Cum vor politicienii să crească natalitatea României oferind mașini cu șapte locuri familiilor numeroase. Ungaria dă zeci de mii de euro cuplurilor tinere

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 03:05
4988 citiri
Cum vor politicienii să crească natalitatea României oferind mașini cu șapte locuri familiilor numeroase. Ungaria dă zeci de mii de euro cuplurilor tinere
Cuplul se bucură de venirea pe lume a unui copil FOTO: Unsplash.com

Autoriățile române se pregătesc să stimuleze natalitatea în România. Astfel, în noul guvern a fost creat un nou minister care se va ocupa de acest aspect. Este vorba despre Ministerul Familiei şi Tineretului.

Acest departament nu este o invenție a politicienilor români. În alte state din Europa, astfel de ministere reprezintă o normalitate și se ocupă de susținerea familiilor și copiilor, cei care contribuie la creșterea natalității, având de fapt o serie de beneficii sustenabile care îi ajută să asigure celor mici o creștere sănătoasă.

La noi, portofoliul, care a revenit senatoarei PSD Gabriela Firea și care vrea, printre altele, să crească natalitatea ”prin măsuri concrete care să ofere ajutor real familiilor”, se referă la diverse vouchere și subvenții. În comparație, țara vecină Ungaria acordă credite subvenționate de zeci de mii de euro cuplurilor care se căsătoresc, iar o parte din datorie va fi ștearsă la nașterea celui de-al doilea copil.

Politologul Cristian Hrituc: ”Din păcate, în programul de guvernare am văzut un ”ghiveci” de măsuri”

Politologul Cristian Hrituc a comentat pentru Ziare.com acest demers al guvernului spunând că inițiativa în sine este bună însă rămâne de văzut dacă va putea fi pusă în practică.

”Este un lucru bun că în sfârșit se acordă o atenție deosebită situației demografice. Nu cred că era nevoie de un minister al Familiei, dar avem un prim punct de plecare, că o astfel de temă devine o temă de importanță deosebită.

În ultimii ani, au fost mai multe semnale de alarmă trase pe acest domeniu, s-a putut observa și în rapoartele Institutului Național de Statistică că avem un fenomen îngrijorător, că populația României îmbătrânește, că avem o piramidă a vârstelor răsturnată, că avem o migrație masivă, lucruri care în câțiva ani vor duce la probleme grave, de la lipsa forței de muncă și riscul de a nu mai avea cum să susținem actualul sistem de pensii și până la imposibilitatea de mai dezvolta din punct de vedere economic țara”, a explicat analistul.

El a mai precizat că aceste măsuri au fost anunțate fără a avea la bază un studiu de impact pentru a vedea dacă și cum vor funcționa.

Din păcate, în programul de guvernare am văzut un ”ghiveci” de măsuri. Sunt măsuri care sună bine, dar nu avem un studiu de impact, nu știm dacă avem bani să le aplicăm, pe ce perioadă și în ce condiții. Par mai degrabă măsuri de susținere socială și nu măsuri de politici publice, care au rolul de creștere a natalității. Nu am văzut studii care să arate că măsura x este benefică pentru femeile din categoria de vârstă 20-30 de ani, salariate, care trăiesc în urban și măsura y care este benefică pentru categoria femeilor din rural cu vârstă cuprinsă între 30 și 40”, a explicat Cristian Hrituc.

”Românii trebuie să vadă că au servicii publice de calitate în cel puțin două domenii: educație și sănătate”

Specialistul a explicat că sprijinul pentru achiziționarea locuinței nu va crește natalitatea, ci un domeniu economic.

”Se vorbește de sprijin pentru achiziționarea unei locuințe, dar și până acum am avut programul ”Prima Casă” și nu putem constata că a avut efect în domeniul creșterii natalității, ci mai mult în domeniul construcțiilor. Până la urmă, contează însă ce bani vor fi disponibili pentru aceste măsuri”, a explicat Cristian Hrituc.

Expertul a vorbit și despre faptul că românii cu venituri peste medie au început să emigreze pentru că țara noastră nu le satisface nevoile atunci când vine vorba despre sănătate și educație, pentru copiii lor.

”Guvernul trebuie să înțeleagă însă că cea mai mare problemă când vine vorba de natalitate și de creșterea demografică este alta și că până nu se va rezolva aceasta, politicile de creștere demografică nu vor da rezultate.

Românii trebuie să vadă că au servicii publice de calitate în cel puțin două domenii: educația și sănătatea.

