asta nu e atat de greu, caci pentru a veni un nou premier trebuie sa demisioneze cel in functie. Adica Emil Boc.

Teoretic, ar fi de asteptat ca premierul sa plece dupa conventie, adica dupa ce actuala functie i-ar facilita obtinerea unui nou mandat in fruntea partidului. Exista informatii ca aceasta ar fi intelegerea cu Traian Basescu, iar presedintele pare a i-o reaminti cu fiecare declaratie despre loialitate de care a dat dovada pana acum si care, nu-i asa, n-ar trebui dezmintita.

Practic, insa, Emil Boc e indragostit de fotoliul de premier pentru care se socoteste nascut, iar presiunea baronilor care-l vor acolo, la fel de slab si generos, este uriasa. Acolo il vrea si Opozitia, caci mai mare cadou electoral nici ca poate primi.

Asadar cheia problemei este in mainile lui Emil Boc si nu ramane de vazut decat cine va exercita presiunea mai mare: baronii sau Traian Basescu.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Mihai Tanasescu premier, #Mihai Tanasescu PSD, #Mihai Tanasescu PDL , #FMI