O campanie turbata (Opinii)

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 07:28
4216 citiri
O campanie turbata (Opinii)
Foto: wordpress.com

Apropierea campaniei electorale provoaca adevarata turbare in mass-media, in presa scrisa, dar mai ales pe Net si la TV. Este explicabil, deoarece aceiasi jurnalisti si politicieni activi in presa se manifesta si pe diverse canale TV.

De aceea, exista mereu o coincidenta stilistica, tematica si de subiecte intre produsele jurnalistice printate si cele audiovizuale.

Astfel ca divortul, sfada, amantlacul, leafa, somnul, casele, masa si acareturile, masinile, prietenii, colegii... au ajuns subiecte de presa, desi apropierea campaniei electorale ar fi trebuit sa starneasca o legitima curiozitate asupra programelor cu care se prezinta candidatii pentru obtinerea voturilor.

Injuratura ca politica

Din pacate, in Romania, programele si ideologiile politice nu aduc cine stie ce voturi: partidele nu stiu sa le faca atractive, nu sunt in stare nici sa le explice, nici sa le sustina.

De aceea, sufragiile se obtin in marea majoritate prin campanie negativa, prin voturi contra. Mesajul negativ e mai usor de asimilat, prinzand mai bine la baza societatii noastre, daca este insotit de stiri-bomba, de tipul: X l-a inselat pe Y, i-a luat banii, l-a dat pe mana organelor..., sau Z si-a alungat nevasta, mama, si-a batut copilul...

Atacul la persoana, ca si batjocura, jignirea, injurierea nu sunt specii jurnalistice precum stirea, informatia, reportajul, analiza, comentariul unor fapte, actiuni, fenomene politice, ci au a face cu Codul Penal si cu acela al deontologiei profesionale si al bunelor maniere in presa.

Din cauza ca nici Clubul Roman de Presa, nici Justitia nu pot face prompt ordine, atacurile s-au inmultit peste masura, devenind regula, nu exceptia.

Pentru un vot in plus

Daca asmutirea candidatilor si a sustinatorilor acestora de catre presa face parte din cutumele bataliei electorale, atacurile la persoana vin din zonele inculte si needucate ale politicii, dar o societate nu mai poate fi astazi condusa de oameni fara scoala.

De aceea, aducerea in discutie publica a unor defecte corporale, a unor obiceiuri si ticuri manifestate in particular, a unor greseli care privesc viata personala nu cadreaza nici cu meseria de jurnalist, nici cu aceea de politican.

Or dezvaluirile de acest tip fac deliciul spatiului public, stiri de tipul can-can fiind chiar materia prima a unor tabloide cu mare rating sau a unor rubrici, pagini foarte cautate de o anume parte a cititorilor, a spectatorilor.

Unde dai si unde crapa

Fapte dintre cele mentionate mai sus apar si in spatiul public al democratiilor respectabile, insa incidenta lor e incomparabil mai redusa ca la noi.

Aici, barfa nationala si atacurile josnice, mocofanesti au depasit demult faza narativa, trecand la fabulatii, la inventarea unor defecte: Crin doarme toata ziua si lipseste din aceasta cauza de la job, ba-l mai si invita pe Gigi in PNL; Marga habar n-are de cultura si vrea sa conduca ICR pomenind de inventia veche a caloriferului, cu nimic mai prejos de a rachetei, a becului, a patefonului; Ponta e un ageamiu, cel mai prost prim-ministru pentru ca...

Un alt specific national este ca astfel de atacuri nu reusesc sa creeze cine stie ce brese in imaginea si notorietatea personajelor vizate, ci le victimizeaza: populatia simte sau intuieste zona din care vin, iar renasterea simpatiei reuseste uneori sa readuca in prim-plan figurile ostracizate, vezi cazul condamnatului Adrian Nastase sau al mult-hulitului Calin Popescu Tariceanu.

Atacul si bumerangul

Minciunile devin calomnii si procese de intentie: va fi fiind el Crin Antonescu somnoros, dar ca presedinte interimar si ca lider de partid ce i se poate? Iar Becali isi negociaza de 5 luni intrarea in PNL.

Este adevarat ca Andrei Marga, seful ICR, a pomenit de calorifer, insa a facut-o intr-un context care merita explicat: fosta conducere a institutului se axase majoritar pe literatura, pe un numar infim de scriitori, si aceia alesi dintr-o anume zona a politicului, iar rolul acestei institutii trebuie sa fie mult mai larg: sa prezinte pe langa arte, cultura si stiinta, tehnica, religia, realitatile romanesti.

In plus, istoria actuala a Romaniei e un lung sir de voievozi si razboaie, iar evolutia civilizatiei si a culturii poporului roman a fost lasata la voia intamplarii. De altfel, recunoscandu-i-se competentele sistemice si epistemologice, Andrei Marga a primit invitatia extrem de onorabila pentru Romania de a participa la modernizarea structurilor Puterii in UE.

Va fi ea turbata campania, dar "Calomniati! Calomniati! Poate ramane ceva!" va functiona si ca bumerang.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#campanie electorala calomnie, #campanie electorala atacuri presa, #presa campanie electorala parlamentare , #campanie
Comentarii