Dispute in vederea alegerilor din PD-L: vot pe lista vs vot uninominal

Vineri, 19 Martie 2010, ora 21:53
2087 citiri
Dispute in vederea alegerilor din PD-L: vot pe lista vs vot uninominal

Modalitatea de alegere a celor patru prim-vicepresedinti ai PDL imparte partidul intre cei ce doresc vot uninominal, precum Theodor Stolojan si Roberta Anastase, care par a face parte din curentul majoritar, si cei care doresc lista, precum Valeriu Stoica.

Inaintea Colegiului Director de duminica, opiniile in PD-L privind procedura de alegere a conducerii partidului la Conventia Nationala sunt impartite. Pe de o parte, sunt cei care doresc ca toate persoanele din conducerea partidului sa fie alese uninominal, in timp ce altii sustin o varianta apropiata de prevederile statutare actuale. In speta, este vorba ca prim-vicepresedintii sa fie alesi pe o lista inchisa, la propunerea celui care va castiga sefia partidului.

Preferinta pentru alegerea celor patru prim-vicepresedinti odata cu presedintele este optiunea vicepresedintelui PD-L Valeriu Stoica.

PD-L va avea patru prim-vicepresedinti

"Eu sustin ca cei patru prim-vicepresedinti sa fie numiti la propunerea celui care va prezenta la Conventia Nationala motiunea castigatoare. Atentie, acest lucru se aplica doar la prim-vicepresedinti, nu si la secretarul general care cred ca ar trebui ales uninominal", a declarat Valeriu Stoica.

Un alt sustinator al acestei variante este presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. "Sunt argumente pro si contra pentru fiecare pozitie. Eu una am sustinut un vot pe lista pentru prim-vicepresedinti in ideea ca acestia patru sa sustina demersurile presedintelui si sa faca o echipa unita la conducerea partidului", a declarat Anastase.

Un partizan al votului uninominal generalizat este prim-vicepresedintele Theodor Stolojan.

"Eu mi-am exprimat de mai multe ori optiunea de a lasa la latitudinea participantilor la Conventia Nationala, care vor fi in numar destul de mare, de circa 1800, cifra este doar estimativa, sa poata alege prin vot uninominal intreaga conducere", a declarat Stolojan.

El a admis ca, in cadrul comisiei de statut, pozitia majoritatii a fost in favoarea tezei contrare, insa a evitat sa faca un pronostic asupra deciziei care va fi luata in Colegiul Director. Democrat-liberalul a precizat ca sustinatorii tezei votului pe lista au invocat, in cadrul discutiilor, necesitatea constituirii unei echipe unite care sa gestioneze activitatea curenta a partidului.

Procedura de alegere a conducerii PD-L va fi decisa la Colegiul Director

"Este si vorba de faptul ca cei patru vor fi potentialii viitori presedinti ai partidului, sefi ai statului sau prim-ministri si trebuie sa intruneasca o serie de calitati care reies mai greu in urma votului dintr-o Conventie", a adaugat Stolojan.

Pe de alta parte, conform unor surse democrat-liberale, curentul majoritar in partid ar fi ca si cei patru viitori prim-vicepresedinti sa fie alesi uninominal varianta cea mai probabila fiind ca membrii Colegiului Director sa voteze in acest sens. "Daca prim-vicepresedintii candideaza tot pe lista, ce rost mai are atunci sa organizam alegeri in partid?", a spus un democrat-liberal.

Colegiul Director este chemat sa se pronunte si asupra datei Conventiei Nationale, fiind vorba de doua variante de lucru: mai sau septembrie. Roberta Anastase spune ca discutiile au vizat daca este oportun ca alegerile la varf sa aba loc in mai, pe actuala structura a partidului, sau in septembrie cand vor fi fost finalizate alegerile interne in organizatiile de la baza partidului. In schimb, Stolojan a invocat un considerent in sprijinul organizarii Conventiei in mai.

"Daca facem Conventia in toamna, se vor face alegeri in organizatiile judetene, iar in cele cu rezultate mai putin bune exista risul reproducerii actualelor conduceri", a spus Stolojan.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#PDL alegeri vicepresedinti, #vot lista PDL, #vot uninominal PDL , #Theodor Stolojan