Acum au ajuns să emigreze oameni cu un statut social bun, cu venituri peste medie, care își doresc să ofere copiilor lor un sistem de educație performant, care vor să aibă siguranța că dacă se duc la un spital, nu pleacă de acolo mai bolnavi decât au venit.

Dacă în anii 2000 plecau oameni cu venituri modeste, pentru a-și câștiga traiul afară, acum pleacă oameni care nu au probleme financiare aici, dar vor servicii de calitate pe care statul român nu le oferă.

Dacă mai adăugăm și ”atmosfera politică” care creează percepția unui regres continuu, avem un tablou extrem de trist, de depresiv. Românii care pleacă afară și care fac copii acolo nu se vor întoarce într-o țară care le oferă mult mai puțin decât au ei la momentul acela”, a mai explicat analistul politic.

Cristian Hrituc a mai spus că ”este nevoie de măsuri pe toate planurile, nu doar măsuri care au ca scop creșterea natalității”.

”Avem nevoie de reforme în domeniul sănătății, al educației, astfel încât românii să aibă parte de servicii de calitate, să simtă că banii din impozitele lor sunt cheltuiți eficient, ca să își dorească să rămână aici, să își facă o familie. E nevoie de un mediu mai predictibil, să nu se trăiască cu spaima că țara stă pe buza prăpastiei așa cum era în epoca Dragnea sau că peste noapte tinerii antreprenori se văd cu afacerile închise și nu își mai pot întreține familiile”.

Populația României, în continuă scădere

Populaţia rezidentă a României a fost, la 1 ianuarie 2021, de 19.186.000 persoane, în scădere cu 142.600 persoane faţă de 1 ianuarie 2020, cauza principală a acestei scăderi fiind sporul natural negativ, iar al doilea motiv îl constituie fenomenul de emigrare. Populaţia urbană, precum şi cea de sex feminin sunt majoritare (53,6%, respectiv 51%), iar fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze, ridicându-se la 123,9 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani, arată noile date oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Statisticile mai indică faptul că până în 2050 România este în pericol să aibă o populație de doar 15 milioane, din care o treime vor fi pensionari. Anul 2020, marcat de criza de sănătate, este al 31- lea an în care sporul natural este negativ. În acest sens, România se confruntă cu câteva fenomene negative: scăderea numărului de nou născuți și creșterea numărului de decese și migrația masivă a populației în ultimii ani. Având în vedere această situație, este necesară luarea unor măsuri urgente care să vină în sprijinul natalității.

Ce măsuri propune guvernul român pentru creșterea natalității în România

Conform programului de guvernare, Ministerul Familiei vrea să stimuleze natalitatea prin câteva măsuri ce ar trebui să ajute familiile care doresc să aibă copii.

Ministerul Familiei își propune ca stimularea natalității prin susținerea familiilor să devină un obiectiv național și o prioritate pentru guvern;

  • Extinderea programelor de tip școala după școală (after school);

  • Instituirea unui sistem de vouchere din care beneficiarii să poată acoperi costurile unor servicii specifice în domenii precum educația, sportul, sănătatea și cultura. Bunicii, respectiv frații majori șomeri să poată beneficia de indemnizația de creștere a copilului în locul părinților, dacă părintele se întoarce la locul de muncă;

  • Susținere financiară pentru familii în vederea achiziționării de echipamente necesare în procesul de tranziție digitală (pentru a face față noilor provocări produse de pandemia Covid19, în special școala online și telemuncă la anumite categorii de salariați);

  • Facilități fiscale pentru întreprinzătorii care oferă lucrătorilor anumite beneficii favorabile familiei (ex. decontare cheltuieli creșă sau învățământ);

  • Program de finanțare pentru achiziția unor autoturisme familiale (de 7 persoane/locuri);
  • Program de credite personale pentru tineri familiști (FamilyStart);

  • Acordarea unui grant de 30% din valoarea construcției/achiziției unei locuințe noi (începută în 2022) familiilor cu copii mai mici de 15 ani și care nu dețin în prezent o locuință. Grantul se acordă la finalizarea locuinței și nu poate depăși suma de 45.000 euro în mediul urban, respectiv 30.000 euro în mediul rural;

  • Program de credite pentru achiziționarea de locuințe pentru tineri familiști, subvenționat de stat luând în considerare ca un criteriu de punctaj numărul de copii. Program de asistență pentru construirea primei case, în parteneriat cu administrațiile locale;

  • Dezvoltarea sistemului instituțional de îngrijire timpurie a copiilor (program creșe, instituții de consultanță familială, medicină de familie și pediatrie, înființarea unei rețele de consultanți de sănătate / asistenți medicali comunitari).

