Prima zi de campanie, un mare fas

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 23:36
2956 citiri
Prima zi de campanie, un mare fas

Cateva afise lipite in miez de noapte, doua trei declaratii si cam atat. Candidatii la parlamentare, obisnuiti sa fie in campanie pe tot parcursul anului, au uitat ca vineri ar fi trebuit, de fapt, sa inceapa sa convinga electoratul ca merita un loc in fruntea tarii.

Cei mai dezinteresati par sa fie candidatii din Capitala, care nu s-au grabit nici macar sa inlocuiasca afisele vechi, de la locale, iar cei care totusi au facut-o, le-au lipit in locuri nepermise.

Capitanul campaniei

Primul om din stat, presedintele Traian Basescu, nu a ezitat, insa, sa-i avertizeze pe politicienii care se stiu ca au participat la discutii cu magnatii cand s-a stabilit formarea marii Companii Energetice Integrate, ca nici nu are rost sa se gandeasca la fotolii de demnitari, pentru ca nu le vor ocupa atat timp cat el va fi presedinte.

"Niciodata nu va putea spera vreun om sa devina premier, cat eu sunt presedinte, daca stie ca a participat la o discutie cu oameni de afaceri, unde s-a stabilit formarea marii Companii Energetice Integrate. Daca stie vreun candidat ca a participat, impreuna cu magnati, cu asa-zisi moguli, sa isi ia gandul de a deveni prim-ministru al Romaniei", a declarat Basescu, vineri, la Radio Romania Actualitati.

Presedintele a lasat o urma de mister si asupra eventualei desemnari a unuia dintre cei trei candidati care si-au exprimat dorinta de a conduce viitorul Guvern.

Astfel, intrebat daca va desemna ca premier pe unul dintre candidatii anuntati de PSD, PNL si PD-L, Basescu a spus ca "este posibil sa nominalizeze unul dintre cei trei, asa cum este posibil sa nu nominalizeze pe nici unul dintre cei anuntati".

Strategii fara blig blig-uri

Nici strategiile de campanie nu sunt unele noi. Astfel, principala strategie a PD-L o reprezinta denigrarea PSD-ului si campania "door to door".

De asemenea, candidatii PD-L nu au voie sa poarte bijuterii si nici tocuri, nici chiar daca tin mopul in mana sau fac sarmale si, cel mai important, sub nicio forma nu trebuie sa se contrazica cu alegatorii, pe principiul "clientul nostru, stapanul nostru".

Dar ce trebuie sa inteleaga romanii, din puctul de vedere al PD-L, este ca PSD este inamicul numarul unu, iar Calin Popescu Tariceanu se afla in aceeasi tabara.

PD-L si PSD, despartite de 1%

Intr-un sondaj CURS comandat de Evenimentul Zilei, PD-L depaseste cu cu doar un procent rivalii din PSD. In aceasta ordine de idei, daca PD-L ar obtine 32% din voturi, Alianta PSD-PC ar fi votata de 31% dintre cei care au exprimat o optiune de vot, iar PNL, de 18%.

Trei partide - PRM, PNG-CD si UDMR - se afla la limita pragului de intrare in Parlament, respectiv 5%, iar taranistii si partidul lui Cozmin Gusa, PIN, nu ar beneficia decat de 1% din voturi.

Sondajul CURS mai arata ca alegatorii sunt nostalgici dupa Alianta D.A. - 19% dintre cei chestionati vor ca, dupa alegeri, tara sa fie guvernata de o coalitie P-DL-PNL. Doar 16% vor o coalitie PSD-PNL-PC.

Acelasi procent ar fi in favoarea unui Guvern sustinut de PSD-PC si PD-L. In ceea ce priveste popularitatea politicienilor, Traian Basescu conduce detasat cu 64%, fiind secondat de Sorin Oprescu cu 62%.

Dezinteresati, dar multi

Pe 30 noiembrie si-au anuntat candidatura pentru un mandat de senator sau deputat nici mai mult nici mai putin de 2.965 de politicieni.

Dintre acestia 2.070 vor sa ajunga deputati, iar 895 se vor senatori, pe fiecare fotoliu din Parlament luptandu-se nu mai putin de sase candidati.

Pentru a ajunge in Parlament, partidele politice trebuie sa obtina minim 5% din voturile valabil exprimate la nivelul intregii tari sau sa aiba candidati castigatori in sase colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si in 3 colegii uninominale pentru Senat.

Insa, poate ca cei aproape 3.000 de candidati s-au gandit ca nu e bine sa-si inceapa campania la sfarsit de saptamana si asteapta inceputul celei viitoare pentru a se face cunoscuti. Ca doar daca iti merge bine lunea, iti merge bine toata campania.

Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
#campanie, #electorala, #alegeri, #parlamentare, #inceput , #stiri politice