Revizuirea Constitutiei: Textul noii Legi Fundamentale, in sfarsit public - Iata ce prevede

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 16:47
4317 citiri
Revizuirea Constitutiei: Textul noii Legi Fundamentale, in sfarsit public - Iata ce prevede

Textul propunerii legislative de revizuire a Constitutiei a fost publicat pe site-ul comisiei parlamentare care s-a ocupat cu redactarea ei, iar vineri propunerea a fost trimisa la Curtea Constitutionala.

Textul include observatiile facute anterior de Consiliul Legislativ si cele ale reprezentantilor Comisiei de la Venetia, sustin autorii legii, dupa cum se precizeaza pe site-ul Comisiei comune de revizuire a Constitutiei.

Incepand de astazi, Curtea Constitutionala are termen 10 zile sa se pronunte asupra respectarii dispozitiilor constitutionale privind modificarea Legii fundamentale. Documentul trebuie sa fie insotit si de avizul Consiliului Legislativ. Proiectul de lege sau propunerea legislativa se prezinta apoi Parlamentului pentru inceperea dezbaterilor, dar numai impreuna cu decizia Curtii Constitutionale.

O prima varianta a proiectului de revizuire a Constitutiei s-a incheiat in vara anului trecut. Ulterior s-au primit observatii din partea Consiliului Legislativ si a Curtii Constitutionale.

Imediat dupa inceperea primei sesiuni parlamentare din acest an, comisia de revizuire s-a intrunit din nou, fara membrii PDL care au refuzat sa mai participe, si a adoptat o noua serie de amendamente, dintre care o parte au starnit controverse publice. Printre acestea se numara mai multe prevederi referitoare la interceptari si arestare preventiva.

Revizuirea Constitutiei: Prevederile legate de interceptari, arest, probe ilegale ce pot fi folosite in proces

Unul dintre cele mai disputate amendamente este cel formulat de senatorul PSD Ioan Chelaru, care prevede ca probele obtinute ilegal pot fi folosite, dar doar de acuzat, nu si de procuror. "Este interzisa folosirea unei probe obtinute ilegal, cu exceptia cazului in care aceasta este folosita in favoarea celui acuzat", se arata in noua forma a alineatului 14 al articolului 23. Initial, articolul prevedea ca "Este interzisa folosirea unei probe obtinute ilegal". Noua forma a fost votata in unanimitate de membrii comisiei.

Noile prevederi au fost adoptate fara consultarea Consiliului Superior al Magistraturii, motiv pentru care plenul acestei institutii a solicitat presedintelui Senatului sa i se permita participarea la lucrarile comisiei.

"Pe 5 februarie 2014, reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii au transmis Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei o scrisoare prin care isi exprima disponibilitatea de a participa la lucrarile acesteia.

Avand in vedere recomandarile cuprinse in ultimul Raport MCV si discutiile purtate cu reprezentantii Comisiei de la Venetia, Consiliul Superior al Magistraturii considera necesara participarea la dezbaterile privind elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei ce vizeaza autoritatea judecatoreasca sau au un impact in activitatea judecatorilor si procurorilor", se arata in comunicatul remis presei dupa sedinta de joi a plenului CSM. Prea tarziu insa, comisia definitivase deja textul proiectului legislativ.

Presedintele Comisiei, Crin Antonescu, a anuntat, marti, imediat dupa finalizarea proiectului, ca acesta va fi trimis Guvernului, Curtii Constitutionale si Comisiei de la Venetia, dupa care va intra in dezbaterea Camerelor Parlamentului.

Conform legii, in termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constitutiei, Curtea Constitutionala se pronunta, din oficiu, asupra acesteia, urmand ca ulterior ea sa fie validata si printr-un referendum national.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#noua Constitutie, #proiect revizuire constitutie, #forma finala noua Constitutie , #constitutie
Comentarii