  • Reducerea progresivă a cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate, în funcție de numărul de copii aflați în întreținere, până la o scutire totală pentru cei care au în întreținere cel puțin 3 copii;

  • Facilități acordate de administrațiile locale: ex. loturi pentru construirea de case, instituirea unor facilități privind taxele și impozitele locale;

  • Acordarea posibilității autorităților administrațiilor publice locale de a sprijini familiile care au în întreținere copii prin reduceri/scutiri de taxe și impozite, precum și prin acordarea unor burse școlare complementare pentru elevii care provin din familiile numeroase;

  • Oferirea unui sprijin financiar acordat o singură dată, la nașterea fiecărui copil, familiilor vulnerabile, inclusiv familiilor monoparentale, al căror venit per familie este sub nivelul salariului minim brut pe economie garantat în plată;

  • Sprijin acordat angajatorilor/ consorțiilor de angajatori pentru amenajarea unor spații destinate supravegherii și îngrijirii copiilor cu vârstă preșcolară (0-6 ani) sau pentru crearea de parteneriate cu entități specializate care oferă servicii de îngrijire copii, în vederea asigurării echilibrului dintre viața profesională și cea de familie;

Cine a propus să fie înființat Ministerul Familiei

Ideea unui Minister al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse a venit de la UDMR la negocierile purtate în ultimele săptămâni pentru formarea noii coaliții de guvernare de la Palatul Victoria.

Kelemn Hunor declara, pe 16 septembrie, în cadrul Conferinţei Aleşilor Locali ai Uniunii de la Târgu Mureş, că Programul "Împreună pentru familie", nu este o chestiune ideologică, ci este baza tuturor politicilor naţionale.

”Nu este doar o chestiune demografică, doresc să subliniez acest lucru. ”Împreună pentru familie” nu este o chestiune ideologică, este şi una ideologică, dar nu numai, nu este o chestiune economică. Este baza tuturor politicilor naţionale, pentru că, dacă nu se nasc copii, dacă familia nu este puternică, atunci comunitatea va slăbi.

Şi dacă va slăbi comunitatea, atunci mai devreme sau mai târziu viziunea aceea pe care noi am formulat-o – ”Să rămânem maghiari”, să rămânem o comunitate de succes, toate acestea nu se vor întâmpla. Avem nevoie de rezerve, avem nevoie de copii pentru viitor, de aceea spun că este vorba despre mult mai multe decât soluţionarea unei probleme demografice, gestionarea unei probleme sociale”, a arătat Kelemen Hunor, în cadrul dezbaterii, potrivit traducerii oficiale citată de Agerpres.

Cum este în Ungaria

Agenda ce vizează întărirea familiilor şi promovarea nașterii a fost activată de câțiva ani deja, în Ungaria, unde clasa politică a găsit metode de a ajuta familiile să dea naștere numărului de copii pe care îl doresc de fapt. S-a demonstrat că există un decalaj semnificativ între numărul dorit de copii și cel al copiilor născuți efectiv. De altfel, conform unui studiu publicat în 2019, populația Ungariei scade cu peste 30.000 de persoane pe an.

Conform estimărilor, o medie de doi copii pe familie ar putea rezolva această problemă demografică. De altfel, premierul ungar Viktor Orban a declarat, imediat după realegerea sa în fruntea guvernului ungar, că va lua măsuri suplimentare pentru creșterea natalității. Pentru că, recentele măsuri au sprijinit mai ales familiile cu o situație economică mai bună, în timp ce prevederile pentru familiile sărace au rămas practic neschimbate, conform unui raport al Comisiei Europene din 2018.

Astfel, au fost gândite strategii care să îi ajute și pe părinții care au venituri mici sau cu mai mulți copii: zile libere, prețuri mai scăzute pentru creșe, grădinițe și școli fac parte din măsurile pentru astfel de familii cu posibilități reduse.

În 2019, Ungaria a pregătit un baby boom cu scutiri de taxe și credite avantajoase

Femeile maghiare cu patru copii sau mai mulți vor fi scutite pe viață de la plata impozitului pe venit, a spus premierul, dezvăluind planuri menite să crească numărul de copii care se nasc, se arată într-un material publicat de BBC.

