Dezbateri aprinse in Camera pe tema unui proiect privind redeventa miniera

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 14:13
1220 citiri
Dezbateri aprinse in Camera pe tema unui proiect privind redeventa miniera
Foto: Arhiva

Deputatul independent Gheorghe Zoicas a solicitat, marti, retrimiterea la Comisia de industrii a unui proiect de act normativ privind redeventa miniera, opozitia profitand de moment pentru a critica proiectul de la Rosia Montana.

"Tinand cont de dezbaterile care au loc la aceasta ora la toate posturile de televiziune, in toate mediile, referitor la proiectul Rosia Montana acest proiect s-ar dori sa fie scos de la vot final si aceasta dezbatere sa fie purtata pur tehnic de catre cei care reprezinta Executivul pentru ca dorim sa vedem pozitia clara a Guvernului in ceea ce priveste expoatarea aurului si a argintului. Nu putem sa facem referire numai la Rosia Montana", a spus Gheorghe Zoicas, precizand totodata ca ar dori infiintarea unei subcomisii in cadrul comisiei de industrii pentru discutarea acestei teme.

Propunerea de act normativ privind completarea articolului 45 din Legea 85/2003, Legea minelor, arata ca in termen de 30 de zile de la fiecare incasare la bugetul de stat cu titlul de redeventa miniera, o cota de 5% din aceste sume sa fie transferate autoritatilor publice locale pe al carui teritoriu administrativ se desfasoara exploatarea pentru care s-a achitat redeventa. Acest proiect de lege are raport de respingere din partea Comisiei de industrii si se afla la vot final.

Solutia lui Zoicas a fost sustinuta si deputatul PSD Aura Vasile care a aratat ca parlamentarii social-democratii doresc scoaterea proiectului de lege privind redeventa miniera de pe ordinea de zi. "Si noi solicitam scoaterea de pe ordinea de zi, retrimiterea la comisia de industrii si realizarea unui singur raport cu toate proiectele de legi care solicita mascat sau mai putin mascat modificari intr-o zona atat de sensibila care trebuie sa ramana o avere pe care noi o lasam generatiei viitoare din Romania", a declarat Aura Vasile in cadrul dezbaterilor. In replica , Ioan Oltean, presedintele de sedinta, i-a atras atentia Aurei Vasile ca un asemenea proiect nu se afla pe ordinea de zi.

Si liberalii s-au alaturat solicitarii PSD. Insa Relu Fenechiu(PNL) a cerut retrimiterea la comisia de specialitate a unui alt proiect de act normativ privind Legea minelor care prevede ca activitatile miniere de exploatare a metalelor si pietrelor pretioase sa se poata efectua doar de catre societatile comerciale cu capital majoritar de stat si obiect de activitate exclusiv in industria miniera. "Avand in vedere ca atat Guvernul cat si Presedintia au recunoscut ca contractul pentru exploatarea zacamintelor aurifiere de la Rosia Montana nu este benefic pentru statul roman si trebuie renegociat, va atrag atentia ca atat la punctul 32, cat si la punctul 34 la amendamente respinse exista modificari in Legea minelor care fac referire la acest subiect.

Este motivul pentru care ma alatur si eu colegilor mei si o sa va propun intoarcerea la comisie a celor doua legi pentru a gasi o rezolvare a problemelor la care se chinuie Guvernul si Presedintia sa gaseasca o rezolvare. Una din marile probleme ale exploatarii miniere este aceea ca din aceasta exploatare statul roman si romanii nu ar castiga mai nimic. Intr-una din propunerile legislative noi propunem ca exploatarile aurifiere sa nu poata fi facute decat de companii la care statul roman sa fie majoritar", a sustinut liberalul Fenechiu.

Ulterior, Oltean a cerut ca solicitarea Opozitiei si a lui Zoicas sa fie supusa atentiei la sedinta de vot final. "Ati incalcat Regulamentul incepand cu prima zi a acestei sesiuni", i-a spus Aura Vasile presedintelui de sedinta, care a aratat ca atata timp cat nu exista vot final nu are ce sa supuna la vot. "Domnule presedinte faceti-va o poza pe scaunul asta ca este ultima sesiune in care o sa mai stati pe el", a adaugat deputatul PSD. "Vise, vise, visati frumos!", a replicat Oltean.

In final, Oltean a supus la vot ordinea de zi pentru dezbateri, precizand ca marti nu este programat vot final, iar solicitarea de retrimitere sa fie votata la sesiunea de vot final, care va avea loc saptamana viitoare. Ordinea de zi pentru dezbateri a fost votata cu 41 de voturi favorabile si 36 impotriva, iar discutiile pe acest subiect au fost oprite.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#lege redevente Camera Deputatilor , #camera deputatilor