Un prinț de 38 de ani îl ignoră pe Putin, vrând să devină lider global: Adună puterile mondiale, dar fără Rusia

Miercuri, 02 August 2023, ora 00:12
9261 citiri
Un prinț de 38 de ani îl ignoră pe Putin, vrând să devină lider global: Adună puterile mondiale, dar fără Rusia
Prințul Mohammed bin Salman organizează discuții de pace privind războiul din Ucraina în Arabia Saudită FOTO: NYT

O reuniune importantă legată de războiul din Ucraina va avea loc pe 5 și 6 august 2023, în orașul Jeddah, la inițiativa unui prinț de 38 de ani, care l-a ignorat pe Vladimir Putin, neinvitând Rusia la summit. Diplomați din peste 20 de țări, printre care mari puteri ca SUA, Marea Britanie, China, India și Japonia vor avea discuții în Arabia Saudită despre planul de pace al Ucrainei.

Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, organizează întâlnirea internațională, fiind un alt exemplu al eforturilor acestuia de a se poziționa ca lider global cu influență dincolo de regiunea sa și de a-și crea un rol de mediator în războiul dintre Rusia și Ucraina, potrivit The New York Times.

Arabia Saudită va încerca să intensifice eforturile Ucrainei și ale aliaților săi pentru a câștiga sprijin din partea așa-numitului grup Sudul Global, găzduind discuții la Jeddah weekendul viitor.

Amenințarea lui Putin crește frica în Europa: Cele mai vulnerabile 3 țări NATO în fața pericolului Rusiei

Guvernul saudit a invitat consilieri diplomatici și de securitate națională din Ucraina, câțiva dintre aliații cheie ai Kievului și alții din Grupul celor 20, cum ar fi India, Brazilia și China (toate membre BRICS), potrivit unei persoane familiarizate cu problema. Peste două duzini de națiuni au fost solicitate să participe, inclusiv Turcia, Japonia, Marea Britanie, Africa de Sud și Uniunea Europeană. Rusia nu a fost invitată, scrie Bloomberg.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, este așteptat să participe, potrivit unei persoane familiarizate cu planurile, care a vorbit sub condiția anonimatului.

„Bineînțeles că sprijinim acest summit. Am spus de mult timp că este important ca Ucraina să fie pe scaunul șoferului”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Cele mai mari economii în curs de dezvoltare au rămas până acum în cea mai mare parte neutre în fața invaziei vecinului său de către Rusia, iar SUA și UE au încercat să convingă acele țări să nu-i ofere președintelui Vladimir Putin ajutor pentru a-și susține mașina de război.

Armele ascunse ale lui Putin: Cum a distrus Rusia printr-o metodă infailibilă

Arabia Saudită încearcă să devină o putere diplomatică mondială

Întâlnirea, care urmează unei întâlniri similare de la Copenhaga din iunie 2023, este de așteptat să discute formula de pace a lui Volodimir Zelenski și efortul președintelui ucrainean de a organiza un summit global asupra propunerilor la sfârșitul acestui an. China a fost invitată la întâlnirea din Danemarca, dar nu a participat.

Planul în 10 puncte al lui Zelenski cere ca trupele ruse să se retragă complet din Ucraina, să elibereze toți prizonierii și deportații de război și să asigure securitatea alimentară și energetică. Ar include, de asemenea, garanții de securitate pentru Ucraina odată ce luptele vor fi încheiate și ar restabili siguranța în jurul centralei nucleare ocupate din Zaporojie, despre care spune că este în pericol din cauza sabotajului rus.

Lista finală a participanților la întâlnire nu a fost încă finalizată și s-ar putea modifica. Aliații cheie ai Kievului încearcă să stabilească un sprijin larg pentru propunerea lui Zelenski înainte de orice potențial summit de pace. Interacțiunea cu Sudul Global a fost un obiectiv cheie al summit-ului Grupului celor șapte (G7) desfășurat în Japonia, în mai.

Șeful de cabinet al lui Zelenski, Andriy Yermak, a declarat duminică că Ucraina discută planul său cu peste 50 de țări și își propune să convină asupra unui proiect de limbaj comun, care să poată fi luat în considerare de liderii naționali înainte de sfârșitul anului.

O putere mondială atacă dominația SUA: Planul diabolic de a împânzi lumea cu bazele sale VIDEO

Rusia nu se află pe lista de invitați. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri S. Peskov, a declarat că „Rusia va sta cu ochii pe această întâlnire”, dar va trebui „să înțeleagă pe deplin ce obiective sunt stabilite”, a informat luni agenția de presă rusă Tass.

Arabia Saudită a menținut legături puternice cu Rusia de la invazie și vede Moscova ca un aliat esențial în echilibrarea pieței globale a petrolului. Cele două țări conduc împreună alianța producătorilor OPEC+.

În același timp, sub prințul moștenitor Mohammed bin Salman, regatul încearcă din ce în ce mai mult să se poziționeze ca o putere diplomatică și a spus că dorește să medieze între Ucraina și Rusia.

În mai, l-a găzduit pe Zelenski la un summit arab, tot la Jeddah. La începutul anului, ministrul de externe al Riad a vizitat Kievul, unde a promis 400 de milioane de dolari sprijin umanitar pentru Ucraina. Arabia Saudită a ajutat, de asemenea, să intermedieze schimburile de prizonieri între cele două țări anul trecut.

Multe dintre țările invitate, precum și Arabia Saudită, au rezistat presiunii americane și europene de a izola Rusia în legătură cu invazia sa pe scară largă a Ucrainei anul trecut.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Un apropiat al lui Putin vede șanse de pace în Ucraina. ”Ar putea fi o catastrofă dacă Rusia ar utiliza arme nucleare ca retaliere”
Un apropiat al lui Putin vede șanse de pace în Ucraina. ”Ar putea fi o catastrofă dacă Rusia ar utiliza arme nucleare ca retaliere”
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi, 25 aprilie, că în prezent există condiţii propice pentru ca Ucraina şi Rusia să înceapă tratative de pace întrucât există un...
#Mohammed bin Salman, #print mostenitor Salman Arabia Saudita, #Arabia Saudita, #discutii pace ucraina, #Jeddah, #Putin razboi, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina