Pohta lui Vlasov, inca un bir pe firme! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 23:57
7679 citiri
Pohta lui Vlasov, inca un bir pe firme! (Opinii)

Mihail Vlasov nu se lasa si pace! Daca tot nu a reusit (inca?) sa puna mana pe Registrul Comertului, atunci macar incearca sa-si sporeasca puterile in limitele Camerei de Comert, pe care o conduce. Printr-un proiect de lege inaintat de trei parlamentari, PNL, PSD si minoritati, Camera de Comert ar urma sa primeasca niste puteri cu totul si cu totul exceptionale.

Nu numai ca va aviza organizarea de catre orice persoana fizica si juridica, inclusiv de catre guvern, a targurilor si expozitiilor, dar va da si atestate de inregistrare si de actualizare anuala a comerciantilor in baza de date a Camerei. Adica firma va avea obligatia sa se inscrie si la Registrul Comertului si la Camera de Comert. Cine nu va respecta dubla obligatie nu va putea functiona.

Batalia e veche. In 2007 si 2008, Mihail Vlasov, liberal greu, socrul ministrului PNL Cristian David, a vrut sa puna mana pe Registrul Comertului, pe care sa-l preia de la minsterul Justitiei. Doua initiative legislative pe acesta tema au fost respinse.

In ultimul an al guvernului Tariceanu, asaltul a fost major, printr-o ordonanta de urgenta intocmita de ministrul Ovidiu Silaghi. Buturuga, pe atunci mica, care a rasturnat planul a fost ministrul de atunci al Justitiei, Catalin Predoiu care a blocat ordoanata, spre furia dezlantuita a unor inalti fruntasi liberali in frunte cu Mihail Voicu.

Ministrul Predoiu a prezentat o documentatie pe zeci pe pagini despre neconstitutionalitatea ordonantei, dar si despre conotatiile penale pe care le poate lua o asemenea decizie a guvernului. Calin Popescu Tariceanu, desi initial fusese de acord, s-a temut sa riste totusi atat de mult si a respins proiectul de ordonanta.

A urmat inca un asalt, in timpul guvernarii PDL-PSD, nu prin ordonanta de urgenta, ci prin proiect de lege. Exista informatii ca la niveluri inalte ar fi ajuns informari SRI referitoare la valize cu bani care s-au plimbat prin parlament. Se pare ca nimic nu a fost precupetit. Cand dl. Vlasov parea ca-si atinsese visul cu mana, ghinion!, s-a opus Curtea Constitutionala si actul normativ a cazut.

In timpul mandatului d-nei Pivniceru, amica apropiata a lui Mihail Vlasov, s-a consumat inca un asalt. D-na Pivniceru nu a initiat, dar nici nu s-a opus (desi putea sa citeasca documentatia fostului ministru) unui proiect de lege emis de mai multi liberali, intamplator in relatii patrimoniale cu Camera de Comert, prin care, in pofida deciziei anterioare a CCR, s-a incercat din nou mutarea Registrului Comertului de la ministerul Justitiei la Camera de Comert. Proiectul a fost respins.

Daca tot nu-l poate lua, ce s-a gandit Mihail Vlasov? Sa-l dubleze. Pentru firme, o dubla cheltuiala si o dubla birocratie, inca o lovitura.

Ce castiga Mihail Vlasov? Foarte multi bani desigur. Registrul Comertului este o afacere ideala, cu cheltuieli minime si profit fabulos. O afacere anuala de 240 de milioane de lei. Daca nu poate pune mana pe ea, Mihail Vlasov vrea sa isi faca una la fel.

"Va fi inca o lovitura data mediului de afaceri de USL. In 2008, i-am spus lui Mihail Vlasov ca nu voi fi niciodata de acord cu scoaterea Registrului Comertului de sub autoritatea ministerului Justitiei. Mi-a spus 'Excelenta, intr-o zi nu veti mai fi ministru si eu tot voi lua Registrul Comertului!'. Se pare ca asa se va intampla", a declarat pentru Ziare.com Catalin Predoiu.

BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
#Registul Comertului Mihail Vlasov, #Registrul Comertului CCR, #Registrul Comertului Catalin Predoiu , #guvern