A doua descălecare a lui Donald Tusk. Noul premier al Poloniei este așteptat cu nerăbdare de Bruxelles

Luni, 11 Decembrie 2023, ora 20:56
3344 citiri
A doua descălecare a lui Donald Tusk. Noul premier al Poloniei este așteptat cu nerăbdare de Bruxelles
Donald Tusk FOTO / X

Parlamentul polonez l-a nominalizat pe Donald Tusk pentru funcția de prim-ministru după ce actualul Mateusz Morawiecki a pierdut luni, 11 decembrie, un vot-cheie în parlamentul țării.

Apoi, liberalul pro-european a primit votul de încredere al legislativului pentru postul de premier, după opt ani de guvernare a conservatorilor din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) care au fost permanent în conflict cu Bruxellesul pe tema statului de drept, transmite Reuters.

Din cei 460 de deputaţi ai Seimului, camera inferioară a parlamentului polonez, 248 au votat pentru Tusk şi 211 au votat împotrivă.

Partidul populist Lege și Justiție (PiS) al lui Mateusz Morawiecki nu a reușit să câștige majoritatea la alegerile din octombrie.

Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, l-a nominalizat totuși pe Morawiecki la conducerea guvernului. Eșecul său în câștigarea votului de încredere al parlamentului polonez i-a deschis calea lui Donald Tusk de a deveni premier.

În total, 190 de parlamentari au votat pentru guvernul lui Morawiecki și 266 împotrivă. Seimul polonez, parlamentul țării, l-a nominalizat apoi pe Tusk să preia conducerea guvernului și este de așteptat să preia mandatul în această săptămână.

La alegerile din octombrie, o coaliție condusă de Tusk a câștigat majoritatea mandatelor, cu o prezență record de peste 70%.

Gruparea cuprinde trei partide: Coaliția Civică (KO) a lui Tusk, Calea a Treia și Stânga.

PiS, condus de Morawiecki, a devenit cel mai mare partid după alegeri, dar alte partide au refuzat să i se alăture, așa că nu a reușit să formeze o majoritate în parlament.

Decizia președintelui Andrzej Duda de a-l numi pe Morawiecki la conducerea țării a dus la amânarea cu câteva săptămâni a formării unui nou guvern.

Noul premier își va prezenta cabinetul marți.

Urgențele lui Tusk

Tusk – care a fost prim-ministru al Poloniei din 2007 până în 2014 înainte de a fi președinte al Consiliului European din 2014 până în 2019 – și-a prezentat prioritățile vineri, 8 decembrie.

Un obiectiv-cheie va fi deblocarea a 35 de miliarde EUR în granturi și împrumuturi din programul UE de ajutorare a pandemiei și a altor 76,5 miliarde EUR din bani obișnuiți pentru dezvoltare a UE. Fondurile au fost blocate de Comisia Europeană până când Polonia îndeplinește etapele de referință convenite privind anularea schimbărilor aduse sistemului de justiție, despre care Bruxelles-ul a considerat că a adus judecătorii sub control politic.

„Lucrăm non-stop”, a spus Tusk, spunând că a format o echipă cu viitorul ministru al Justiției Adam Bodnar și ministrul pentru Europa Adam Szłapka pentru a aborda problema – una dintre promisiunile cheie pe care le-a făcut în timpul campaniei electorale. Noul ministru de Externe va fi Radosław Sikorski, un membru al Parlamentului European care a fost ministru de Externe al lui Tusk din 2007 până în 2014.

O decizie judecătorească din 2020 care a interzis avortul va fi, de asemenea, anulată, a spus el, în timp ce protecția persoanelor LGBT va fi consolidată.

Calea aleasă de Tusk nu este, însă, una ușoară. El poate întâmpina dificultăți în implementarea agendei sale.

Pentru a deveni lege, proiectele de lege aprobate de parlament trebuie semnate de președintele Duda, care le va putea și respinge.

Coaliția lui Tusk nu are suficienți parlamentari pentru a trece peste vetoul prezidențial, scrie Politico.

În acest timp, două hotărâri emise în aceeaşi zi de Tribunalul Constituţional polonez ameninţă să complice planurile viitorului guvern pro-european al lui Donald Tusk de anulare a măsurilor judiciare decise de guvernul conservator ce au condus la blocarea de către Comisia Europeană a fondurilor ce revin Poloniei în planul de relansare post-pandemie.

Astfel, Tribunalul Constituţional de la Varşovia a considerat neconstituţională o "amendă" de un milion de euro pe zi pe care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a impus-o Poloniei pentru neaplicarea unei decizii a CJUE asupra noului regim disciplinar al judecătorilor polonezi, amendă redusă între timp la jumătate, dar din care guvernul de la Varşovia nu a plătit nimic.

În urma tratativelor cu Bruxellesul, guvernul de la Varşovia a acceptat să dizolve noua cameră disciplinară pentru judecători, instituţia ce făcea obiectul controverselor în cazul înaintat CJUE de către Comisia Europeană. Respectiva cameră disciplinară a fost înlocuită cu un nou organism, decizie trimisă Tribunalului Constituţional spre validare, dar această instanţă a tot amânat-o, pronunţându-se abia luni, iar decizia a fost de respingere.

