Metoda inedită de fierbere a pastelor care încalcă tot ce știi, dar chiar funcționează! Cum să le gătești în apă rece

Joi, 28 Martie 2024, ora 20:10
4372 citiri
Metoda inedită de fierbere a pastelor care încalcă tot ce știi, dar chiar funcționează! Cum să le gătești în apă rece
Porție de paste gata de servire FOTO Pixabay

Gătitul pastelor este aproape un reflex. Mai mult decât multe alte tehnici culinare - cum ar fi gătitul orezului, de exemplu, care poate fi plin de opinii contradictorii cu privire la care metodă este "corectă" - gătitul pastelor este ceva cu care majoritatea dintre noi suntem în mare măsură de acord.

Ia o oală destul de mare, umple-o cu apă, adu-o la fierberea apei, adaugă sare, apoi pastele. Gătește-le pentru cât indică ambalajul. Simplu.

Dar ce ai spune dacă ai afla că există o modalitate mai bună? Cook's Illustrated a publicat o metodă contrară instinctelor culinare și mult mai ușoară și mai rapidă: să începi să gătești pastele în apă rece.

De ce funcționează

Începerea gătitului pastelor în apă rece reduce un proces de gătit în două etape la una singură. În loc să aștepți mai întâi ca apa să fiarbă și apoi să aștepți ca pastele să fiarbă, aceste două lucruri se întâmplă simultan. În plus, gătitul într-o cantitate mai mică de apă reduce timpul total de gătit.

În teste, un kilogram de paste a fost gătit în 22 de minute de la început până la sfârșit, în timp ce în metoda tradițională a durat 28 de minute pentru a găti aceeași cantitate de paste, scrie

https://www.yahoo.com/lifestyle/pasta-boiling-trick-goes-against-160000974.html

Cel mai mare plus al acestei metode este că rămâi cu apă ultra-amidonată de la pastele fierte, ceea ce este o binecuvântare pentru crearea unor sosuri catifelate care se lipește de paste.

Cum să gătești pastele în apă rece

Alege o oală potrivită

Urmând sfatul tehnicilor Alton Brown și J. Kenji Lopez-Alt, pastele pot fi gătite într-un vas mai mic decât oala obișnuită de dimensiuni mari, în funcție de cantitatea de paste.

Folosește mai puțină apă

Adaugă pastele în oală și acoperă-le cu apă rece cu aproximativ un deget. Vrei ca pastele să fie complet acoperite de apă, dar să fie și un pic de apă în plus pentru a permite evaporarea în timpul procesului de gătit.

Adu la temperatura de fierbere

Adaugă puțină sare în oală (1 lingură pentru 500 de grame de paste este o măsură bună de referință). Pune oala pe foc mediu-mare și amestecă din când în când în timp ce apa începe să fiarbă, pentru a preveni lipirea pastelor între ele.

Lasă să fiarbă încet

Când apa ajunge la fierbere, trebuie să reduci focul pentru a menține un clocot ușor și gătește, amestecând din când în când pentru a preveni lipirea, până când pastele sunt al dente. Timpul de gătire va varia în funcție de tipul de paste pe care le gătești, dar de obicei încă 4 până la 5 minute sunt suficiente.

Scurge

Când pastele sunt gata, scurge-le așa cum ai face de obicei, dar nu uita să păstrezi acea prețioasă apă de paste bogată în amidon pentru sosul tău!

Revine vremea caldă. Prognoza meteo până la finalul lunii mai
Revine vremea caldă. Prognoza meteo până la finalul lunii mai
Meteorologii au anunțat că, în săptămânile următoare, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în unele perioade, mai ales în regiunile nordice. Veștile bune sunt și pentru...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#paste, #reteta inedita, #apa rece, #timp gatire, #avantaje , #stiri magazin