Presa de azi Ultima strategie a lui Tariceanu: Fuga din calea leului

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 07:05
1912 citiri
Presa de azi Ultima strategie a lui Tariceanu: Fuga din calea leului

In prag de alegeri, Curtea Constitutionala "guverneaza" Romania, titreaza Gardianul in editia de marti. Curtea Constitutionala a ajuns sa decida daca pensionarii sau dascalii merita bani mai multi din partea Guvernului.

Curtea Constitutionala ia in discutie, la 15 octombrie, sesizarea Guvernului privind neconstitutionalitatea adoptarii legii privind majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca.

Deputatii au adoptat, in luna septembrie, cu 173 de voturi "pentru", 35 de voturi "impotriva" si sapte abtineri, o initiativa legislativa privind majorarea pensiilor pentru grupele I si a II-a de munca, de la ianuarie 2009. Initiativa legislativa modifica Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, ca Secretariatul General al Guvernului a depus la CCR si contestatia privind legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, explicand votul deputatilor PNL "prin lipsa de coordonare intre grupul parlamentar si Guvern".

El a subliniat ca nu a primit nici un raspuns de la presedintele Traian Basescu la scrisoarea adresata saptamana trecuta, prin care ii solicita indirect sefului statului sa nu promulge legea.

"Baza acestei sesizari este nerespectarea prevederilor neconstitutionale care cer in mod explicit ca, de cate ori se ia o masura de acest gen, cu impact financiar, sa fie indicate si sursele de finantare, care evident nu exista", a declara in urma cu doua zile

premierul.

Din Gandul aflam ca Tariceanu i-a dat 10 zile lui Adomnitei sa rezolve criza lui 50%. Luni, la sedinta Biroului Politic Central (BPC) al PNL, vicepresedintele Ludovic Orban i-a cerut ministrului sa demisioneze, din cauza felului in care a gestionat aceasta chestiune si care a afectat imaginea intregului partid.

Conform unor surse din BPC, Orban a sustinut ca, din cauza inabilitatii sale, Adomnitei si-a pus in cap sindicatele exact inainte de alegeri si i-a reprosat inconsecventa de a vorbi, in plen, impotriva legii si de a o vota apoi.

Meciul din BPC era o continuare a celui de saptamana trecuta, din sedinta de Guvern, cand Orban i-a sarit in cap colegului sau de la Educatie, tot pe aceeasi chestiune. Atunci, ministrul Transportului fusese stimulat de atacul premierului Calin Popescu-Tariceanu la adresa lui Cristian Adomnitei, caruia i-a reprosat ca n-a stiut "sa struneasca PSD".

Ministrul a incercat sa se apere si sa spuna ca, pur si simplu, in comisie si in plenul Camerei s-a iscat o isterie generala de sustinere a legii, careia nu avea cum sa ii faca fata. Ieri, la sedinta BPC, ministrul Educatiei a parat slab atacului lui Orban, preferand sa raspunda monosilabic si sa isi manevreze telefonul mobil.

I-a luat apararea deputatul Relu Fenechiu si, indirect, secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, care a sarit la gatul lui Ludovic Orban: "E usor sa iti ataci un coleg de Cabinet atunci cand e in corzi, stiind ca faci asta numai ca sa castigi puncte electorale".

Premierul a fost cel care a pus capat discutiilor, anuntand ca i-a dat ministrului Educatiei termen intre 7 si 10 zile sa ajunga la un

acord cu sindicatele. Desi nu a spus-o clar, a reiesit ca seful Guvernului il va schimba pe Adomnitei daca da gres.

Ultima strategie a lui Tariceanu: Fuga din calea leului, scrie Evenimentul Zilei. Premierul Calin Popescu - Tariceanu ia in calcul asumarea raspunderii guvernului in Parlament pentru un moratoriu prin care sa se blocheze cresterile salariale cu care executivul nu este de acord, au afirmat surse liberale.

O asemenea miscare este luata in calcul pornind de la premisa ca ar aduce PNL in avantaj in ambele variante posibile, din punct de vedere al procedurilor. Concret, dupa asumarea raspunderii, exista un termen de trei zile in care se poate depune o motiune de cenzura contra guvernului.

Or, la ora actuala, o motiune de cenzura poate trece doar daca este sustinuta de PSD si PD-L, iar alaturarea acestor doua partide ar furniza munitie electorala PNL-ului.

Pe de alta parte, daca motiunea nu este depusa in acest termen sau nu este adoptata, programul, declaratia politica sau proiectul de lege pentru care executivul si-a asumat raspunderea intra in vigoare potrivit prevederilor constitutionale. In aceasta varianta vor ramane in vigoare doar majorarile dorite de executiv, pentru care PNL isi poate asuma beneficiile de imagine.

Scenariul a fost discutat ieri la sedinta conducerii centrale a PNL si i-a fost propus premierului din doua directii: de catre vicepre - sedintele Ludovic Orban si de catre consultantii sai politici.

Existenta acestei variante a fost confirmata ieri de vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, care a precizat ca decizia finala ar urma sa fie luata intr-o sedinta urmatoare.

Olteanu propune "inghetarea" Parlamentului, este titlul din Romania libera. PNL incearca sa salveze situatia economica a tarii dupa ce a deschis robinetul pomenilor electorale propunand un pact de intelegere politica in Parlament pentru a bloca adoptarea unor proiecte de lege ce implica noi cheltuieli bugetare.

Partidele, in plina campanie electorala, nu sunt insa dispuse la un asemenea gest. Premierul Tariceanu a declarat luni ca, in unanimitate de voturi, conducerea PNL a decis sa blocheze marirea salariilor cadrelor didactice cu 50%, "indiferent de costurile politice", adaugand ca are variante de a impiedica aceasta majorare.

Totodata, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat la postul public de radio ca va solicita liderilor grupurilor parlamentare sa-si asume raspunderea pentru a nu mai legifera alte proiecte populiste care se afla pe ordinea de zi a Legislativului.

"Sper sa putem strange liderii parlamentari si sa gasim ca Parlamentul acesta, care se apropie de sfarsitul mandatului, si-a terminat in linii mari responsabilitatile de legiferare, sa nu-si mai asume niste chestii de mari reforme, chiar acum, in ultima luna de activitate", a precizat Olteanu.

Adevarul scrie ca Tariceanu si Isarescu au cazut de acord ca salariile nu pot fi majorate cu 50%. Premierul Calin Popescu Tariceanu si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, au afirmat luni ca majorarea salariilor cu 50% pentru toti bugetarii nu este sustenabila deoarece finantarea necesara nu este corelata cu indicele de productivitate.

Calin Popescu Tariceanu si Mugur Isarescu s-au intalnit luni pentru a discuta pe tema crizei create de majorarea salariilor cu 50% pentru toti bugetarii.

"Un val de majorari salariale de 50% ar arunca tara intr-o spirala inflationista. O tara care vrea sa aiba o inflatie cu o singura cifra nu isi poate permite cresteri salariale extrem de mari" adeclarat Mugur Isarescu, adaugand ca ar fi pacat ca dupa 10 ani de eforturi economice pentru a ajunge la o situatie relativ stabila, sa ne intoarcem din nou la situatia dinainte de anii 90.

In ceea ce priveste deprecierea monedei nationale, Guvernatorul BNR a afirmat ca nu exista motive de ingrijorare profunda.

"Totusi, cand ai inflatie mare sau tensiune politica, cum e cu aceste solicitari de majorari salariale, piata valutara din Romania este o piata vie si reactioneaza."

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Tariceanu, #strategie, #majorare, #salarii, #guvern , #stiri politice