Premierul Natalia Gavriliță: Drumul Republicii Moldova spre Europa trece prin România

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 15:55
2250 citiri
Premierul Natalia Gavriliță: Drumul Republicii Moldova spre Europa trece prin România

Premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță a declarat vineri, 11 februarie, în timpul ședințeo de guvern comună cu premierul român Nicolae Ciucă că „România a fost un susținător constant al cetățenilor noștri”. După ședință, Gavriliță a vorbit și despre podul de la Ungheni care va „apropia Iașul de Chișinău”.

„Guvernul pe care îl conduc și-a asumat un angajament clar și fără echivoc de a oferi un cadru predictibil și atractiv pentru cei care vor să facă business în Moldova, în concordanță cu cele mai bune practici europene. Iar reformele pe care le-am lansat, în special în sfera justiției, sunt menite să le ofere investitorilor certitudinea că afacerile lor se vor putea dezvolta corect, fără impedimente sau intervenții arbitrare ale unor grupuri de interese obscure. Acele vremuri s-au încheiat”, a notat Natalia Gavrilița.

„Drumul Republicii Moldova spre Europa trece prin România. Pe lângă acordurile care urmează a fi semnate astăzi, pe agenda ședinței se regăsesc subiecte legate situația internațională tensionată din regiune”, a mai adăugat Natalia Gavrilița.

„Cu regret, pe ambele maluri, ca de altfel în multe țări, resimțim efectele unor crize multiple – creșterea tarifelor pentru energie, efectele sociale și economice ale pandemiei sau nivelul ridicat al prețurilor pentru produsele de bază.

Dincolo de crize, vom vorbi astăzi despre agenda europeană a Republici Moldova, despre implementarea în continuare a Acordului de Asociere, despre aprobarea unei noi Agende de Asociere a Republicii Moldova cu UE pentru următorii șapte ani”, a a mai afirmat premierul Republicii Moldova.

La finalul ședinței de guvern, Natalia Gavriliță și premierul României Nicolae Ciucă au semnat 11 documente bilaterale, inclusiv un memorandum privind cooperarea în domeniul securităţii energetice.

Premierul de la Chişinău a apreciat că o "semnificaţie aparte" în relaţiile bilaterale o reprezintă decizia de a construi un pod nou peste Prut. Ea a subliniat că este primul pod nou care va lega malurile Prutului după independenţă.

"E vorba de podul care va uni două localităţi cu acelaşi nume: Ungheni. E un pod care va aduce bunăstare oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului şi nu e vorba doar de combustibil şi timp economisit pentru călătorie, ci inclusiv de sentimentul de apropiere, care va genera noi oportunităţi de angajare, noi fluxuri de turişti şi consumatori şi noi afaceri, create atât în Ungheni, cât şi la Iaşi. Prin construcţia acestui pod, Iaşiul se apropie de Chişinău, iar Chişinăul se conectează direct cu reţeaua de autostrăzi europene", a arătat ea.

Natalia Gavriliţa a salutat de asemenea aprobarea acordului privind fondul de 100 de milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare în Republica Moldova.

"Sunt bani care vor aduce dezvoltare în regiunile Moldovei, vor crea locuri de muncă, se vor transforma în infrastructură care să facă viaţa comunităţilor mai bună: acces la apă de calitate, staţii de epurare, servicii publice de calitate, proiecte culturale şi de dezvoltare a turismului", a mai spus Natalia Gavriliţa.

Ea a menţionat reducerea "drastică" a tarifelor pentru apeluri primite şi servicii de internet şi eliminarea tarifului de roaming pentru apeluri efectuate de cetăţenii ambelor ţări.

"Au fost semnate mai multe documente importante privind digitalizarea, învăţământul, cercetarea, cooperarea pe dimensiunea justiţiei şi combatarea corupţiei. A fost o agendă bilaterală încărcată, ceea ce ne bucură", a mai declarat premierul moldovean.

A mai precizat că s-a bucurat mult să comunice în mod direct cu reprezentanţii noului guvern de la Bucureşti.

"Avem mare noroc că pe dimensiunea Republica Moldova există o abordare comună a tuturor forţelor politice din România. Sperăm că prin astfel de parteneriate îi vom convinge şi pe toţi actorii politici din Moldova că cetăţenii au numai de câştigat din această cooperare", a subliniat Natalia Gavriliţa.

Citeste si:
Guvernul adoptă oficial compensarea cu 50 de bani la carburanți care intră în vigoare de la 1 iulie. Prețurile de la care se fac reducerile în București
Guvernul adoptă oficial compensarea cu 50 de bani la carburanți care intră în vigoare de la 1 iulie. Prețurile de la care se fac reducerile în București
Guvernul adoptă joi, 30 iunie, Ordonanța de urgență care prevede că operatorii de benzinării ce vor acorda de la 1 iulie o reducere de 0,5 lei/litru de carburant vor beneficia de o compensare...
Premierul Nicolae Ciucă era să-i rupă mâna lui David Popovici! Gestul devenit viral de la întâlnirea celor doi VIDEO
Premierul Nicolae Ciucă era să-i rupă mâna lui David Popovici! Gestul devenit viral de la întâlnirea celor doi VIDEO
David Popovici a fost primit la Guvern de premierul Nicolae Ciucă, cel care a aprobat premierea campionului mondial cu 200.000 de euro. ”M-am bucurat să îi strâng mâna şi să îl felicit...
Comentarii
Emigrantul-Anonim
rank 5
"Mindru ca sunt Roman" = "Mindru ca sunt Moldovean"
Mesianicul
rank 1