Hayssam are o cheie... (Opinii)

Luni, 22 Iulie 2013, ora 23:06
2246 citiri
Hayssam are o cheie... (Opinii)
Foto: Evenimentul Zilei

Sau un cifru, o parola care se potriveste unui seif, unor conturi din Romania. Fiindca sigiliile "grele" nu pot fi desfacute decat de doi-trei oameni de incredere. Ochi in ochi. Hayssam nu trebuie tratat ca un amarat novice. Cele ce complica intelesul propozitiei din titlu sunt "operatiunea neautorizata pe teritoriul altui stat" si exhibitia mediatica. De demonstrat.

Imprejurarile

Cineva isi rade de presa si de jurnalisti, de marii analisti atotcunoscatori. Si nu stiu cum se face ca de fiecare data reuseste. De aceea informatia "recuperarii teroristului Hayssam" a bubuit la primele ore ale diminetii: ca sa fie facuta "inteleasa cum "trebuie", iar unda de soc sa nauceasca dusmanul politic. Mai apoi, sa se poata da jurnalistii de investigatie si stiristii in spectacol, sa cada in fandoseli si sa-si devoaleze parti-pris-urile. Fiindca cineva vrea sa stie periodic cu cine sta de vorba.

In plasa au cazut si destui politicieni si chiar demnitari cu pretentii. Obisnuiti sa faca politica cu glas tare, precum soacrele care-si cearta nurorile sa auda toata mahalaua, si-au dat cu parerea daca e laie sau balaie. S-au trezit prinsi in capcana si cu rusinea in traista.

Cum ne facem de poveste

Nu cred ca in alte tari "recuperarea" unui Hayssam devine eveniment national, asa cum nu cred ca e normal ca politicienii de varf, pe banii contribuabililor, sa continue acest gen de politica falimentara care ne tine in loc de 23 ani. Sa nu aiba alta grija decat sa-si injoseasca adversarul politic. Ca nu cumva vreun pretendent sa se ridice mai presus.

Dar ce usor se fac politicienii si jurnalistii lor de ocara! Ori stiu, ori nu stiu despre ce e vorba, isi rostesc sententiosi punctele de vedere. Acolo unde habar n-au, fabuleaza si ne vand gogosi. Se contrazic apoi a cui gogoasa e mai rasuflata. Asa a murit presa printata, asfixiata de minciuni si manipulari ale acelorasi ziaristi "providentiali".

Cartea de vizita

Cine este Omar Hayssam? Un bisnitar notoriu, din lumea prea larga a serviciilor secrete, unul asadar cu oarece staif, cu numeroase afaceri in industria lemnului si a alcoolului, uns cu toate alifiile politice, amestecat in traficul mondial de armament si, se pare, la schimb cu droguri, protejat de serviciile secrete siriene, romanesti si nu numai. Fiind nevoie de el, a fost scos din Romania chiar in timpul arestarii preventive. Cu toata paza politiei si monitorizarea serviciilor secrete. Dar cu aprobarea cuiva fara de care nimic nu s-ar fi miscat.

Inteligenta personajului nu lipsea de moment ce a fost in stare sa se joace pe degete cu trei jurnalisti si cativa politicieni care aveau nevoie acuta de imagine, notorietate si, deci, de combinatiile hayssamice. Ca a iesit prost e alta poveste: asa se intampla cand spionii nu se inteleg pana la capat, iar mai multe moase au deja pregatite foarfecele pentru taiat buricul. Cu cat mai multe moase, cu atat mai probabil decesul fatului.

De ce a fost adus Hayssam tocmai acum?

Era nevoie de el. Altfel i s-ar fi stins steaua printr-o rezerva de lux sau printr-o ascunzatoare siriana. Mort de frica de teroristi, de asta data pe bune. Frica este un sfetnic prost si e posibil sa se fi cerut "acasa", in Romania, la averea sa si cu copiii sai. De aceea nu va iesi din cuvantul binefacatorilor. O vreme.

La ce mai e bun un Hayssam? La doua lucruri: are(?) relatii in domeniul exportului de armament unde retelele, cuvantul si figura sa pot conta. Nu e vorba aici de exportul la lumina zilei. Pe cine poate ajuta? Evident nu pe jurnalisti, nici pe contribuabili, ci pe cei ce au mai lucrat in acest domeniu al riscului capital, al crimei si al loviturilor de palat. Domeniu fata de care Mafia, Cosa Nostra, 'Ndragetta si Yakuza sunt copii mici.

Hayssam are priza la presa

E vara. Politica lancezeste sau sta la o bere rece pe terasa. De nu, la plaja. Cei mai multi oameni, insa, sunt la lucru si nu mai au niciun chef. Asadar locul politicii era gol. Cum a venit Hayssam, fierb din nou studiourile TV, se umplu iar paginile ziarelor, ca printre randuri sa ni se strecoare clasicele soparle, specialitatea presei politice: noi suntem cei mai tari, noi facem jocurile, iar opozantii sunt niste ageamii, habar n-au pe ce lume traiesc. La atat se reduce politica estivala.

Nu stiu daca bomba Hayssam va mai exploda, cica ori in fata lui Ion Iliescu, Adrian Nastase, Dorin Cocos, Elena Udrea, ori a lui Traian Basescu sau a altora, deoarece a inceput sa se fasaie de cum a intrat in tara. Dar stiu bine ca politicienii fruntasi pe ramura si presa vor face mult circ. Necazuri vor fi doar cu painea.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Hayssam adus Romania, #afaceri Omar Hayssam Romania, #relatii Hayssam Romania , #stiri Omar Hayssam