Dar noul Tusk ar putea fi destul de diferit de cel vechi. În loc să conducă o țară încrezătoare care va deveni o putere europeană în creștere rapidă, el va îngriji o națiune profund divizată după opt ani de guvernare populistă care a transformat Polonia în băiatul rău al politicii europene.

Există o nostalgie palpabilă pentru mandatul de premier al lui Tusk – din 2007 până în 2014 – când Franța, Germania și Polonia s-au putut asocia adesea pentru a acționa ca un motor puternic pentru a conduce afacerile din UE. A fost un trio catalizator cunoscut sub numele de „Triunghiul Weimar”, o grupare creată în 1991, care a înflorit într-o asemenea măsură sub Tusk, încât a devenit un candidat sigur pentru a prelua funcția de președinte al Consiliului European din 2014 până în 2019.

Victoria lui Tusk „schimbă strategic echilibrul în Consiliul European pentru că vom avea probabil un guvern mai constructiv”, potrivit unui oficial UE important care a rămas anonim pentru că nu era autorizat să facă declarații publice. „Tusk a trimis un mesaj foarte clar... ne-am întors!” a adăugat și un diplomat francez. Totuși, cei care își pun mari speranțe în revenirea lui Tusk s-ar putea să se lovească de realitatea dură a politicii interne din Polonia, acolo unde următorul premier va găsi foarte puțin spațiu de manevră.

În loc să conducă de la Bruxelles, Tusk își va petrece majoritatea timpului la Varșovia în încercarea de a reconstrui un sistem de justiție distrus, de a-i înlătura pe loialiștii PiS din guvern, presă și companiile de stat și de a forma comitete menite să dezvăluie faptele de corupție comise de administrația precedentă. Bruxellesul speră acum că Tusk va putea realinia Varșovia la cursul principal al Uniunii Europene, ceea ce îl va lăsa pe Viktor Orban al Ungariei fără un aliat principal cu care să saboteze prioritățile strategice principale ale UE.

Dar miza este una mult mai mare pentru Bruxelles. UE se pregătește să pună bazele unui proces istoric de expansiune prin care le-ar deschide ușa mai multor candidate la aderare, printre care se numără și Ucraina – iar rolul Poloniei în acest proces este esențial. Polonia are o simpatie istorică profundă pentru bătălia Ucrainei cu Rusia, dar este în același timp și una dintre principalele obstacole în calea integrării Kievului în piața unică europeană. Fermierii și șoferii de tir polonezi au reacționat cu furie împotriva rivalilor lor ucraineni și a importului de cereale din Ucraina, blocând granița cu țara vecină.

Experiența lui Tusk ca președinte al Consiliului European a stârnit speranțe că va putea face față acestor provocări și va reporni, punând Varșovia din nou în sincronizare cu Paris și Berlin.

„Știe cum funcționează mașinăria, cunoaște o mulțime de oameni, este ca și cum ai primi un vechi prieten”, a spus un oficial al UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a găzduit pe Tusk, care provine din același Partid Popular European de centru-dreapta, la scurt timp după alegerile poloneze din octombrie, cu un punct comun de presă, chiar dacă Tusk era departe de a fi numit noul lider al guvernului.

„Parcă era deja prim-ministru”, a reflectat un diplomat UE la întâlnire, subliniind că alții au sărbătorit revenirea lui Tusk în moduri mai discrete.

Speranțe că formatul Weimar va fi relansat

Un înalt diplomat francez a spus că viitorul guvern „extrem de pro-european” oferă oportunități pentru o nouă cooperare, atât la nivel bilateral, cât și în formatul Weimar.

De asemenea, se așteaptă ca un guvern Tusk să liniștească relațiile polono-germane după ce sentimentul antigerman a alimentat campania electorală a PiS, inclusiv cereri de despăgubiri de război, aluzii naziste și acuzații regulate că Tusk ar fi un „agent german”.

„Relația cu Germania se va îmbunătăți pentru că a fost atât de proastă încât este dificil să nu se îmbunătățească”, a declarat Piotr Buras de la Consiliul European pentru Relații Externe.

Dar asta nu înseamnă automat un triunghi Weimar de succes, a subliniat Buras, deoarece o bună relație franco-germană este o condiție prealabilă pentru asta.

„Adăugarea Poloniei la această discuție nu va ușura lucrurile”, a spus el. „Ca să fiu sincer, așteptările cu privire la Triunghiul Weimar au fost întotdeauna exagerate.”

Un alt oficial al UE a mai spus că atâta timp cât problemele coaliției interne germane împiedică pornirea motorului franco-german, orice discuție despre adăugarea Poloniei va fi cu siguranță hype. Este prea mult să-i ceri lui Tusk să vindece rupturi franco-germane.

„Sigur, Tusk poate aduce o dinamică pozitivă, dar mai mult evitând „nu”-urile poloneze. Dar nu ca lubrifiant între Franța și Germania”, a spus oficialul.

Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia anunță că este pregătită să ajute Ucraina să aducă înapoi bărbaţii aflați la vârsta la care pot lupta şi au fugit de război. Decizia a fost luată după ce diplomaţia...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Polonia, #premier, #Parlament, #Donald Tusk, #Bruxelles , #Polonia