Scandalurile de coruptie modifica legea finantarii partidelor

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 14:07
2690 citiri
Scandalurile de coruptie modifica legea finantarii partidelor

Scandalurile de coruptie care au scos la iveala finantarea partidelor din bani negri i-au determinat pe parlamentari sa initieze modificarea legii finantarii partidelor politice.

Aflata, miercuri, la Inalta Curte, unde se judeca arestarea ei preventiva in dosarul Gala Bute, Elena Udrea le-a spus jurnalistilor ca toata lumea stie din ce bani si cum au fost finantate partidele pana acum.

Elena Udrea stia de banii dati de Cocos in campaniile PDL: Asa se finanteaza, de ce va prefaceti ca nu stiti?

De asemenea, fostul presedinte Traian Basescu a declarat, marti seara, la postul B1 TV, ca Romania are o problema cu finantarea partidelor, sustinand ideea unei finantari de la buget.

"In 2009, cu 9 candidati ai partidelor si 3 independenti, (campania electorala, n.red.) a costat 19 milioane de lei - declaratiile partidelor. Campania din 2014: cu zece candidati ai partidelor si patru independenti, in total 14, campania a costat 9,6 milioane lei. Cifrele sunt absolut ciudate, imi aminteam raspandirea panourilor din 2009 si 2014, mult mai intensa si mai scumpa", a declarat Traian Basescu.

Fostul sef al statului a mai sustinut ca pana nu se decide ca finantarea sa fie de la buget, in mod transparent, "toti oamenii care fura bani se vor inghesui sa finanteze partidele".

Dosarul Microsoft: Boc neaga ca ar fi primit bani de la Gabriel Sandu drept finantare pentru PDL

Cine a incalcat legea finantarii partidelor la prezidentiale: De la Ponta si Iohannis, la Udrea si Macovei

Marti, Comisia de Cod electoral a adoptat cu unanimitate de voturi propunerea ca finantarea campaniilor electorale sa se faca de la bugetul de stat, stabilind, totodata, si limitarea cheltuielilor din campanii.

"Noi propunem limitarea cheltuielilor de campanie electorala, ca suma si categorii de cheltuieli, concomitent cu finantarea de la bugetul de stat. Propunem ca aceasta finantare sa se faca nediscriminatoriu", a declarat vicepresedintele comisiei, Mihai Voicu (PNL), aratandu-se convins ca fiscalizarea cheltuielilor de campanie va fi foarte benefica, intrucat decontarile nu se vor putea face fara a avea actele in regula.

Comisia de Cod electoral: Campaniile electorale, finantate de la bugetul de stat

De aceeasi parere este si Valeriu Zgonea, presedintele comisiei de cod electoral.

"Partidele nu vor mai primi sedii de la stat si nici nu vor mai fi situatii de finantare prin metode oculte, toate donatiile urmand sa fie facute prin sistemul bancar si inregistrate in contabilitate. Tot pentru controlul eficient al finantarii, vom limita cheltuielile de campanie electorala atat in ceea ce priveste suma, cat si categoriile de cheltuieli si nu se vor acorda niciun fel de bani in avans de la bugetul de stat", a postat pe Facebook Valeriu Zgonea.

PE: Noi reguli privind finantarea partidelor si fundatiilor politice

Miercuri, in debutul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania va avea "o lege de finantare a partidelor politice de cel mai inalt standard de transparenta" si care va respecta "toate standardele europene".

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#finantare partide politice, #modificare legea finantarii partidelor, #finantare partide buget , #partid