Opinii: KGB - My Love!

Joi, 18 Februarie 2010, ora 18:10
5331 citiri
Opinii: KGB - My Love!
Foto: Arhiva

O stire aparent banala, dar cu interesante concluzii a inundat fluxurile de stiri la Est de Prut: la inceputul lunii februarie, cinci agenti operativi ai FSB (KGB-ul rebotezat!), componenti ai fortelor militare dislocate in Transnistria, au fost retinuti, pe teritoriul ucrainean in timp ce se aflau in plina actiune de racolare prin santaj, a unui ofiter de informatii ucrainean, informatie confirmata de altfel si de oficialii KGB de la Moscova.

Ce este interesant in toata povestea asta nu este ca vechiul KGB functioneaza cu motoarele turate la maximum. In definitiv toate serviciile de informatii au treaba mereu si nu se plang niciodata de lipsa de activitate. Mai ales in spatiul ex-sovietic.

Suparator pentru vecinii nostri de la est este ca serviciile de informatii ruse sunt active tocmai in Ucraina. Tara care, indiferent de regimul de la Kiev, va fi mereu un aliat apropiat Rusiei. Vorba unui oficial ucrainean: daca aveau nevoie de informatii era suficient sa dea un telefon la Ministerul Apararii.

Practic, si generalii ucraineni si cei rusi au absolvit aceleasi Academii Militare. Si multi dintre militarii ucraineni sunt, la origine, cetateni rusi. De obicei, in cutumele serviciilor de informatii se cam evita spionarea aliatilor. De exemplu, gesturi similare ale Israelului in SUA au dus la mari dispute la rang inalt intre cele doua tari.

Actiunea in sine n-ar fi o mare noutate. In definitiv, cu ce se pot ocupa rusii atunci cand se jura la toti sfintii ca doresc pacea, propasirea si bunastarea intregii Europe? Si asta in timp ce inrosesc microfoanele si ragusesc pe la conferintele internationale, simtindu-se amenintati de Romania si un scut anti-racheta eminamente defensive si nu ofensiv.

Europa de Est - terenul de joaca al rusilor?

Evenimentele scot in evidenta cateva concluzii amare:

Ca rusii considera spatiul est-european un spatiu proprietate "personala" fara nici un fel de constrangeri, unde libertatea lor de actiune este maxima, unde nu au de dat socoteala legala nimanui.

Operatiunea de informatii a fost lansata de pe teritoriul Republicii Moldova, tara recunoscuta in mod oficial de Rusia. Bazele militare din Transnistria sunt folosite drept cap de pod, drept platforma de lansare a actiunilor de spionaj in zona.

Ca orice structura militara trebuie sa aiba un serviciu de culegere si analiza a datelor pentru propria protectie este evident. Nimeni nu spune altceva. Dar, folosirea in mod ofensiv a unitatilor militare ruse din Transnistria, oficial botezate peacekeeper este altceva.

Ca nu au incredere nici in aliatii cei mai apropiati. Caci, Ucraina este, in general, un rai al serviciilor secrete din Rusia. Aici se retrag, sa-si manance pensia la malul Marii Negre, pensionarii KGB si GRU.

In plus membrii serviciilor speciale ruse sunt implicati nu numai profesional in Ucraina ci si economic, mare parte din economia Crimeii fiind controlata de acestia. Mai mult, publicatia ucraineana Zercalo Nedelia pune in discutie o problema politica mult mai profunda: mai este justificata prezenta unor formatiuni militare ruse pe teritoriul Ucrainei (cu referire la Flota Rusa de la Sevastopol), atata timp cat acestea desfasoara activitati ostile impotriva statului ucrainean?

Ca Rusia nu are nici un fel de constrangere atunci cand e vorba despre protejarea intereselor sale geopolitice in estul Europei, chiar incalcand flagrant orice norme juridice sau morale. De aceea nu trebuie sa surprinda "artagul" ambasadorului Rusiei la NATO, domnul Rogozin: in defintiv Rusia nu s-a impacat niciodata cu ideea ca a pierdut atatea colonii in Estul Europei si blameaza pe americani ca nu au mentinut lumea divizata. Parerea si dorinta popoarelor din Europa nici nu-i intereseaza pe cei de la Kremlin, atata timp cat ei au bunastarea asigurata.

Ca rusii nu dau doi bani nici pe suvernitatea si nici pe neutralitatea Republicii Moldova confirmand astfel statutul de putere ocupanta a regiunii Transnistrene. Dupa cum dezvaluie tot presa ucraineana, in regiunea Maiak, raionul Grigoriopol din estul Moldovei, inca exista si este foarte activa o veche baza de razboi electronic a Armatei a XIV-a, intinsa pe o suprafata de aproximativ 1000 de hectare.

Aceasta face parte din sistemul de statii de radioemitatoare la mare distanta ale Armatei Ruse, acoperind emisfera de vest si cea mai mare parte a emisferei de est. Evident ca baza de la Maiak este folosita pentru actiuni tipice razboiului radioelectronic si nu are nici o legatura cu mentinerea pacii pe care o tot invoca Rusia. Este vorba despre aceeasi baza militara care mai blocheaza, din cand in cand, conexiunile Internet fie ale Moldovei fie ale Ucrainei, in momentele politice mai "delicate".

Tupeu rusesc

In schimb, pe 20 ianuarie, la Chisinau, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Grigori Karasin, aflat in Moldova pentru o vizita oficiala, declara cu emfaza: "Trupele ruse, din Transnistria, realizeaza functia de paza a stocurilor de armament. Datorita lor, oamenii traiesc in pace in Transnistria si in restul Moldovei. Aceasta forta de mentinere a pacii este garantul neutilizarii fortei".

Oare asa o fi? Caci, dupa cum se pare, principala misiune a contingentului militar rus din Transnistria este de a mentine un punct de tensiune si o baza de influenta in coasta Europei.

Incidentul din Ucraina, desi relativ minor si aparent fara prea mare importanta pentru securitatea Romaniei, arata ca perioada relativ lunga de pace, de dezvoltare si concordie pe scena internationala (cel putin in Europa) poate fi un fals indicator al nivelului de siguranta a statelor.

Armata, Politia, SRI, celelalte sisteme de informatii si contra-informatii n-ar trebui sa sufere sincope in protectia statului si a cetateanului iar leadershipul dambovitean nu ar trebui sa se culce pe urechea accederii in structurile euro-atlantice.

In schimb, la Bucuresti, Guvernul numara sporurile ofiterilor de informatii, militarii sunt demonizati pentru salariile si pensiile "nesimtite", iar Armata intra in concedii fara plata.

Bucuria KGB-ului!

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#servicii secrete Rusia, #KGB FSB, #agenti secreti rusi, #servicii secrete Ucraina , #stiri politice