Patru lansatoare HIMARS, coșmarul rușilor în Ucraina, vor defila la Alba Iulia de Ziua Națională a României

Autor: N.G.
Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 23:01
9391 citiri
Patru lansatoare HIMARS, coșmarul rușilor în Ucraina, vor defila la Alba Iulia de Ziua Națională a României
Lansatoar de rachete HIMARS

Aproximativ 1.000 de oameni și 60 de mijloace tehnice vor participa la parada de 1 Decembrie 2022 din Alba Iulia, orașul Marii Unirii. O premieră la evenimentul din acest an, de Ziua Națională, vor fi cele patru sistemele de rachete pentru artilerie cu mobilitate mare HIMARS.

Parada se va desfășura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Alba Iulia. Vor trece prin fața celor prezenți la eveniment și vehicule de luptă, aparatură antiaeriană și terestră, dar și transportoare și autospeciale.

În cadrul dispozitivului de defilare pe jos va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă, dislocat la Cincu, județul Brașov. Cerul va fi survolat de elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane F-16 Fighting Falcon.

Astfel, vor defila 15 detașamente de defilare pe jos formate din aproximativ 850 de militari. De asemenea, vor fi 11 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă HUMVEE, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și ale organizației Crucea Roșie Română).

Pe deasupra orașului Alba Iulia vor zbura elicoptere IAR 330 SOCAT ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” și avioane F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”

Ce sunt lansatoarele HIMARS

Intrate de curând în înzestrarea Armatei României, sistemele de rachete pentru artilerie cu mobilitate mare HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) vor putea fi văzute la Alba lulia, la parada militară ce va avea loc de „Ziua Naţională a României”, pe B-dul 1 Decembrie 1918, de la ora 14.00. România a contractat 54 de sisteme HIMARS, până acum fiind livrate 18 lansatoare, iar primele trageri reale s-au desfăşurat în luna iunie.

Patru HIMARS din dotarea Brigăzii 8 Rachete Operative Tactice „Al. I. Cuza” Focşani se vor afla în blocul de paradă de la Alba lulia.

Lansatoare HIMARS din dotarea armatei Ucrainei

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System este un lansator multiplu de rachete, realizat la sfârşitul anilor ’90 de compania Lockheed Martin pentru armata americană, fiind montat pe un camion M1140 aflat în dotarea trupelor SUA. Aşa cum îi spune numele, datorită faptului că este instalat pe un camion militar, lansatorul poate fi transportat cu uşurinţă în scurt timp pe distanţe mari. HIMARS poate fi încărcat cu 4 tipuri de rachete, având o rază de acţiune între 70 şi 500 de kilometri. Toate tipurile de proiectile deţin sisteme electronice de ghidare care au o acurateţe a atingerii ţintelor de 98%, conform testelor făcute de producător.

În prezent, armata ucraineană foloseşte cu succes temutele lansatoare de rachete HIMARS primite din partea armatei americane împotriva invadatorilor ruşi, proiectilele distrugând cu mare precizie obiective militare şi depozite de combustibili ale inamicului.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#parada militara, #1 decembrie, #ziua nationala, #alba iulia , #militari