Alarmă a medicilor din SUA. Vă pierdeți auzul definitiv de la un obicei, fără să știți: Ce se poate face

Marti, 23 Ianuarie 2024, ora 01:30
5169 citiri
Alarmă a medicilor din SUA. Vă pierdeți auzul definitiv de la un obicei, fără să știți: Ce se poate face
Dependenții de jocuri video își pot pierde auzul din cauza sunetului intens ascultat la căști FOTO: Edge

O echipă de oameni de știință din Statele Unite, Australia, Elveția și China, care a efectuat un amplu studiu publicat în British Medical Journal pe 16 ianuarie 2024, a făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Experții avertizează că dependenții de jocuri video, în special copiii și tinerii riscă să-și piardă definitiv auzul din cauza sunetului de mare intensitate ascultat la căști.

Prea mult timp petrecut lipit de ecranele monitoarelor și de controlere este legat de pierderea auzului și a tinitusului, au anunțat medicii în studiul care a analizat peste 50.000 de pasionați de jocuri video din cei 3 miliarde de persoane care sunt dependenți de această pasiune, potrivit Patch.

Părinții care cred că copiii lor petrec prea mult timp exersând jocuri video pe laptop sau calculator au un nou instrument în arsenalul lor: studiul care le atrage atenția asupra faptului că tinerii și copiii își pot pierde auzul din cauza sunetului intens ascultat la căști, vreme îndelungată.

Unii oameni își atacă zilnic cel mai mare organ din corp fără să știe: Scapi de cancer dacă faci 3 zile de pauză

O revizuire globală sistematică a literaturii științifice despre riscurile auditive asociate cu jocurile sugerează că nivelurile de sunet raportate în studiile a peste 53.000 de jucători au depășit adesea nivelurile sigure și permise.

Chiar și o expunere o singură dată la un sunet extrem de puternic poate suprasolicita și ucide celulele sensibile și membranele din cohlee, partea urechii interne care găzduiește Corti, organul care produce impulsuri nervoase ca răspuns la vibrațiile sonore.

„Jucătorii care ascultă la niveluri de sunet de mare intensitate și pentru perioade lungi pot fi expuși riscului de pierdere permanentă a auzului indusă de sunet și/sau tinitusului”.

Se știe de mult că jocurile de noroc pot avea atât efecte psihologice, cât și fiziologice. Emoțiile pot varia de la euforie la frustrare la furie. Simptomele fizice pot include totul, de la dureri de încheietura mâinii, gât și cot până la obezitate, neuropatie la cheaguri de sânge. Și legătura dintre afectarea auzului și locurile cu muzică tare și căștile a fost, de asemenea, clar stabilită.

Putin l-a scăpat de sub control: Vești îngrozitoare despre submarinul nuclear rusesc K-278 VIDEO

Problema devine mai urgentă odată cu creșterea exponențială a industriei jocurilor de noroc. Se estimează că 3 miliarde de jucători din întreaga lume au transformat ceea ce era un hobby de nișă într-unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din industria divertismentului.

Medicii au dat soluția salvatoare pentru jucători

Date suplimentare de la Statista arată că aproximativ 36% dintre jucătorii din SUA sunt adulți tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani și aproximativ 24% au sub 18 ani. Puțin mai mulți bărbați decât femei, 53% față de 46%, sunt jucători obișnuiți, potrivit către Statista.

Cercetătorii au descoperit că, în medie, nivelurile de zgomot din jocurile video sunt adesea la niveluri permise sau mai mari, dar sunetele de impuls observate - de exemplu cele de la focuri de armă sau explozii - pot fi mult mai puternice și nu sunt neapărat luate în considerare atunci când se determină nivelurile de siguranță.

În scopuri de comparație, conversația normală este de obicei în jur de 60 până la 70 de decibeli. Iar expunerea la niveluri de zgomot de 85 de decibeli sau mai mari - sunetele de impuls din jocurile video, dar și suflătoare de frunze, drujbe, împușcături și sirene de ambulanță - poate provoca daune grave auzului.

O boală mortală face ravagii în rândul tinerilor: Un organ este atacat alarmant, dar există o dilemă pentru medici

Nivelurile de zgomot „permise” pentru adulți sunt de aproximativ 83 de decibeli pentru 20 de ore pe săptămână, 86 decibeli pentru 10 ore și 92 decibeli pentru 2,5 ore. La 98 de decibeli, timpul de ascultare sigur este de doar 38 de minute pe săptămână, au subliniat cercetătorii.

Pentru copii, riscul este mai mare. Pragul este mult mai mic pentru copii - 75 decibeli pentru 40 de ore pe săptămână, 83 decibeli pentru 6,5 ore pe săptămână, 86 decibeli pentru 3,25 ore, 92 decibeli pentru 45 de minute și 98 decibeli pentru doar 12 minute pe săptămână.

Universitatea Hyland din Tulsa recomandă regula generală „60/60”. Cu alte cuvinte, „nu depășiți 60% din volumul maxim al oricărui dispozitiv pe care îl utilizați timp de 60 de minute”, a spus ea. „Atunci faci o pauză. Durata și intensitatea lucrează împreună, iar asta reduce expunerea.”

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#pierderea auzului, #dependenta jocuri video, #jocuri video efecte, #jocuri video copii, #pierderea auzului declin creier, #jocuri video dependenta , #stiri externe