Mai intai sa vedem care este bilantul guvernului Boc, in cele noua luni cand a detinut puterea deplina la palatul Victoria.
Reprosuri
Celor care ii reproseaza ca nu a luat masuri anticriza li se poate raspunde simplu: criza este globala, este o boala a organismului numit economia mondiala. Ce sa faca un mic madular, economia romaneasca, cand organismul in intregul sau este bolnav?
Ce putea sa faca avand PSD-ul in coasta? Sa exemplific cu Legea Educatiei Nationale. Zile si nopti la rand comisia Miclea a "negociat" cu ministrul Andronescu aceasta lege. Care a iesit nici cal nici magar. Are masuri de reforma dar si masuri de mentinere a status-quo-ului, cel care a permis mafiei din invatamantul superior, in special, sa se imbogateasca pe seama naivitatii studentilor, care au crezut ca o diploma, obtinuta oricum, le poate asigura joburi bine platite.
Dna Andronescu si dl Adomnitei nu pot justifica de ce Ministerul Educatiei a aprobat emiterea pe banda rulanta a diplomelor de la universitati de stat sau private, fara acoperire in competentele pe care le presupun.
Relatia cu FMI era absolut necesara, desi liberalii spun contrariul. Dupa dezastrul economic lasat de guvernarea Tariceanu (deficit bugetar, dezechilibre macroeconomice, cheltuieli cu intretinerea statului care sufoca dezvoltarea infrastructurii, agentii-sinecuri, salarii si pensii date prin legi speciale in favoarea clientelei politice, etc.), nu exista alta optiune.
Desi liberalii sustin ca trebuia sa traim cu deficite bugetare oricat de mari. Fara sa fiu economist, ma intreb candid: deficitele astea nu trebuie platite de cineva, candva? De cine, de catre copiii nostri? Adica asta-i mostenirea pe care le-o lasam?
Realizari
Pentru prima oara in Romania un guvern nu mai este sclavul intereselor de grup din Parlament sau din partide politice. A elaborat, cu chiu cu vai, trei legi de eliminare a privilegiilor clasei politice. A trecut prin asumarea raspunderii legile privind restructurarea cheltuileilor bugetare, salarizarea in sistemul bugetar, legea educatiei nationale, cele doua coduri de procedura penala si civila.
Dl Emil Boc este un premier onest si curajos. A declarat de mai multe ori, cand partenerii de guvernare si liberalii ii cereau sa "dezbatem" proiecte de legi in Parlament, ca e momentul sa trecem la decizii. Dezbatem de 20 de ani legi privind domenii bugetare, educatia, sanatatea, justitia, cat sa le mai dezbatem, intre timp clientele de partid profita cu nerusinare de lipsa lor.
Nu s-au descoperit fapte de coruptie legate, chiar si prin influentare, de Emil Boc.
Ce premier putea sa decida Traian Basescu?
Unii apreciaza desemnarea dlui Emil Boc ca o lipsa de curaj a presedintelui Basescu. Curaj fata de ce? Sa repete istoria Tariceanu? A, daca ar fi fost o guvernare benefica Romaniei as fi fost de acord ca presedintele sa renominalizeze un liberal ca premier, fie si un istoric-poet, precum Crin Antonescu. Ce a lasat in urma guvernarea Tariceanu? O armata de bugetari care nu pot fi platiti decat din imprumuturi externe, pe care nu se stie cand si cum le vom returna. Vom ajunge oare in situatia Greciei, cu 300 miliarde euro datorie, pe care urmasii urmasilor lor o vor plati?
Multi sustin ca era nevoie de "prospatura" in guvern. Am tot experimentat tot felul de ministri, de la diverse partide. Concluzia este una singura: intr-o tara care are resurse energetice, oportunitati de turism, teren agricol ecologic, forta de munca ce ii imbogateste pe altii, am ajuns sa traim din imprumuturi. Cine este de vina? Nu cumva ministrii si guvernele care s-au perindat?
Dnii Antonescu si Geoana considera ca participarea unor personalitati din propriile partide la Guvernul Boc reprezinta o crima, sanctionabila cu excluderea din partid.
Adica scoaterea Romaniei din groapa pe care PSD si PNL au sapat-o propriei tari reprezinta o fapta reprobabila. Aveti grija dlor, electoratul are memorie buna!
Speranta moare ultima
O noua speranta la orizontul politic. Dl Emil Boc este decis sa faca ce trebuie pentru Romania. Nu din capul sau. Dupa programul trasat de FMI. Ca noi n-am fost in stare, in 20 de ani, sa ne construim propriul program de dezvoltare economica.
Avem trei legi esentiale care pun ordine in dezordinea interesata a clientelei politice. Pentru prima oara avem posibilitatea de a moderniza sistemele de educatie. Dnii Miclea sau Funeriu reprezinta o fractura clara cu managementul de tip comunistoid al sistemelor educationale.
Prin Legea pensiilor si legea raspunderii fiscale se va putea pune ordine in gaurile negre ale economiei. Stimularea domeniilor turism si agricultura, alaturi de industria de software, reprezinta atuurile noastre.
Personal inclin sa cred ca presedintele Basescu a ales calea sigura, alternativa la o aventura imprevizibila. A accentuat de mai multe ori, la intalnirea cu partidele la Cotroceni, ca vrea sa "securizeze" un guvern care sa faca ce trebuie pentru tara.
Este acesta rolul presedintelui Romaniei?
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare evaluati cu ce ne-am ales din "democratia" originala romaneasca din ultimii 20 de ani.
PS: Observ multi useri extrem de competenti si talentati, Lia Stoenescu, Mihaela Cartis si altii, care scriu articole relevante si pertinente in paginile personale. Le propun sa trimita articolele respective pe adresa de la "contact" a site-ului ziare.com, pentru a ne bucura cu totii de ele, fara cautari anevoioase. Vom avea in felul acesta o varietate de opinii, utile tuturor.
Daca doriti un raspuns v a rugam sa va adresati la Traian Basescu. Vezi tot