Macovei: Raportul MCV e negativ, aveam nevoie de 2 pozitive pentru Schengen

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 14:34
3481 citiri
Macovei: Raportul MCV e negativ, aveam nevoie de 2 pozitive pentru Schengen

Europarlamentarul PDL Monica Macovei considera ca raportul pe justitie al Comisiei Europene, din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, e unul foarte critic la adresa Romaniei, ceea ce va putea fi folosit de tarile care ne blocheaza aderarea la Schengen.

"Per ansamblu, raportul e negativ, in principal cu privire la lipsa vointei politice de a continua masurile anticoruptie", a spus Macovei pentru Ziare.com.

Fiind intrebata daca asta inseamna ca nu vom intra in Schengen, in conditiile in care tari precum Olanda si Germania cer un raport pozitiv pentru a-si ridica opozitia, fostul ministru al Justitiei a raspuns: "tehnic, conditiile sunt indeplinite, dar sunt state membre care vor sa se asigure ca vointa politica anticoruptie exista. Pentru a asigura granitele externe trebuie ca partenerii nostri sa aiba incredere in tot sistemul de aplicare a legii.

"Olanda a cerut doua rapoarte pozitive (pentru a renunta la opozitia la aderare a noastra la Schengen - n.red), iar cel din vara a fost devastator, cel de acum e tot negativ. Din iulie mergem inapoi cu pasi foarte rapizi. Din punctul de vedere al statelor membre, raspunsul e nu".

Macovei a remarcat cateva recomandari ale CE de care Romania e obligata sa tina seama.

"Li se cere parlamentarilor si ministrilor sa se suspende in urma unei constatari a ANI, ceea ce arata ca modificarile la statutul parlamentarului adoptate recent au fost considerate negative (...)e vorba de incredere - daca esti parlamentar si s-a constatat de ANI, esti in proces in justitie, e normal sa te suspenzi", spune Macovei.

"Despre DNA spune ca trebuie continuata activitatea - are din nou coronita. Majoritatea parlamentarilor isi doresc sa nu mai auda de DNA. In privinta alegerii procurorului general si a procurorului-sef de la DNA se recomanda sa se mentina procedura actuala si avem necesitatea avizului pozitiv al CSM", a adaugat europarlamentarul PDL.

Acesta a precizat ca CE a remarcat ca exista intimidari si hartuiri la adresa unor persoane din institutiile statului.

"Sunt doua aspecte referitoare la hartuirea membrilor CSM, ANI, Parchetelor si asa mai departe - o parte se refera la politicieni. Al doilea aspect e despre atacurile presei, care se refera in primul rand la trustul Intact, al carui fondator (Dan Voiculescu -n.red) fuge de justitie", a comentat Macovei.

Ea s-a aratat critica la adresa lui Ponta, care a afirmat ca Guvernul sau si-a facut treaba si ca alte institutii sunt criticate, cum ar fi Parlamentul.

"Ponta spune ca si-a indeplinit toate obligatiile, ca si cum nu e si seful partidului, ca si cum parlamentarii PSD nu ar fi votat impotriva ridicarii imunitatii lui Ion Stan sau impotriva aplicarii unei decizii a justitiei in cazul Mircea Diaconu. Ponta trebuie sa-si asume raspunderea, la fel si Crin Antonescu sau presedintele Partidului Conservator, dar si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, care a dat-o in bara cu aceste numiri", a mai declarat Macovei.

Raport MCV: Incompatibilii sa demisioneze, procurori alesi cu avizul CSM

"Raportul arata ca au fost facute anumite progrese. Romania trebuia sa faca mai mult ca sa respecte statul de drept si independenta Justitiei. Romania a indeplinit unele, dar nu toate din recomandarile CE", a declarat Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Macovei raport MCV negativ, #Macovei raport MCV Schegen , #justitie