FMI in Romania - sindromul studentului in sesiune

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 14:03
5340 citiri
FMI in Romania - sindromul studentului in sesiune

Delegatia FMI este la Bucuresti pentru evaluarea periodica, de care depinde eliberarea urmatoarei transe a imprumutului, si, ca de obicei, autoritatile romane se comporta precum studentul lenes in sesiune. Au incercat un hei-rup salvator in ajunul examenului, iar acum stau cu degetele incrucisate in speranta unui bilet norocos.

Adevarul e ca e nevoie de mult noroc si de tot atata indulgenta a examinatorului, pentru ca studentul n-a facut mai nimic din ce trebuia. In primele trei luni ale anului incasarile bugetare au fost sub asteptari, in timp ce cheltuielile au fost in crestere.

Aparatul bugetar nu a fost restructurat, este in continuare imens si consuma un procent dublu din PIB (9%) fata de celelalte tari UE. Asistenta sociala nu a fost nici ea reformata, astfel incat primesc ajutor de la stat, de-a valma, si oameni care au intr-adevar nevoie, dar si cei care n-ar fi indeptatiti la niciun leu.

Tinta de deficit bugetar fixata poate fi atinsa doar daca va creste numarul platilor restante ale statului catre mediul privat. Iar arieratele sunt deja o imensa problema. La sfarsitul lui 2008, arieratele erau de 1,08 miliarde de lei. In decembrie anul trecut, se ridicau la 1,5 miliarde de lei, suma care, potrivit acordului cu FMI, trebuie injumatatita pana in septembrie si din nou injumatatita pana la sfarsitul anului.

Aceste arierate sunt, de fapt, datorii ale statului fata de firmele private. Sunt bani de care Guvernul priveaza, practic, mediul privat, bani care, ajunsi in mediul privat, ar putea genera si locuri de munca, si venituri bugetare.

Oare de ce trebuia sa vina FMI pentru a obliga Guvernul sa plateasca mai rapid aceste datorii? Cu siguranta, Guvernul nu acumuleaza datorii dintr-o placere perversa, ci pentru ca nu are de unde, iar ce are risipeste pe un aparat bugetar supradimensionat si pe clientela politica.

Asa ca acum Executivul incearca sa obtina o rearanjare a graficului de achitare a arieratelor ca sa nu depaseasca deficitul bugetar convenit. Adica negociaza mentinerea cu perna la gura a sectorul privat, singurul care poate aduce bani la buget. Si atunci, de unde se asteapta Guvernul sa-si sporeasca veniturile? Din largirea bazei de impozitare, ni se spune. Cum, in conditile in care firmele platitoare de impozit sunt tot mai putine, profiturile lor aducatoare de impozite sunt tot mai mici, numarul salariatilor platitori de impozite este tot mai mic, consumul aducator de TVA este in scadere?

Singura solutie care se profileaza este sporirea TVA, care va provoca o si mai mare scadere a consumului. Adica acum Executivul isi negociaza furtul propriei caciuli.

Pana cand Guvernul nu va reduce drastic cheltuielile bugetare prin restructurari serioase si nu va stimula cu adevarat economia, macar prin achitarea arieratelor, nu exista sansa de iesire din blocaj oricate amanari vor mai fi negociate. Si sa nu uitam ca ceasul unei bombe ticaie deja: urmatoarea transa de la FMI nu va mai merge la pensii si salarii. De unde vor fi platite, daca vor fi in aceeasi suma totala, iar veniturile la buget nu vor creste?

Cu cateva zile inainte de a trebui sa dea raspunsuri la aceste intrebari, Guvernul, biciuit nitel de la Cotroceni, a dat semne ca s-ar gandi din nou la restructuri la nivelul aparatului bugetar si al alocatiilor bugetare. Studentul si-a facut fituicile si spera sa nu fie prins. Dar studentul acesta nu intelege ca-si fura singur caciula pentru ca tot ceea ce nu acumuleaza si nu face acum se va razbuna mai tarziu.

Toate guvernele Romaniei s-au comportat astfel de-a lungul timpului. Reformele, cate s-au facut, au fost facute pe picior, in ultima secunda, ba sub presiunea exigentelor NATO, ba sub presiunea negocierilor cu UE, ba datorita conditiilor impuse de FMI.

Spre deosebire de polonezi, noi nu am avut niciodata o forta politica dispusa sa ia taurul de coarne, care sa aiba si stiinta si vointa politica pentru a lua masuri autentice de reforma, nu pentru ca sunt cerute in afara, ci pentru ca altfel tara nu poate iesi din baltire.

Deocamdata, cel mai bun lucru la care putem spera este ca presiunea FMI sa fie suficient de puternica incat Guvernul sa mai taie ceva din aparatul bugetar, sa mai deblocheze din datoriile catre firme si, precum caruta cu roti patrate, economia Romaniei sa se urneasca.

Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#FMI Romania bani, #Guvern reforma FMI , #guvern