Marea minciuna servita de PSD in campania electorala, aceea in baza careia a castigat alegerile, incepe sa crape precum fardul uscat pe un obraz scofalcit. Si din crapaturi incepe sa iasa la suprafata adevarul teribil: nu doar ca imparatul e gol, dar in curand asa va ajunge si fundul Romaniei.
Va aduceti aminte cum a inceput Guvernul Grindeanu guvernarea? Ca un mars triumfal de majorari, incepand cu cresterea salariului minim pe economie. In timp ce dna Vasilescu vestea cresteri de poveste in noua lege a salarizarii bugetarilor care, conform programului de guvernare, ar trebui sa fie adoptata de guvern pana cel tarziu pe 31 martie, iar de Parlament pana in iulie.
Concomitent au inceput si primele semne ca nu totul e chiar in regula. Ianuarie a marcat o scadere serioasa a incasarilor la buget, cu peste 5% mai mici decat in ianuarie 2016, in conditiile in care cheltuielile au fost cu 3% mai mari. Ca sa nu se mai repete necazul, guvernul a lungit luna februarie la propriu cu doua zile, dupa cum a descoperit senatorul liberal Florin Catu. Chiar si asa, incasarile din TVA pe februarie au fost mai mici cu 14% fata de februarie 2016.
Pe la sfarsitul lui februarie, Comisia Europeana cerea guvernului sa explice cum va tine deficitul sub 3%, cand CE estimeaza ca acesta va atinge 3,6% din PIB. La randul sau, FMI a avertizat guvernul ca se duce catre un deficit de 3,7% anul acesta si 3,8% anul viitor. Mai mult, seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, a atras atentia ca "taierile succesive de taxe, cresterile salariale si limitarea investitiilor ameninta sa afecteze aceasta crestere (economica - n.red.) ".
In aceste conditii, nu este deloc surprinzatoare declaratia care i-a scapat ministrului de Finante, Viorel Stefan, si anume ca daca deficitul va derapa, guvernul e pregatit pentru taieri. Oricat de tare s-a enervat dl Dragnea, ceea ce spune dl Stefan e foarte logic, chiar inevitabil as zice, si nici macar o premiera. La taierile din 2010 s-a ajuns dupa dezmatul bugetar al Guvernului Tariceanu, grecii isi platec scump tot dezmatul bugetar ascuns din pix ani de zile.
Exact la situatia Greciei a facut trimitere si comisarul european Corina Cretu, care numai adversar al PSD nu poate fi suspectata ca ar fi, atunci cand a avertizat asupra ingrijorarii care exista la Bruxelles in privinta nesustenabilitatii planurilor guvernului.
Nicio marire care nu are acoperire in economie, nu poate fi facuta fara a fi mai devreme sau mai tarziu decontata. Nu trebuie sa fii doctor in economie ca sa intelegi acest adevar simplu, valabil de la nivelul micro al oricarei familii.
Si ca sa fie tabloul complet, vicepremierul Shaidehh le-a explicat primarilor ca banii pentru cofinantarea investitiilor din bani europeni s-au terminat, iar imprumuturile sunt greu de facut pentru ca, ce sa vezi?, deficitul e umplut deja cu masuri populiste nesustenabile.
Care erau cei doi piloni ai programului de guvernare PSD? Absorbtia fondurilor europene despre care aflam ca nu prea mai exista confinantare si Fondul Suveran de Investitii in privinta caruia nu exista nici macar o schita. Intr-o intalnire informala cu ziaristii, la 1 martie, premierul admitea ca nu prea se stie cum va arata si functiona concret FSI, nici ce companii nu vor intra in el, dar sigur nu cele din domeniul apararii, ca totul e la nivel de evaluari si tatonari. Si cam aceeasi confuzie rezulta si din comunicatele oficiale ale guvernului.
Io zic ca stam bine, nu?
Teama care incepe sa se profileze este nu doar ca guvenrul nu va fi apt sa-si indeplineasca programul de guvernare, ceea ce pana la urma daca aveai un minim realism nici macar nu vad cum puteai sa iti imaginezi ca se va intampla.
Teama e ca guvernul va arunca in aer toate echilibrele fine, greu obtinute, intr-o aventura cinic planuita cu un singur scop. Daca ne uitam in urma, cred ca avem toate motivele sa consideram ca promisiunile din campanie, a caror nesustenabilitate devine evidenta, si generozitatea inceputului de guvernare au avut o singura menire: sa compenseze asaltul asupra justitiei incercat prin OUG13.
Iata insa ca nici cu justitia nu a iesit din prima, o mare parte a electoratului, indiferenta pana acum, a fost ostilizata, iar promisiunile vor fi tot mai greu de indeplinit. Din pacate, pretul adevarului ar putea fi foarte mare pentru noi toti.
Minciun lui fardata a fost vazuta demult de cei ce au folosit... Vezi tot