Cum trebuie să mânânci paste fără să te îngrași. "Este vorba de a echilibra farfuria"

Marti, 20 Februarie 2024, ora 22:27
4646 citiri
Cum trebuie să mânânci paste fără să te îngrași. "Este vorba de a echilibra farfuria"
Farfurie cu paste FOTO Pixabay

Carbohidrații sunt de obicei priviți cu neîncredere în ceea ce privește pierderea în greutate și cultura dietetică, iar pastele, în special, atrag multă atenție negativă.

Dieteticianul de la StudyFinds, Shyla Cadogan, susține că pastele nu sunt nesănătoase, însă modul în care le consumi ar putea fi.

Mărimea recomandată a porției pentru paste este de 57 de grame de paste crude, echivalentul a aproximativ 1 cană de paste fierte, conform Barilla, cel mai mare producător de paste din lume.

O porție obișnuită are aproximativ 200 de calorii, 40 de grame de carbohidrați, 6 grame de proteine ​​și unul până la 2 grame de fibră.

Deoarece pastele sunt compuse în principal din carbohidrați, oamenii tind să le privească ca pe "calorii goale", a scris Cadogan, dar carbohidrații sunt "sursa preferată de energie" pentru corpul uman, astfel încât ele furnizează de fapt nutrienți.

Pastele integrale conțin în mod specific mai multă fibră și proteină, două elemente care te vor ține sătul pentru mai mult timp și vor reduce probabilitatea de a mânca în exces.

Devine complicat atunci când vine vorba de modul în care sunt pregătite.

Adăugarea de sosuri, unt, smântână, carne și/sau brânzeturi poate aduce multe calorii și, în cele din urmă, poate face ca felul complet să nu aibă un echilibru al substanțelor nutritive benefice.

Oamenii aleg, de asemenea, să mănânce paste ca fel principal în loc de garnitură, așa că este foarte probabil să mănânce mai mult decât dimensiunea recomandată a porției, a spus Cadogan.

"Practic, orice aliment consumat în exces sau ca parte a unei diete în general dezechilibrate poate deveni nesănătos destul de repede", a afirmat ea. "Este vorba de a echilibra farfuria."

Se recomandă ca o farfurie pentru cină să conțină alimente într-o varietate de culori, iar același lucru se aplică și în cazul unei farfurii cu paste, scrie nypost.com.

De exemplu, Cadogan sugerează să pregătești un fel de mâncare cu paste bazat pe sos marinara (n.r un sos de roșii simplu, originar din Italia, făcut cu roșii, usturoi, ulei de măsline, busuioc și alte ierburi aromatice), adăugând legume pentru fibră și o sursă de proteină.

O altă modalitate de a echilibra felul tău de paste este să reprezinte doar o mică parte a mesei tale, ca garnitură.

În prezent, există multe alternative la paste făcute din grâu, care au conținut ridicat de fibră și proteină, precum paste din năut, paste proteice, paste din edamame și paste din fasole neagră.

Doar pentru că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt printre cele mai populare pentru pierderea în greutate, nu înseamnă că pastele trebuie excluse din mesele în familie.

"Pastele nu sunt nesănătoase. Nu merită disprețuite", a scris Cadogan.

Nu numai că pastele pot furniza fibră și proteină, dar pot să te facă și fericit.

Un studiu anterior realizat de Laboratorul de Comportament și Creier al Universității Libere a Limbilor și Comunicării IULM din Milano, Italia, a descoperit că consumul de paste poate îmbunătăți starea de spirit - și te poate face la fel de fericit ca atunci când asculți melodia ta preferată.

Food & Wine a raportat că 40 de participanți cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani au avut ocazia să mănânce paste în timp ce cercetătorii au analizat schimbările lor fizice și neurologice. Aceste răspunsuri au fost apoi comparate cu schimbările pe care participanții le-au avut în timp ce ascultau melodiile lor preferate sau urmăreau un eveniment sportiv.

Mâncatul de paste a depășit atât muzica, cât și sportul în ceea ce privește inducerea emoțiilor pozitive și "activarea proceselor de memorie cognitivă", conform cercetătorilor.

"Am știut întotdeauna că un platou bun de paste îi face pe oameni fericiți, dar nu știam de ce și în ce măsură", a declarat Riccardo Felicetti, președintele producătorilor italieni de paste ai Uniunii Italiene a Alimentelor, într-un comunicat.

"Acum, confirmarea oficială vine de la această cercetare pe care am comandat-o de la IULM, în care pastele sunt alese ca aliment al fericirii, sau, după cum ne place să spunem producătorilor de paste, cu cel mai bun raport fericire/preț".

Revine vremea caldă. Prognoza meteo până la finalul lunii mai
Revine vremea caldă. Prognoza meteo până la finalul lunii mai
Meteorologii au anunțat că, în săptămânile următoare, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în unele perioade, mai ales în regiunile nordice. Veștile bune sunt și pentru...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#paste, #ingrasare, #secrete, #silueta, #consum, #cantitate, #preparare , #silueta