Comisiile Senatului au respins OUG de amanare a maririi salariilor

Luni, 10 Noiembrie 2008, ora 11:31
1066 citiri
Comisiile Senatului au respins OUG de amanare a maririi salariilor

Comisiile reunite de munca si invatamant ale Senatului au decis sa respinga Ordonanta de Urgenta a Guvernului care amana majorarea salariilor profesorilor de la 1 aprilie 2009.

Raportul de respingere a ordonantei a fost votat cu 14 voturi pentru si 3 impotriva, informeaza Realitatea TV.

Ministrul de finante, Varujan Vosganian a declarat la sedinta comisiilor reunite de munca si invatamant ca daca Ordonanta Guvernului este respinsa atunci se va impiedica corelarea salariilor mari cu cele mici din invatamant, ceea ce ii defavorizeaza pe profesorii cu salarii mici.

Vosganian a mai propus in finalul alocutiunii sale ca membrii comisiilor care sunt profesori universitari sa se abtina de la vot "fiindca se gasesc in conflict de interese".

Reactiile la aceasta propunere nu s-au lasat asteptate, cei vizati dezaproband la unison propunerea ministrului de finante. Senatorul PSD Alexandru Athanasiu a invocat faptul ca ordonanta Guvernului nu este una de amanare a majorarii salariilor ci una de abrogare a a legii 221 votata in Parlament. "Ati fost jalnic astazi", i-a mai replicat Athansiu lui Vosganian.

Saptamana trecuta, Comisia pentru invatamant s-a intrunit separat si a adoptat, in unanimitate, un raport de respingere a Ordonantei de amanare a majorarii cu 50% a salariilor profesorilor.

Presedintele Comisiei, senatorul PC Irinel Popescu a precizat ca articolul 4 al ordonantei anuleaza practic amendamentele din legea privind cresterea salariilor profesorilor.

Ordonanta de urgenta a fost analizata in cursul saptamanii trecute si de alte doua comisii senatoriale, care trebuie sa dea aviz consultativ.

Comisia de buget, finante a Senatului a dat aviz negativ, noua dintre cei unsprezece membri ai Comisiei, consultati telefonic de presedintele acesteia Paul Pacuraru, fiind impotriva ordonantei. OUG va intra in dezbaterea Senatului fara aviz din partea Comisiei juridice, deoarece votul a fost la egalitate, la sedinta comisiei fiind prezenti sase senatori.

Raportul urmeaza sa fie votat luni in plenul Senatului. Aceasta este prima camera sesizata, Ordonanta urmand sa fie supusa votului si in Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni, 22 aprilie, candidaturile propuse de PSD, PNL, UDMR și de către premierul Marcel Ciolacu, pentru...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Ordonanta de Urgenta, #Senat, #comisii, #raport respingere , #stiri politice