Opinii: Oameni mici in functii mari

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 23:55
6019 citiri
Opinii: Oameni mici in functii mari
Foto: EvZ

Din timp in timp, nivelul clasei politice de la Bucuresti iese tragi-comic la suprafata. Vedem o gradinita de copii populata cu oameni mari (la stat doar) si importanti, care nu au alta grija decat sa-si smulga unul altuia jucariile si sa-si scoata limba. Asa s-a intamplat si in penibila poveste a onorului de Ziua Nationala.

Cand tocmai se pregatea sa se simta si el presedinte pentru o clipa, cam tot atat timp cat a durat si topaitura de la inchiderea urnelor in decembrie anul trecut, Mircea Geoana a ratat la mustata pentru ca seful clasei, baiat cam ranchiunos si cu multa imaginatie, i-a tras clapa dupa ce l-a lasat sa spere nitel. Adica in ultima clipa i-a furat secunda de glorie, pe care presedintele Senatului deja si-o exersa in minte.

A vazut cu ochii umezi cum jucaria lui a ajuns pe mana lui Emil Boc, care nici macar nu s-a putut bucura de ea in huiduielile publicului. Iar Mircea Geoana nici macar nu a putut sa-si ascunda dezamagirea dureroasa si usor penibila, adica exact ceea ce, am sentimentul, Traian Basescu si urmarea sa-i si provoace.

A aratat cat de tare l-a durut pierderea jucariei, a iesit in public vorbind despre jigniri adresate poporului roman si despre "o greseala deliberata prin care s-a nesocotit o regula minima de functionare in statul roman".

PSD a invocat in primul rand prevederile articolului 98 din Constitutie potrivit caruia "daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor".

Apoi exista articolul 10 din Ordinul MApN din Nr. 30 din 12 Martie 2009, care stabileste Regulamentul Onorurilor si Ceremoniilor militare, care stipuleaza: "Onorul militar se acorda in situatiile si in conditiile stabilite pentru fiecare caz in parte de catre organizatori, conform anexei nr. 2, astfel: a) presedintelui Romaniei, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, primului-ministru, ministrului Apararii Nationale si sefului Statului Major General".

De partea cealalta, administratia prezidentiala a confirmat, prin purtatorul de cuvant, ca nu a fost vorba despre vreo eroare: "Presedintele Traian Basescu l-a delegat pe primul ministru in urma cu doua zile sa primeasca raportul la parada de 1 Decembrie. Este o situatie de reprezentare si nu una de interimat al functiei. Romania nu se afla in situatia de predare constitutionala a atributiilor sefului statului, astfel incat dl. Geoana sa fie nevoit sa primeasca raportul."

Cum ambele parti au argumentele lor constitutionale, nimic de zis, mai avem putin si ajungem la Curtea Constitutionala cu aceasta chestiune de maxima gravitate pentru natiune, nimic de zis.

Este evident ca Traian Basescu a vrut sa-l mai umileasca si sa-l mai arunce o data in ridicol pe Mircea Geoana, dar, voluntar sau nu, l-a expus si pe Emil Boc unei situatii penibile, caci premierul cu o popularitate care bate toate recordurile negative nu e de scos in lume prea des.

Nu vad ce pierdea Traian Basescu daca onorul ii era dat presedintelui Senatului, nu omului Mircea Geoana, in afara de ocazia unei noi umiliri a unui adversar deja umilit si in afara unei demonstratii inutile de forta. Si asa sunt suficiente scandaluri si tensiuni in societatea romaneasca, la ce o mai folosi inca unul, pur de orgoliu si care chiar nu foloseste nimanui.

La randul sau, Mircea Geoana a cazut cu totul in capcana intinsa si s-a apucat sa scanceasca, adica exact postura in care Traian Basescu se innebuneste sa-l vada. Si pentru ce? Pentru o jucarie smulsa din mana, caci onorul acesta ratat nu reprezinta de fapt mai mult.

Acestea sunt mizele politicienilor romani, pe asta se consuma energiile intr-o tara cu uriase probleme economice si sociale. In plus, incidentul acesta ridicol ne arata din nou ca in Romania nu exista cultura institutionala.

Totul este tratat in termeni personali, in functie de visceralitati, afinitati sau, dimpotriva, dusmanii personale. Nu avem demnitari, ci doar oameni care nu-si pot depasi conditia. Oameni mici in functii mari.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#onor ziua nationala, #Geoana onor zi nationala, #Basescu zi nationala , #stiri politice
Comentarii
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
Am fost acolo, huiduielile au venit din partea unui grup care se vedea ca e special pregatit