Opinii: Nu, autonomia nu e ce se spune

Marti, 16 Martie 2010, ora 09:27
3302 citiri
Opinii: Nu, autonomia nu e ce se spune

Greu de gasit un subiect mai rau folosit, mai rau inteles si mai rau explicat decat subiectul autonomiei pe care o cer maghiarii din Romania. E oare asa cum spun cei care o cer sau cum spun cei care o demonizeaza?

"Autonomia e vitala pentru maghiari"

Sa fim seriosi! Maghiarii o duc bine-mersi si fara autonomie teritoriala. Maghiarii nu o duc nici mai bine, nici mai rau in comparatie cu restul cetatenilor romani. Au mai multe drepturi decat minoritatile din aproape toate statele din regiune, incluzand aici invatamant, administratie si justitie in limba lor. Sunt mereu la guvernare.

"Alegerile din Romania se fac pentru a se hotari cine guverneaza cu UDMR", spune o vorba care circula de ani buni. In plus, descentralizarea le aduce si mai mult control asupra administrarii propriilor comunitati.

Poate o utopica autonomie teritoriala le-ar aduce ceva mai multa mandrie nationala, eventual chiar si mai mult control. Dar merita sa ceri asta stiind ce ar insemna pentru covarsitoarea masa a etnicilor romani? Merita sa starnesti tensiuni care ti se pot sparge in cap in conditiile in care lucrurile merg totusi bine din punct de vedere al relatiilor interetnice?

"Maghiarii sunt tot mai agresivi"

De fapt, nu e nici pe departe asa. Presa mediatizeaza excesiv cererile de autonomie ale unor grupuri relative marginale din comunitatea maghiara a Romaniei.

Consiliul National Secuiesc, Partidul Civic Maghiar sau alte asemenea nume reprezinta voci ce fie nu inteleg ca autonomia teritoriala pe criteria entice nu e posibila, fie inteleg dar se folosesc de subiect ca vehicul pentru propria lor felie de putere din comunitatea maghiara. De la care adevaratul reprezentant al majoritatii maghiarilor, moderatul UDMR, ii exclude.

Aflat la guvernare, partidul lui Marko Bela stie ca nu-si poate permite un comportament precum cel al altor formatiuni maghiare si adopta o politica a pasilor marunti. Fara sa forteze. Din simplul motiv ca ei au responsabilitati adevarate si lideri in general calculati, realisti. Si moderati in adevaratul sens al cuvantului.

"Cererile de autonomie sunt ilegale"

Bun material propagandistic pentru patriotarzii gen Vadim Tudor, cererile maghiarilor pentru autonomie pe criteria entice sunt multe lucruri. Enervante. Ingrijoratoare pentru unii. Generatoare de tensiuni. Orice, dar nu ilegale. Sa ceri autonomie nu e acelasi lucru cu a o forta dincolo de limitele legii si Constitutiei. Ca orice cetatean al Romaniei, cetateanul de nationalitate maghiara are dreptul sa ceara ce crede el ca e mai bine. Nu inseamna ca o face ilegal.

Daca cererile pentru schimbarea Constitutiei ar fi ilegale, am avea inca in vigoare Constitutia de la 1866.

"Inseamna ruperea Romaniei"

Nici gand. In ipoteza fantezista in care totusi s-ar intampla, tot nu ar insemna ruperea Romaniei. Marea Britanie, Spania, Olanda, Italia sau Finlanda, ca sa dam doar cateva exemple, au regiuni autonome pe teritoriul lor. Unele chiar cu parlamente proprii, Si nu sunt nici pe departe rupte, ba chiar functioneaza excelent, fara tensiuni.

Ce-i drept, acolo vorbim de cu totul alte conditii. De state mature. Si cu comunitati mature, care au trecut peste ranile istoriei. Nu cum sunt romanii si maghiarii.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#autonomie maghiari Romania, #Tinutul Secuiesc autonomie , #maghiari
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"Pericolul maghiar” inflamat din nou de Victor Ponta, Titus Corlăţean, Corneliu Vadim Tudor şi chiar de vechi liberali ca Radu Câmpeanu nu reprezintă doar un puseu naţionalist al opoziţiei,