Coaliția PSD-PNL, acuzată că a pus în scenă o ”mascaradă” privind pensiile speciale. USR: ”Amânări de 38 de ani pentru introducerea principiilor de contributivitate”

Marti, 10 Octombrie 2023, ora 17:52
4601 citiri
Coaliția PSD-PNL, acuzată că a pus în scenă o ”mascaradă” privind pensiile speciale. USR: ”Amânări de 38 de ani pentru introducerea principiilor de contributivitate”
Imagine din Parlamentul României FOTO Hepta

Reprezentanţii USR au acuzat marți, 10 octombrie, coaliția PSD-PNL că, în loc să ia măsuri concrete pentru eliminarea pensiilor speciale, pentru a îndeplini jaloanele din PNRR, a pus în scenă ”o mascaradă” menită tocmai să-i protejeze pe ”specialii” sistemului.

Reacţia vine în contextul în care Comisiile pentru constituţionalitate, juridică, pentru muncă şi pentru apărare din Senat s-au reunit, marţi, în şedinţă comună, pentru a modifica proiectul de lege privind pensiile speciale după decizia CCR.

Modificările propuse de PSD şi PNL nu elimină pensiile speciale şi chiar exced cerinţelor Curţii Constituţionale, arată reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă.

„Coaliţia PSD-PNL a mers chiar mai departe decât cere Curtea Constituţională, amânând până la finalul anului 2028 orice mică reformă, orice mică schimbare în ceea ce priveşte pensiile speciale. Practic, coaliţia oferă cinci ani întregi tuturor oamenilor care visează la pensii speciale să iasă la pensie pe vechile reguli, iar în anexe de zeci de pagini PSD şi PNL au propus o etapizare, în unele cazuri pe 20-30 de ani, timp în care pe anumite aspecte nici măcar nu ne vom apropia de eliminarea pensiilor speciale”, a afirmat senatorul USR Irineu Darău.

Amendamentele depuse de USR, care ar fi permis eliminarea sistemului de pensii speciale şi trecerea întregului sistem de pensii pe baza contributivităţii, au fost respinse fără a fi măcar citite.

„PSD şi PNL se prefac că reformează sistemul de pensii sau că vor soluţii pentru eliminarea pensiilor speciale. Am văzut amânări de 38 de ani pentru introducerea principiilor de contributivitate. PSD şi PNL vor să rămânem împărţiţi în cei care muncim şi plătim pentru pensiile celorlalţi, privilegiaţii, oameni ca Ciucă cu pensie de 18.000 de lei pe lună sau Gabriel Oprea cu 17.000 de lei pe lună. Pensiile specialilor o să ne coste miliardele din tranşa a 3-a din PNRR. Adică protecţia privilegiaţilor ne va costa bani de şcoli, autostrăzi, spitale”, a explicat Ştefan Pălărie, senator USR.

USR atrage atenţia că, în lipsa unei reforme reale a sistemului de pensii, a calculării tuturor pensiilor pe baza principiului contributivităţii şi a creării unui sistem de pensii echitabil, corect şi sustenabil, există riscul major ca jaloanele din PNRR să nu fie respectate, iar România să piardă 1,4 miliarde de euro, conform sursei citate.

Comisiile juridică, muncă, apărare şi constituţionalitate ale Senatului au adoptat, marţi, raport de admitere pentru proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. Iniţiativa legislativă privind pensiile speciale ar putea intra la vot în plenul programat pentru miercuri, ora 10.00, acesta fiind prim for sesizat pe proiect.

Luni, premierul Marcel Ciolacu anunța că prin amendamentele depuse la legea pensiilor speciale se încheie ”anomaliile” privind plata unor pensii mai mari decât câştigurile obţinute în perioada de activitate şi calculul pensiei în funcţie de veniturile din ultima lună.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#pensii speciale, #USR, #coalitie psd pnl, #eliminare pensii speciale, #mascarada , #pensii speciale