Ridzi este vinovata! Asa, si?

Joi, 09 Iulie 2009, ora 00:40
4569 citiri

Categoric, comisia parlamentara de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului si Sportului, sub semnatura ministrului Monica Iacob-Ridzi, pentru organizarea << Zilei Tineretului >> isi va incheia activitatea cu un raport din care se va desprinde concluzia ca banii publici au fost cheltuiti cu iresponsabilitate, asta pentru ca nu este de competenta comisiei sa dea verdicte mai categorice.

Raportul trebuie finalizat pana joi deoarece expira termenul in care comisia poate sa-si desfasoare activitatea. Aceasta nu poate lucra decat doua saptamani in timpul vacantei parlamentare si deja s-a obtinut o aprobare speciala pentru prelungirea duratei de functionare cu doua saptamani, una acum si una la sfarsitul vacantei parlamentare.

Odata finalizat, raportul va fi trimis catre presedintele Camerei Deputatilor care, in functie de recomandarile comisiei de ancheta, ar putea convoca Biroul Permanent. Desi o decizie in acest sens ar fi de "bun simt", in momentul de fata, in baza concluziilor preliminare la care au ajuns membrii comisiei, sansele ca Roberta Anastase sa convoace Biroul Permanent sunt de 50%.

Daca va fi convocat, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor poate sa-i ceara presedintelui Camerei Deputatilor sa convoace o sesiune parlamentara extraordina in vederea dezbaterii raportului. Sansele sa se intample acest lucru sunt si mai mici avand in vedere faptul ca Biroul Permanent este prezidat de Roberta Anastase si dominat de reprezentantii PD-L.

Chiar daca Biroul Permanent ii va solicita convocarea unei sesiuni extraordinare, presedintele Camerei poate sa nu ia in considerare aceasta cerere din diverse motive, cum ar fi de exemplu neaprobarea de catre Camera a ordinii de zi solicitate.

In lipsa unei sesiuni extraordinare, cazul Monica Iacob Ridzi se va stinge in cateva zile, avand sanse sa reizbucneasca la toamna, dupa terminarea vacantei parlamentare, mai aproape de campania pentru alegerile prezidentiale.

Nimic nu o poate obliga sa-si dea demisia

Chiar daca raportul comisiei de ancheta prin care Monica Iacob Ridzi ar fi gasita vinovata pentru cheltuirea cu iresponsabilitate a banului public va fi dezbatut in plenul Camerei Deputatilor mult mai devreme, intr-o sedinta extraordinara, ministrul Tineretului tot n-ar putea fi obligat sa-si dea demisia.

Daca nu isi da singura demisia, Ridzi poate fi schimbata din functie doar de Emil Boc, daca directivele actuale se vor schimba, sau in urma unei motiuni, care nu poate fi initiata decat in toamna, dupa vacanta parlamentara. Cine sa initieze aceasta motiune si, mai ales, cine sa o voteze, in contextul in care PSD are tot interesul sa evite aparitia unui nou 322, de care Traian Basescu sa se foloseasca in campania electorala pentru a diaboliza Parlamentul?

Pe de alta parte, raportul comisiei ar putea ajunge si la DNA. Institutia efectueaza deja acte preliminare pentru inceperea urmaririi penale, ceea ce nu inseamna ca va si ajunge la concluzia ca trebuie sa inceapa urmarirea penala.

Chiar daca parlamentarii pot solicita inceperea urmaririi penale in baza concluziilor din raportul comisiei de ancheta, procurorii anticoruptie nu pot fi obligati sa tina cont de concluziile raportului, acestia avand dreptul sa reia de la zero toate demersurile parlamentarilor. Avand in vedere maniera in care ne-a obisnuit sa lucreze, DNA ar putea reface munca de o saptamana a comisiei de ancheta in cateva luni.

Oricat de corect si-ar fi indeplinit membrii comisiei atributiile sau cat de grave si corecte ar fi concluziile din raportul de ancheta, toata actiunea parlamentarilor, inclusiv circul initial, poate sa puna cel mult presiune publica pe Monica Iacob-Ridzi pentru a-si da demisia, dar nu poate determina si eventuale sanctiuni in cazul in care aceasta a risipit banul public.

Este ca si cum, eu mi-as bate colegul de banca, diriginta ar constata acest lucru, dar n-ar putea nici macar sa-mi scada nota la purtare deoarece nu exista un certificat medico-legal din care sa rezulte ca cineva a suferit leziuni. In schimb, toti colegii mi-ar solicita sa ma mut in alta banca pentru a nu mai bate a doua oara acelasi coleg.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Monica Iacob Ridzi, #comisie ancheta Ridzi, #scandal Zilua Tineretului , #ministrul Sportului