Opinii: Patru erori politice

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 13:25
1270 citiri
Opinii: Patru erori politice

Odata scapati de totalitarism, am devenit asidui cititori de gazete si spectatori invesniciti in fata micilor ecrane. Asteptam nerabdatori sa ni se implineasca visul de a ajunge din urma Occidentul civilizat al bunastarii.

O asemenea stare de spirit trebuia sa fie un catalizator pentru reformele necesare iesirii din starea de subdezvoltare.

Din pacate, azi realizam ca inapoierea social-economica si culturala era o conditie a eternizarii la putere a elitelor de prada.

Concomitent cu aceasta iluminare, mass-media, cu exceptia Internetului, si-au pierdut statutul, legitimitatea si mare parte din clienti.

Jucand doar la varful puterii, conform cererii si ofertei, solutiile mediatice de iesire din impas s-au contaminat cu morbul bataliei politice pe imagine si notorietate specifica tarilor subdezvoltate.

Sterilitatea, locul comun al majoritatii abordarilor, lenea argumentatiei au generat diminuarea alarmanta a tirajelor si a ratingului. Cu nesemnificative exceptii. Sinucidere constienta si lenta, total defavorabila evolutiei democratice.

Nici presa straina nu merge prea departe cu diagnoza. Stirile negative surprind aceleasi arii imagologice batatorite: saracie, infractionalitate, coruptie, subdezvoltare, pofta de putere si avere. Repetate continuu, nu mai trezesc nici emotii, nici efecte justitiare, ci suspiciuni.

Or a face politica inseamna participare activa a tuturor cetatenilor la rezolvarea treburilor publice, iar guvernarea constituie gestionarea puterilor statului. Necesita ideologii, marketing politic si social, programe si prognoze.

Guvernarea e arta, stiinta si se invata in scoli politice inalte, nu la Stefan Gheorghiu, cu fosti activisti PCR. Ceea ce la noi nu s-a inteles.

Promovarea apolitismului

Prima eroare fatala din care deriva celelalte a fost promovarea apolitismului, desi politica e profesiune importanta in lumea civilizata.

Oprobriul aruncat asupra politicienilor ne costa: s-a redus baza de selectie, locul profesionistilor fiind ocupat de amatori oportunisti, aventurieri, insi tarati, lupi in piele de oaie, smecheri si mai ales escroci.

Si-au incropit trupe de asalt nu doar mediatic cu slugi de aceeasi teapa, le-au asezat dupa anumite reguli la carma institutiilor si a serviciilor, au penetrat stafful partidelor pentru a subtiliza mereu uzufructul bugetului comun.

Odata cu legitimarea lor la putere, in Duminica Orbului, soarta tarii a fost pecetluita. Nu s-a nascut inca forta politica in stare sa-i disloce.

Alegatorilor li s-a indus ideea ca votul lor conteaza, dar multimile au fost lasate prada manipularilor si furaciunilor la urne.

Tinerii masteranzi, doctoranzi High Political School, n-au avut nicio sansa sa ajunga in posturi de decizie, azi integral politizate.

Tot ce tine de studiu, invatatura, intelectualitate a fost lasat in voia sortii, iar valorile, invitate cinic sa emigreze.

Dreptul celui mai tare

Privilegiile, imunitatile, avantajele, legile speciale au dat o lovitura mortala democratiei si statului de drept.

S-a impus dreptul celui mai tare, a celui ce tipa si da cu bata, a grupurilor agresive de interese, au fost favorizate bazine electorale, profesiuni, ajungandu-se ca elitele intelectuale, profesorii, doctorii, cercetatorii, oamenii de stiinta si arta sa nu-si poata cumpara o carte.

Vita, in cicluri electorale

Permanentizarea campaniei electorale, secatuirea rezervelor statului pentru plata serviciilor de PR, publicitate si rebranding politic, bai de multime ca in Evul Mediu.

Mutarea actului politic din Parlament si consilii locale la TV ori in strada, electoralismul pagubos au marit astronomic costurile, declansand criza, degringolada, degradare morala.

Combinatia funesta intre politicianism si artificiu teatral a zadarnicit elanul reformator, iar minciuna, inselatoria, ipocrizia au ramas vectori principali ai castigarii sufragiilor.

Lipsa respectului pentru lege si reguli, dezechilibrul puterilor statului, subordonarea justitiei, precaritatea relatiilor interumane dau si ele masura neputintelor noastre.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#erori politice romania, #viata politica romania, #duminica orbului , #reforma