A fost o modalitate de a apăra viitorul Ungariei fără a depinde de imigrație, a spus Viktor Orban.

Tot guvernul de la Budapesta a introdus în urmă cu doi ani un o nouă schemă pentru a sprijini căsătoriile. Premierul naţionalist Viktor Orban a făcut o prioritate din a convinge cât mai mulţi cetăţeni ungari să se căsătorească şi să aibă copii, pentru a opri declinul demografic. El a introdus o serie de avantaje fiscale şi alte programe pentru a sprijini familiile.

Astfel, cuplurile care decid să căsătorească până ce mireasa împlineşte 41 de ani pot accesa împrumuturi subvenţionate care pot ajunge până la 10 milioane de forinţi (33.000 de dolari).

O treime din credit va fi ştearsă dacă soţii fac doi copii, iar întreaga datorie va fi eliminată dacă vor avea trei copii.

Orban a spus că „pentru Occident”, răspunsul la scăderea natalității în Europa a fost imigrația: „Pentru fiecare copil dispărut, ar trebui să vină unul și atunci cifrele vor fi bune. „Oamenii maghiari gândesc diferit”, a spus el. "Nu avem nevoie de numere. Avem nevoie de copii maghiari".

În același timp, secretarul de stat pentru familii din Ungaria, Katalin Novak, este de părere că este tot mai dificilă creșterea numărului de nașteri deoarece sunt tot mai puține femei aflate la vârsta fertilă, iar numărul acesta va scădea cu 20% în următorul deceniu.

Noul pachet guvernamental, a subliniat ea, se bazează pe numărul de copii pe care cuplurile ar dori de fapt să aibă și apoi să îi încurajeze cu ajutorul financiar. Scopul este de a crește rata fertilității la 2,1 până în 2030.

Și măsurile lor sunt criticate

Se pare însă că măsurile luate de guvernul ungar sunt criticate de opozanții guvernului Orban care spun că politica pro-familie a vizat până acum familiile înstărite și a ignorat săracii maghiari, inclusiv pe cei aproximativ 750.000 de romi.

  • Scutirea de impozite ajută foarte puțin familiile care oricum plătesc puține taxe.

  • Subvențiile pentru locuințe de 35.000 de euro au fost oferite familiilor capabile să investească o sumă similară proprie - dar puțini romi au astfel de economii.

  • Guvernul naționalist Fidesz a redus plățile de asistență socială și a redus numărul de luni pentru care cei care au fost șomeri le pot solicita.

  • Populația a scăzut în mod constant, de la un vârf de 10,7 milioane în 1980, la sub 9,7 milioane în prezent.

Aproximativ 600.000 de maghiari s-au mutat în vestul Europei în ultimul deceniu - este imposibil de calculat câți se vor întoarce.

Măsurile luate de România, motiv de amuzament pentru maghiari

Un preot maghiar explică pe scurt, pe pagina sa de Facebook, ce programe guvernamentale sunt în Ungaria pentru creșterea natalității, pentru familie cu mai mult de 2 copii:

- scutiri de taxe;

- scutiri de taxe;

- credit imobiliar fără dobândă;

- scutiri de taxe.

Programe similare de la noul Minister al [Tineretului și] Familiei, din România:

"Ministrul Familiei are mai multe proiecte pentru creșterea natalității, cum ar fi Programul de finanțare pentru achiziția unor autoturisme familiale (de 7 persoane/locuri)".

Cu se ocupă ministerele familiei din alte țări

În țările din vestul Europei acest minister al familiei se ocupă, de fapt, cu sănătatea comunitară.

În Norvegia, un astfel de minister a apărut încă din 1956 și este un portofoliu foarte important pentru guvernul de la Oslo, scrie Digi 24. Acesta se ocupă cu îngrijirea copiilor.

În Marea Britanie, un astfel de minister ajută familiile defavorizate. La inițiativa acestuia, copii din Regatul Unit primesc o masă gratuită la școală.

Ministerul Familiei există și în Germania, și are în vedere sănătatea mintală a copiilor și integrarea lor în comunitate.

În Franța, acest departament este în subordinea Ministerului Sănătății și are ca obiective sprijinirea copiilor și tinerilor să trăiască în familii sănătoase care să fie strâns conectate de comunitatea și cultura lor.

Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#ministerul familiei romania, #cresterea natalitatii, #masuri crestere demografica , #guvern