Opinii: Lectia Doamnei Merkel

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 18:53
9075 citiri
Opinii: Lectia Doamnei Merkel
foto: TVR

Oare ce va fi gandind Doamna Merkel dupa vizita in Romania? E vorba de Cancelarul Germaniei, o tara in care politicienii isi vad de fisa postului si nu se hlizesc zi si noapte la televizor facand pe grozavii si dand vina pe altii.

Lucreaza disciplinati in echipa, nu sunt bolnavi de putere, nu-si desfigureaza adversarii. Nici nu se duc cu elicopterele de stat la crasme, botezuri si la cules de vie electorala. De aceea criza le-a ocolit patria. Nu si Romania.

Mai e vreo tara pe pamant unde personalitati de talia D-lui Marga invita pe al doilea om ca putere din lume ca sa aiba cu ce se fali guvernantii, iar acestia raman in functii, desi sub guvernarea lor mult mai bine de jumatate din salariati nu-si pot acoperi cosul zilnic?

Fiind a saptea ca numar de locuitori in UE, tara ni se zbate in ghearele coruptiei de la varf la baza.

De aceea, in drum spre Bulgaria, de care se simte mai atasata, a venit in vizita-fulger la Bucuresti, nu doar pentru a marca 130 de ani de relatii diplomatice romano-germane, ci ca sa ne spuna ca, in loc de malversatiuni, ar trebui sa gestionam cu responsabilitate economia si relatiile cu UE, sa ne preocupe conflictul din Transnistria, sa avem grija de strategia dunareana si de cooperarea la Marea Neagra, Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic.

Sa ne bata obrazul ca investitorii nemti sunt tratati cu dispret si statul nostru de drept nu le inapoiaza sumele datorate. De, daca nu cotizeaza la partid! Asa le trebuie. Ceilalti n-au patit la fel? Si tac chitic.

Ati auzit cumva ca diriguitorii nu ne dorm noaptea de grija agendei publice interne si internationale asa cum o vede inaltul oaspete?

Ei da! Interesul lor cat casa e sa dirijeze bugetele spre oamenii lor din teritoriu ca sa amaneteze urnele la viitoarea confruntare electorala, sa-si intareasca jilturile cu proptele pe viata, sa spulbere opozitia si sa-si cotonogeasca rivalii si, mai cu seama, sa le creasca averile si deverul.

Sa treaca pe sest legile pensiei si a educatiei, ceea ce nu se mai intampla niciunde fiindca implica pe zeci de ani toata populatia. Intre timp, vin la TV sa-i abureasca pe saraceni.

Numai ca in timp ce Marea Doamna devenise un sfert de ceas Primul nostru Ministru incercand sa ne ajute, dl Boc avea pe de laturi o convorbire telefonica de neam-tanase, uitand ca este gazda, iar Cancelarul, conform uzantei, i se adreseaza. A intarziat de altfel neserios si neprotocolar cu raspunsul: o improvizatie ca ti-e si rusine de rusinea sa. Daca va fi avut-o.

Nici Basescu nu a gestionat prea inspirat evenimentul. In virtutea cutumelor si a regulilor diplomatice, ca presedinte-jucator, cu atatea puteri autoatribuite, nu Primul Ministru trebuia sa iasa pe covorul rosu in sunet de fanfara, ci Domnia Sa. Caci puterea bundesprasidentului Christian Wulff e incomparabil mai redusa decat a Cancelarului si a Cotrocenilor.

Dar a vrut sa arate ca Doamna Merkel e cu o treapta mai jos. Noroc ca nu i-a amintit de tain. Daca nu vor fi fost alte intelegeri, aroganta ar putea sa ne aduca prejudicii, diplomatic vorbind. Ca nu a stiut sa fructifice ocazia in favoarea Romaniei am simtit-o cu totii.

De altfel, in legendele spiritistilor cotroceni, Zeus trebuia sa-si duca de mana poporul prin desertul crizei, nu sa i se aprinda calcaiele dupa nurii promitatori ai Albei ca Zapada...

Vizita plina de semnificatii, singulara in ultimii ani, e o lectie din care mai marii nostri n-au fost in stare sa inteleaga nimic. Ori, dupa despartirea tragica de sasi si svabi, liantul intre cele doua popoare s-a distrus iremediabil.

Etnopsihologic, eram doua entitati complementare. In lipsa modelului german, admirat deopotriva si respectat, ne-am intors cu fata spre neamuri, spre comoditatea balcanic-levantina si tranzactionismul slavo-fanariot.

Mai mult, tinerii nu mai viseaza la rigoarea scolii nemtesti, ci la bunastarea, consumerismul si valorile etice ale spatiului british-american.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Angela Merkel Bucuresti, #vizita Merkel Romania, #dicur merkel romania, #investitori germani merkel , #stiri politice