Ultima abdicare a regelui

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 26 Aprilie 2009, ora 12:02
9731 citiri
Ultima abdicare a regelui
Foto: Romania libera

Cand nu s-a aratat la lansarea candidaturii ginerelui sau la presedintia Romaniei, regele Mihai parea sa se fi disociat cu discretie, dar explicit, de ceea ce din punctul de vedere al unui monarh, chiar ramas fara tron, este o aberatie: o alteta prezidentiala. A spulberat aceasta iluzie, facandu-i, de fapt, involuntar, un deserviciu lui Radu Duda.

Regele ne spune ca familia sa "incearca sa uneasca si sa insanatoseasca Romania de astazi. Vrem sa aratam cum trebuie slujit un popor cu adevarat". Cui se adreseaza acest mesaj? Voturile cui ar trebui atrase? Teoretic, cele ale monarhistilor, care ar trebui sa vibreze la apelul Suveranului. La apelul proprezidential al Suveranului? Ma indoiesc.

Tradarea monarhiei

Un rege si o familie regala nu pot concepe slujirea poporului cu pretul dezicerii de forma de guvernamant pe care o exprima prin excelenta. Regele este unsul lui Dumnezeu si are un singur mod prin care isi poate sluji tara. Prin sustinerea unei candiaturi prezidentiale in propria familie, un monarh se plaseaza in afara monarhiei, renunta, de facto, la chiar statul monarhic. Cat despre insanatosirea Romaniei, ea nu poate fi obtinuta printr-un gest contra firii.

Este dat tot timpul exemplul fostului premier bulgar, Simeon de Saxa Coburg Gotha. Dar el nu a candidat la presedintie, ci a alcatuit o forta politica, nici macar un partid, care a castigat alegerile. Este cu totul altceva. Monarhiile constitutionale au premieri, dar nu au presedinti.

In venele lui Radu Duda nu curge sange albastru si pentru el apartenenta la familia regala este, conform propriilor declaratii, un detaliu biografic. Mihai I este insa nascut rege, este urmasul reginei Maria si in virtutea acestei minunate ascendente se inrudeste cu marile case regale ale Europei. Pentru MS, monarhia ar trebui sa fie singura optiune imaginabila, chiar daca s-a resemnat probabil, cu pierderea tronului.

Ei bine, pare sa nu fie. Regele Mihai se prabuseste de buna voie in tarana politicii romanesti, se dezice, practic, de monarhie si binecuvanteaza regimul prezidential care-l priveaza de locul sau istoric. Se poate mai trist? Daca-i asa, de ce nu a acceptat el insusi propunerea lui Radu Campeanu de a candida la presedintie?

Daca regele se face ca nu intelege monstruozitatea, adevaratii monarhistii nu se pot minti singuri. Desi nu ar trebui sa fie chiar uimiti.

Incununarea unor eforturi sustinute

Radu Duda a inceput de ceva vreme opera de demolare a statutului Casei Regale. Pas cu pas a blocat comunicarea directa dintre rege si romani, impingandu-l pe Suveran cat mai departe de viata publica. Si-a arogat rolul de unic reprezentant autorizat al Casei Regale, postura din care nu a mai stiut cu ce titluri sa se impauneze si ce fireturi sa-si mai puna pe unifoma militara.

Dupa care, pas firesc, a implicat casa regala in politica, conform propriilor interese. Miscarea a fost recompensata cu o sinecura guvernamentala oferita de Adrian Nastase si mentinuta de Calin Popescu Tariceanu.

Lucrurile au devenit evidente atunci cand la nunta de diamant a cuplului regal a fost invitat Ion Iliescu, cel care il fugarise pe rege pe autostrada si il alungase din tara ca pe un criminal, dar nu si seful statului in functie, Traian Basescu, care a condamnat oficial comunismul. A fost cel putin o imensa eroare de protocol. La masa aniversara nu au avut loc nici mari monarhisti care au platit pentru optiunile lor, precum Gabriel Liiceanu sau Horia Roman Patapievici. Radu Duda facuse jocurile.

Le face si acum cu binecuvantarea oficiala a regelui Mihai. Ma tem insa ca tocmai pe voturile monarhistilor nu poate conta, nici el si nici patronul sau politic. Pentru acestia, el este intrusul care a sabotat din interior rostul si statura Casei Regale.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#abdicare rege, #Mihai candidatura Duda , #presedinte